Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Apr 20, 2013

Belum update entri 27/2/2013

Sebenarnya tak tau nk buh tajuk entri ape..
Erm..cita pasal klahiran afia raisha, ibu tak buat pn lagi.umur anak ibu tu dh nak masuk 2 bln pn..

Sebenarnya,ibu dah draft masa kat hospital.sebab ibu tak leh tido.
Draft pn kat note everything je.
Mcam2 dah tulis.tp disebabkan baba format hp ibu..habis semua yg ibu notekan hilang.lupa buat back up lak.

Nak buat balik.adoiii..mls buat 2 kali bnda sma sbb nk kena recall balik.
InshaAllah ibu akan post pasal anak ibu..
Ibu will update soon k syg..!!

ok
Gtg..nk sidai kain.
Mmuahh.

posted from Bloggeroid

Apr 17, 2013

Kenduri kawan baba

Sabtu lepas ,kebetulan mmg baru abis pntang,..baba ajak pg kenduri..
Arm dan partner..lupa tnya spa nama wife die.

Lepak jmpa kwn2 baba smpai pkul 5..
balik tu,singgah jusco wangsa maju.
Shopping skit utk kids.

Ermm..untungnkan jadi anak..mak bapak mesti akan belanja selalu..

Sempat snap pict ibu+baba&kids.

posted from Bloggeroid

Apr 12, 2013

Merdeka..

Wahhh..
Sangat seronok..
Saya sudah merdeka..
Tak kemana pn,pg JJ je..ingt nk mkn karipap kt ikea,tp mls lak sbb ujan..

Tapi tak yg pnting dpt pg jalan2.
yang best dh la dpt jalan2,dpt present dr baba lak tu.
Baba tak bg ibu sorg pn present tu,israfil dgn irdina pn dpt..
Raisha je tak dapat lg..tak tau nk bagi apa kot..hehe.
Nnti ye sayang,besar skit baba tau la nak bagi apa..
Haa..ikutkn byk wishlist ibu ni..hehe.

Yang paling best sbb dpt tgk irdina jalan betol2..
sebab last keluar masa 2 hari seblum bersalin,..anak ibu jalan manja2 lagi..tak blh lari lari lagi..

Semalam dpt la tgk.jenuh baba ngn abg dia jaga..sbb ikut suka dia nak pg mana.
posted from Bloggeroid










Apr 10, 2013

Ibuu

Assalamualaikum.
Hati ni tengah berbunga bunga *suka*..
Auni irdina dah pandai panggil ibu..
(1Y4M)
Sebenarnya dah 5 hari,tp saja perhatikan dlu..


Happy sesangat.
posted from Bloggeroid

Kira timbang berkilo kilo

Ohhh..weight machine pls stay away from me.!!
tak blh nk wat pn,ari2 dok menimbang je keje.
5 kilo yang degil ni tak mau hilang..
Harap sekilo dua pn jadi la sblm abis pntng..
Balik dari hospital bnda utama terus ke penimbang..menunjuk angka 49kg dari 58kg.

Maknanya 9 kilo yg trun tu adalah baby,air ketuban,uri..
Dan lg 5 kilo skrg ni adalah lemak..
target nk maintainkn berat time ank dara .sbb dh kawin,bersalin israfil,bersalin irdina ,Alhamdulillah dpt kembali,cuma cutting lari skit..
Tapi,hakikatnya yg harus di ketahui,tempoh mengandung adalah 9 bln..
Dlm tempuh tu,kadang kita ada terlebih makan..untuk yg berselera mcm aku la..Naik 14 kilo kali ni.hambik aku..di luar jangkaan sbb sbelum2 ni cuma akan naik 11kg-12kg je.

Kadang kena mkn lebih skit bagi tenaga..contohnya pada mereka yg bkn mengandung kali pertama,yang ada tanggungjawab utk ank2 lain,suami dan rumahtangga..
Mcm aku la,senang cerita kan..
Dan yang utama,mengikut pengalaman sendiri bila preggy je,mesti .nafsu makan membuak2.
kadang msa bfast boleh makan secawan milo+kuey tiaw/mee hoon+ 2 biji kuih..sungguh luar biasa bla preggy ni.

