Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Sep 30, 2010

chickenpox

my israfil demam lagi..minggu lepas ,demam campak...hari ni mungkin terpaksa 1/2 day hari ni...ganti dengan my amour. Yesterday i just realise yang ada a few chickenpox on his body & face, he is sick, a bit fever, , what can i do now? so worry about him.but he used to play as if it is nothing…israfil..israfil.

officemate ade cakap, baby boy kena jaga elok2..compare dgn baby girl..masa tengah baby la..





try search2, jmpa pasal chickenpox.





About Chickenpox

Chickenpox is a common illness among kids, particularly those under age 12. An itchy rash of spots that look like blisters can appear all over the body and be accompanied by flu-like symptoms. Symptoms usually go away without treatment, but because the infection is very contagious, an infected child should stay home and rest until the symptoms are gone.
Chickenpox is caused by the varicella-zoster virus (VZV). Kids can be protected from VZV by getting the chickenpox (varicella) vaccine, usually between the ages of 12 to 15 months. The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) also recommends a booster shot at 4 to 6 years old for further protection. The CDC also recommends that people 13 years of age and older who have never had chickenpox or received the chickenpox vaccine get two doses of the vaccine at least 28 days apart.
A person usually has only one episode of chickenpox, but VZV can lie dormant within the body and cause a different type of skin eruption later in life called shingles (or herpes zoster). Getting the chickenpox vaccine significantly lowers kids' chances of getting chickenpox, but they might still develop shingles later in life.


Symptoms
Chickenpox causes a red, itchy skin rash that usually appears first on the abdomen or back and face, and then spreads to almost everywhere else on the body, including the scalp, mouth, nose, ears, and genitals.
The rash begins as multiple small red bumps that look like pimples or insect bites. They develop into thin-walled blisters filled with clear fluid, which becomes cloudy. The blister wall breaks, leaving open sores, which finally crust over to become dry, brown scabs.
Chickenpox blisters are usually less than a quarter of an inch wide, have a reddish base, and appear in crops over 2 to 4 days. The rash may be more extensive or severe in kids who have skin disorders such as eczema.
Some kids have a fever, abdominal pain, sore throat, headache, or a vague sick feeling a day or 2 before the rash appears. These symptoms may last for a few days, and fever stays in the range of 100°-102° F (37.7°-38.8° C), though in rare cases may be higher. Younger kids often have milder symptoms and fewer blisters than older children or adults.
Chickenpox is usually a mild illness, but can affect some infants, teens, adults, and people with weak immune systems more severely. Some people can develop serious bacterial infections involving the skin, lungs, bones, joints, and the brain (encephalitis). Even kids with normal immune systems can occasionally develop complications, most commonly a skin infection near the blisters.
Anyone who has had chickenpox (or the chickenpox vaccine) as a child is at risk for developing shingles later in life, and up to 20% do. After an infection, VZV can remain inactive in nerve cells near the spinal cord and reactivate later as shingles, which can cause tingling, itching, or pain followed by a rash with red bumps and blisters. Shingles is sometimes treated with antiviral drugs, steroids, and pain medications, and there's now a shingles vaccine for people 60 and older.

(source from http://kidshealth.org/parent/infections/skin/chicken_pox.html)

- never be replaced -

Sep 29, 2010

tunda..

Setelah dibincang2, sepakat both us...kami dah sepakat, open house kami akan diadakan pada 9.10.2010..lepas raya..sebab, last2 raya ni, takot2 ramai sibuk...and the best things is, this coming saturday, is my birthday..so open house kami pulak next saturday..time tu, mesti ramai yang dah relax..boleh la datang..ha..pening lagi...xtau menu apa...

- never be replaced -

Sep 28, 2010

dah recover

Israfil dah recover dari demam campak..alhamdulillah..
ibu ingat anak ibu lepas demam boleh cakap ke..boleh jalan ke...tapi...xpa...anak ibu dah pandai main pok amai amai..dh pandai salam ibu & baba..dah pandai babai..-betul tak ejaan?
sekarang, my israfil dah ada hobi baru...suka sepah2 newspaper..suka belek2buku sampai boring ..sampai boleh pusing setempat...