Jadi,untuk brfikiran positif aku akan bagi tempoh 9 bulan jugak beserta pemakanan yang sihat sbb nak bf raisha..

sebulan sebelum bersalin



2 hari sebelum bersalin





posted from Bloggeroid

Apr 9, 2013

Menghitung hari

Wehuuu..
Selasa..rabu..khamis....dan jumaat.jumaat ni sudah merdeka..
Best.best..
How time flies..
Seronok abis pantang..tp tak seronok lagi sebulan mula kerja.
Rasa 3 bln tak cukup je..

Macam best jadi surirumah kan?.

last week MA tnya brapa hari lagi abis pantang dan katanya nak celebrate dan nak bawak pg jauh..hehehe..
Tapi wife die bkn jenis yg teruja nk request tmpat special pn..
Ha..cuma teringin nk makan meatball..Bkn jauh pn kt Ikea je pn.
Dekat kot..
Tapii..suami saya tu tak minat makan..ok fine..tak kisah pn..
Nnti nk try google resepi buat sendiri..
Sebab suami sy tu,klau bnda yg die tak minat tp klau wife die msk,makan jugak..

Ok..tutup cerita..die tak nk mkn meatball tak pe,request karipap ikea je..haha..die diam je..
Dh tau sgt klau diam tu maknanya,jawapannya OK..

Tak kisah la mna die nk bawak,asalkan dpt keluar jalan2..
13/4 hari sabtu ni ade wedding kwn MA..soo..die ajak pg.

Pg td dh tgk2 baju..tak da yg muat..Bj byk bju sendat,blm nk ngam dgn badan org br lpas bersalin..
Nak suh mak buat,mcm tak sempat..

posted from Bloggeroid

Apr 8, 2013

Setiap malam..setiap hari begitulah

Jam sudah lebih pukul 5 pagi..
Aku masih lagi berjaga..setiap hari,mcm ni lah..
Tengok baba dan anak2 lena dan nyenyak tido..
JELES tau!!
huk..huk
Ibu pulak,penyakit yg sama..2 bulan mcm ni.
rasa makin obvious eyebag ni.

Kedengaran suara mengaji kat surau..ada yg dah keluar kerja.
Dan....kedengaran suara afia raisha bgun nk susu..tp tak pe ibu blh taip selebihnya sambil susukan kamu sayang.

Setiap hari rasa kurang rehat
Kalau sebelum branak,pun ade msalah sama..rasa penat jugak,pastu kena pg keje..
2 minggu sebelum deliver,ok lagi sbb lepas baba pg keje,buat keje.umah basuh kain,kot2 ari tu branak..hehe.
Dlm pkul 9 blh rehat dan tido,.
Jam 10-30 - 11 anak2 bgun
Lunch baba balik,lps pkul 2 ank2 tdo,sempat jugak rehat.

Tapi.skrg.memang x sempat..tak.sempat rehat ckup.lpas baba pg keje,nk kena urus diri..stanby afia raisha bangun..
kalau pun tido,kena tido2 ayam je.sbb irdina tu die pantang tgk adik dia..mesti nk cium2..

Bila Raisha tido,irdina lak bangun.tak sempat curi masa..

Ibu tak mengeluh tau sayang..
Ibu dlm proses membiasakan diri dengan kehidupan baru kita,iaitu kelahiran afia raisha.

Alhamdulillah syukur sangat2 ibu bertenaga menjaga ketiga tiga anak ibu dan baba.cuma masak ,jarang2.
But i need to adjust my sleep routine.




posted from Bloggeroid

Belum abis pantang dh keluar

Aku akui la..ari.jumaat ade ngelat pantang..owh..i dh break da rules ok!
ari jumaat ari tu ade keluar..so far,kalau keluar pn sbb pg klinik je.
Klau tak terperap je kt umah.
Jadinya,jumaat lepas ade janji dengan agen rumah
Harus la tepati kan.lagi pulak suami pulak mesti nk bagi isteri puas ati..
Plan dah jmpa agen.dan zassss balik.
Dlm pjalanan ujan..dlm hati risau kot..tkot bentan..
Alhamdulillah smpai tempat di tuju,tak ujan
Jnpa agen,tgk rumah.buat kputusan.yang ni nnti update la.

Balik singgah kfc sbb MA lapar..anaknya pn lapar..

Ibunya apa lagi, camwhore la!!
duduk berdua lak dengan auni irdina yg sma gedik..Pntg nmpk hp nk anap pict je.

Huhu..sebenarnya nk layan dan lekakan anak ibu tu,sbb nk ikut baba bli kfc.ye la,baba bwak abg,adik msti nk ikot.

Hokeyy..rasanya aku masih lagi tekun menjaga pntang,cma.ngelat bertungku je..tak sempat la bla ank rmai ni.. Gambar haruslah ada kan?..sila abaikan muka pucat,mls make up bagai bla dlm pantang ni.

posted from Bloggeroid

Apr 4, 2013

Rancangan

Moga apa yg kami rancangkan ini berjaya.Moga Allah permudahkan urusan kami.

Esok nak tgk mcm mana,kalau ok,kami proceed..
Kalau tak ok,cari lagi smpai dpt sesuai.

posted from Bloggeroid

Apr 2, 2013

Baby tua

Hai la baby tua tu.makin manja.menjadi2..
sayang dia wlau dh adik baru.
Dekat abg die pn sayang jgk..

Opss..ibu + baba kna kna cuba buang panggilan "adik" kt auni irdina.
tp nk wat cmana sbb sejak dlm perut dah biasakan pnggil adik,sbb nk biasakan israfil dengan adik yg akn keluar.

Sampi israfil bila ibu kata (cth).
ibu : fil tgk adik sat dh bangun ke blm. (Adik tu ibu mksudkan irdina)

israfil : adik yg mana ibu..

Haaa..nmpk x?israfil pn boleh beza dn tau dia ada adik sorg lagi.

Tak nak sama dengan orang

Semalam masa MA balik lunch.. perghh..lama tak guna "MA"..sejak fil besar..baba masih lagi guna "My Heart" utk ibu,smpai skrg..hehe

Ok sambung cita..MA cakap nk pkai hp HTC balik..sebelum ni MA pakai HTC One,tp ada masalah skit yg tu,MA sj beli hp lain..beli Note 2..tu pn masa hari ke 4 ibu bersalin afia raisha..

Saya tak kisah pn.sebab minat suami sy tu cma.kearah gadget dan jam.
Masa zaman belajar smpai dah kawin minat komputer.lama2 bila israfil kurang skit,duit yg byk abis utk pc, MA habiskan pulak utk anak istri dan rumah.

Ok.nk compare.sy suka htc sbb gmbar superb.sangat cantik..lagi cantik dari sony..sound pn sdap..tp ada masalah je.asik hang.

Note 2 ok la.mmg MA rajin on9 la..puas kot sbb besar..ok la..ok la..sapa yg guna tau keistimewaan die kot.

Jadi balik lunch semalam MA ckp,nk tukar HTC balik..yg baru pnya..blm kuar lagi..ntah apa series nya.
Alasan MA sebab kat opis ramai pakai.dan macam samsung sponsor hp.hehe..
Seban smlm kotani ade buat jualan,blh bayar ansur2,jadi rmai gak amik note 2.
Dan MA nk tukar yg lain..
Suka la ye..tak kisah pn..bkn duit kite pn.

Ingat nk menadah tgn nk note 2 tu.tp bla tringat alasan dan sbb MA tukar,terus tak jadi.
Pakai je la hp lama ni..org dah tak pakai S 2 dak kot..hehehe.sbb banyak hp canggih terbaru kt pasaran.
Tp tak pe la..S2 ni sangat lasak.dan tahan.rasa dh nk msuk 2 taun usia S2 ni..yg pntg blh online.
Ni pn MA yg bagi.
Sblum ni pkai xperia x 10,suami sy bagi juga.tp skrg dh slmat bagi kat MIl.

posted from Bloggeroid

Habiskan masa bersama

Buat masa ni,sementara baki cuti ada sebulan lbih,ibu nk abiskn masa dengan irdina..
Sementara raisha masih lagi byk msa tido..
Bagi susu terus tido..
Jadi ni masanya ibu abiskn msa utk auni irdina..