- never be replaced -

3rd Open house

Tahun ni mungkin tahun ke-3 kalau jadi la open house di rumah kami..cadangnya nak buat this saturday.....juga my birthday ....nak celebrate.tapi macam rasa dah tua..
menu tahun ni tak pasti lagi...tgh mencari2 idea..
Tahun 2008, yang juga our 1st open hause..main menu ,spaghetti & soto...buat dari air tangan sendiri tau...
Tahun 2009, our 2nd open house, atas permintaan kwn2 yang dtg tahun sebelum.dorang mintak spaghetti lagi, my amour pulak buat mee kari...Tengah sarat mengandung tu,seminggu sebelum bersalin..
Tahun ni?....tak tau lagi..


(sorry pics lain tak sempat nak ambik, sibuk..snap mana yang sempat)

2008


2009

chubby skit.sbb tengah sarat 9months ##


2010 ??coming

- never be replaced -

Sep 27, 2010

pagi yang ngantuk

Pagi yang ngantok..kenapa bila tiba hari isnin, mesti mood kerja belum sampai lagi ye?..
padahal weekend dah cukup rehat...tapi yang best, sabtu hari tu, dapat juga makeover rumah kami..rumah kami yang berwarna hijau +kelabu itu..my amour dah gantung hiasan skit2..Ala...rumah kami simple je...
Pagi tadi, breakfast roti peanut+blackcurrant dan minum ovaltine ,saja tukar selera..asik minum milo je.. macam biasa,hantar my israfil dekat rumah neneknya..israfil terlompat rindu dekat tokmanya la.. perut memulas..mungkin minum ovaltine..agaknya ovaltine easy digest kot.. my amour pn macam tu..
ni..perut ni lapar balik...thinking nak pergi cafe jap...beli sumting utk perut ni...


- never be replaced -

Sep 23, 2010

Seol Garden _ backdated pics

Disebabkan sepanjang raya, langsung tak online…banyak yang telah missed..sebenarnya rindu nak blogging..tapi, biasalah balik rumah my MIL,malu la nak online lg pun my Israfil tak brapa nak duduk dengan sapa2..
okeh.tak payah nak explain panjang2..so ni some of the pics yang di upload masa buka puasa dengan friends of my amour..







- never be replaced -

mari bertatih

Tatih..tatih...tatih israfil...
Ibu akan sabar menanti anak ibu berjalan..macam mana nanti bila anak ibu ni dah jalan?mesti comel kan?pas tu ibu mesti nak pimpin israfil...kita boleh pergi playground nanti..
cuma yang tak best, bazir kan...ermm..masa ibu mengandungkan israfil, baba & ibu excited tgk kasut baby..lagi2 tengok yang sporty pnya..kasut-kasut israfil dah tak muat, tak sempat anak ibu pakai..TAPI..baba israfil ada beli sandal baru kan...besar..sempat nanti anak ibu pakai nanti ..


- never be replaced -

adam israfil

Pagi ni hantar Israfil dekat umah tokma dia…Tokma & tokpa Israfil hari2 datang, bila tau Israfil tak sihat..Israfil dah mula aktif balik. Sememangnya israfil tetap aktif kalau pun kurang sihat..Kalau baring pun, tak sampai 5 minit. Harap sangat israfil tak meragam..Semalam dah bagi minum air kelapa..mandikan juga dengan air daun mambu..

Walau macam mana rapat & manjanya Israfil dengan Tokma & Tokpanya, tapi dalam demam @ tak sihat, israfil tetap nak cari ibu & baba..sejak akhir2 ni. Israfil suka baring sampai lena atas badan ibu…Susu pun atas badan..bila lena,dengan sendirinya Israfil akan turun & cari tempat tido dia..Masa Israfil atas badan, rasa sangat sayang…Teramat sayang.sambil tu usap2 badan2 dia..Kiss kepala dia..sayang sangat..

Ermm.. cakap pasal israfil ….israfil sudah 11 months..belum boleh berjalan lagi, belum tumbuh gigi lagi mahupun belum boleh bercakap..normal ke?..sangat2 terfikir…kenapa lambat ya?..kawan2 ofis yang ada anak sebaya, dah boleh tatih & ada gigi..Tapi dia Cuma suka papah ..paling suka tolak baby chair dia bila dirumah…
Walau apa pun, biarlah Israfil membesar dengan cergas serta otak yang cergas , biar jadi bijak pandai…Aminnn..Doa seorang ibu..



- never be replaced -

Sep 22, 2010

aktiviti family..



location ; Ole Ole bowling, Kulim Landmark
note : 3rd syawal







- never be replaced -

raya 2010

raya tahun ni best sangat..bkn maksud sebelum2 ni tak best, tapi tahun ni bertambah seronok.sebabnya raya bertiga, bersama my israfil..
sebelum raya, dapat jugak buat ketupat palas….tahun ni tak berapa kekok…lupa snap pic..tapi my SIL still kena ajar skit….
Pagi raya tak dapat join solat raya, sbb my israfil tido & teman my SIL dalam pantang.memang tak pernah join pn sebelum ni.kena stay jaga rumah... mandi & siap kan my israfil…comel sangat bila my israfil pakai baju melayu…
ibu mana yang tak nak puji anak sendiri kan?
Bersalam2 salaman, terus pergi umah tok & dan ziarah kubur arwah.
Rasa kekurangan masa bersalam, sbb arwah tak ada..
Pergi open house merata-rata..sure kena berdiet nanti,….makan macam2..
Jumpa sanak saudara…sahabat handai…sahabat my amour sebenarnya..hehehh..yang jumpa NADYA… ikut my amour kesana sini..memang dari dlu suka mengekor .
Wishing her happy always…harap dia tak akan terfikir ‘ hal ‘ itu…yang penting kita happy dengan rumahtangga yang dibina…



- never be replaced -

kembali

It's been almost 2 weeks tak fingering my keyboard & post any blog.
mood raya ada lagi...
hari ni baru start kerja,last friday my israfil demam, balik dari kg, ahad baru tau, rupanya my israfil kena demam campak, isnin & selasa terpaksa cuti...
jadi, hari ni baru nak jumpa..huhhh..rasanya tak da orang rindu kot...
Dekat kampung, malas nak online..tengok je my amour online,siap dah upload gambar..
kisah raya pn banyak,,,,tak sabar nak post...


my israfil kena demam campak..sian ibu tengok..




- never be replaced -

Sep 8, 2010

off

B.A.L.I.K K.U.L.I.M




- never be replaced -

Salam Aidilfitri

Congratulations to all Muslim and friends for making and finishing the fast of Ramadan.

Salam aidilfitri from me, Syafiq Halim & Adam Israfil




- never be replaced -

Raya tahun ke-3

It was such a special year this year around since this is the very first time we (me my amour and my israfil) will be celebrating Raya together with in laws as well…maknanya 3 Aidilfitri tak raya dengan my mak,my abah dan adik..
Sebenarnya rindu sangat suasana dipagi raya, mesti kiteorang berebut2 nak mandi..
Me? Pasti tak tido,stay dari malam sampai pagi buat kuih dgn my sis..

yang paling penting.,gonna miss kuah kacang & lodeh mak..sedap sangat..
Sebenarnya,dah termaktub dalam perjanjian kami,raya kami akan di Kulim..Bukankah kena utama kan suami?? Walau macam mana pun,hati sayang sangat dekat mak, abah dan adik2..takpernah lupa..Cuma,diri ini telah dimiliki oleh yang bernama Syafiq Halim..

Raya tahun, pasti terasa kurang.My BIL baru meninggal, my SIL pulak dalam tempoh berpantang bersalin..

Tak sabar nak balik raya..Rasanya hari ni bertolak awal..dah mintak permission my bos nak keluar around 10 or 11..Sempat berbuka di kampong..Esok pulak nak buka dengan kawan2 my amour di Seoul Garden..tak sabar nak jumpa AUNTIE NADYA !!!!. .macam2 nak cite nanti ni..teringat pulak kat perhentian aritu..banyak topic kami borak
..


- never be replaced -