Anak ibu tu masih lagi manja..
Rasanya dah brtmbh manja sbb lma ibu abiskn msa dgn irdina dan israfil..

Tu la kelebihan cuti awal bersalin..
Tak kisah rugi 2 mnggu sbb msuk keje awl,asal dpt hbiskn msa utk israfil dan irdina,sebelum raisha keluar..

Dengan israfil pn ibu dpt luangkn msa.
Cma skrg ni fil asik kena marah dgn ibu.
Haaa.die dh mula pandai nakal..
Dalam erti kata lain,mkin lasak..
Tapi bila ada org lain/org luar, fil jadi pendiam dan pemalu..
Macam baba kan?

posted from Bloggeroid

Apr 1, 2013

Suami sy tu tak sporting lngsung..

Suami sy tu..namanya mohd syafiq..
Huh..tak sporting langsung.
Saja je sy nk ngelat pantang..cakap kat suami sy.

Pantang 40
Isteri : abg nk pantang 40 ari blh x?
suami : ish..44 hari la..
isteri : tp..ade org 40 ari..
Suami : * diam..mls layan isteri dia*

Makan yg di pantang..
Tgk tv,ade iklan lisa ngn sam..iklan domino.
Owhh..teringat sblm deliver,kerap buat domino pizza delivery..sbb isteri mls msk.

isteri : abg,order pizza
Suami : ish..pantang kan..
Sambil buat muka..
Isteri : alaa..bli kfc nk..
Suami : minyak..
Adoyai suami ku.

Jalan jalan.
Isteri : abg msa pantang dlu,mak bagi keluar pg giant..msa tu dh 30 hari.
Suami : * dia buat tak tau je*
mil sy tau sy boring,dia ckp kat adk ipar,k.mimi boring tu..boleh pg giant.
Time tu bkn bersuka ria..beli barang auni irdina,oligo dan breast pad..bli bnda pnting je..

Sebenarnya nk ajak kuar pg giant cuci mata..boring kot terperap.
Bkn nk jln sakan pn nk bli brg dapor..smbil2 nk hlang boring..
Tapi apa kn daya..suami sy mmg x sporting..snggup bli brg umh kt kdai biasa.sbb kalau dia pg giant msti isteri dia gedik2 nk ikut.

Pokoknya..back to normal..pantang mcm dlu2..dok umah je la.
Lg 11 ari rasa lma je..

posted from Bloggeroid

Dia sudah botak

Afia raisha tu kan dah umur sbulan lebih.
Tak lama lagi ibu abis pntg,lg 11 hari,boleh la kita jalan2..
oh ya..smlm baba botakkan afia raisha.baru la nmpk mcm baby skit..
Ikut pengalaman israfil dlu,lpas urut makcik urut terus cukurkan rambut israfil
Irdina pulak,lambat cukur.masa ibu dah mula keja baru botakkan..dah umur 3 bln lebih pn..
Nasib baik cpat tmbuh.
Mulanya malas cukur,pikir anak pmpuan,..takot lambat tmbuh rambut..
Seban fil dlu umur setaun pn dok botak lagi..
Haa..sudahnya auni irdina..rupa dia pelik semacam..
Mana tak pelik,rupa baby..tapi rambut lebat giler..tak ke pelik.
Tak comel lngsung..x mcm baby.
Rambut pn tumbuh melentik2.
last2 baba botakkan,dan Alhamdulillah rambut anak ibu elok je tmbuh dan cpat tumbuh
Kali ni..afia raisha pulak..tak nak jadi mcm kakak dia..cma baba nak bagi kepala keras skit,br nk cukur.
Takot luka kepala.
Fil dlu makcik urut selamba urut laju2..abis luka kulit kpala..masa tu umur israfil baru 7 hari..
Ermm..harus la ada gmbar kan..hehe.gambar pertama afia raisha sebelum..dan selepas..sehari sebelum dan semalam.
Gambar kedua..ibu amik gmbar adik beradik..tu je yg ibu smpat cari..malas nk cari gmbr lama2..