Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Dec 22, 2011

Nur auni irdina bt mohd syafiq

Alhamdilullah, israfil dh dapat lihat adik yg ditunggu tunggu.ibu selamat melahirkan puteri ibu + baba..adik lahir pada usia 38w+1d..
Keputusan cuti bersalin awl mmg satu keputusan yg terbaik, sbb dapat habiskan masa dengan israfil..awal pn 5 hari je..pastu sabtu dh selamat lahir..
Rasa sakit mula pukulz 9 pagi, tapi malas layan sbb cm x caya.jadi terus siap2 nk pg kenduri..sbb ari tu ada 2 jemputan kenduri, 1 jemputan majlis cukur jambul..pukul 12 kuar umah..dalam kereta dah rasa sakit dah..tapi buat tak tau je lah.sampai pasar borong, perut rasa dah x tahan, suh baba patah balik..terus pg hospital..bukaan dah 5, tak lama bukan dah 8.terus masuk labour room..dan pukul 2.15 adik israfil selamat dilahirkan..terima kasih allah atas anugerah ni..

Dec 8, 2011

Keputusan Muktamad.

Akhirnya setelah berhari-hari menimbang keputusan yang betolbetol..dan keputusan na cuti bersalin awal jadi.borang pn dah isi, ketua jabatan pn dah sain..jadi cuti bersalin awal start pada 13/12..memang ada yg cakap rugi..tapi biarlah..sebab utama nak cuti awal ni nak luangkan masa utk israfil..selama ni sibuk kerja.jmpa pn timecuti.jadi sebelum bersalin ni nk habiskan masa dgn anak ibu la..nti ada adik takot tak da masa nak main puas puas dgn israfil..pulak tu israfil skrgni makin manja manja, sejak nak dapat adik..ibu marah je cepat merajuk..tapi, baba ckp, biarla israfil ada adik awal awal, biar dia belajar bertanggugjawab,boleh jaga adik adik..InsyaAllah..

GL untuk bersalin pun dah settle..tinggal tunggu masa, walau Hospital Selayang dah guna sistem HRMIS, tapi tkot2 gak kalau sistem down..jadi spare gak la..
Cuti bersalin kali ni,plan amik 3 bulan..bessst sbb tak rasa lama nk tunggu baba abis Outsation..aba habis OS bulan 4...biar la org kata rugi amik 3 bln..tp nk jugak..sebab InsyaAllah adik israfil ni, baby girl..Jadi kalau sepasang, boleh rehat lama sikit kot..memangplan awal nak bagi israfil adik 2 taun skali.tp bila dah au mgkin dapat girl,jadi stop dulu la..tapi plan aasal nakget pregnant b4 35 taun..memang diteruskan..InsyaAllah..

Dec 5, 2011

Nak cuti awal blh?

Entah kenapa mlm tadi tak boleh nak tidor..asik nk terkencing je.rasanya non stop kot.perut lak sakit je..baba sia tanya barang dah siap ke blm.msti cuak jugak kot..lagi beberapa minggu je k bersalin..rasa macam nak cuti awal je..boleh tak ?Tadi dah tgk pekeliling.boleh amik cuti awal, sekurang sekurang 14 hai sblm tarikh dijangka bersalin..Pastu surat akuan kena antar kat cawangan PSM,kat pentadbir cuti.
tgk la kalau betol betol dgn keptusan ni..sama je kot ..nnti potong gak tempoh cuti bersalin nanti..

Dec 1, 2011

nak upload je boleh???

Hari ni tak da idea nk update apa..banyak cite..tp tak da mood nak post pape..jadi kalau nk upload pics israfil je la..






Nov 30, 2011

my 1st nephew

My sister, Ayu.dah selamat bersalin Alhamdulillah..Happy for her..dan mesti Fadz, happy dapat baby boy..tak silap nama Aqeef Naufal..

baby aqeef naufal

baru balik dari hospital..semestinya anak ibu sorang tu happy bila jmpa baby..puas di gomolgomol baby aqeef tu..ada adik nnti, tak tau cemana..tp sian tak leh jadi geng..

Dah pasti

Semalam MC..badan agak tak larat..mgkin sbb penat kemas bilik israfil + jalan-jalan time cuti..Dah alang alang g klinik, tergerak hati nak scan skali..dan kali ni betul betul pasti jantina adik israfil..baru bolrh shopping betul betul..setakat ni ibu ada simpan koleksi yang nak di beli utk adik..Memang dah scan masa 7 bln, baba dan doc dah cakap jantina adik..tp ibu tak yakin sangat sbb tak nmpk sendiri..dan semalam disebabkan nak sgt tau, dan baba pn tak da nak tgk kn..jadi ibu tgk betul betul..comel betul..dan nama untuk adik ibu dah bg baba , sama ada baba berkenan atau tak..semestinya selakat ni nama adik kena sama dgn israfil ..huruf "A" dan "I"..
mengada ngada kan ibu ni..kan baba..
.


hari ni ibu dah 35w+5d..dah nk masuk 9 bln dah.. doc skp smlm baby tegang kat bawah.dah nk dekat dah..patut la contraction dah semakin kerap..tak sabar ibu nk jmpa adik..

kat bawah ni..semestinya ibu nk jugak upload gmbr israfil..





Nov 25, 2011

Yayy

YESSS...
hari yg ditunggu dah tiba .ari ni baba balik..tak sabar nk jmpa...rinduuuuu sgt kat baba..

Oh ya..adik israfil dah berusia 35W+0d dalam kandungan ibi..ibu harap adik sentiasa sihat dalam perut ibu.lagi 37 hari adik kuar..ikut pd tarikh jangkaan.. bila dah sarat sarat cam ni, terasa tak larat sure la masa nak tido..nak tido memang saat mengerikan..ngeri la sangat ..tapi betul la..sbb sakit sakit seluruh badan..mengiring tak kena, telentang tak kena..kalau jalan lagi best,...suka berjalan..sbb tak suka dok lama.lgi lagi kat opis..sbb bila bangun sakit kaki.jadi bila byk jalan rasa sedap badan..lagi satu, bila byk jalan org kata elok masa mengandung..ye jugak..sbb pregnant kali ni tak buat sebarang exercise pn..time israfil sgt larajin..jadi solution nya..kena byk jalan la..

Copy Paste.

Meh baca artikel ni..( copy paste )..cma dalam bahasa indonesia..

Sobat, proses pembelajaran sang janin sudah dimulai semenjak dalam kandungan ibu, sang janin ikut belajar pada trimester kedua dan ketiga, seperti di dalam ruang Amphitheater yang lebih canggih dari kelas mana pun di dunia. Berikut keahlian-keahlian sang bayi yang sudah dimiliki sejak didalam kandungan, menurut Fred J. Schwartz, MD, ahli anestesi dari Piedmont Hospital in Atlanta, Georgia
  1. Kebiasaan Menghisap Jempol
  2. Wajar jika kebanyakan bayi suka mengisap jempol, karena ternyata kebiasaan ini sudah dimulai sejak dalam kandungan. Refleks isap ini membantu bayi saat akan menyusu, maka ibu tidak perlu lagi memaksakan untuk menyodorkan puting. Keahlian mengisap jempol ini sudah mulai sejak minggu ke-19 karena otak bayi telah mencapai jutaan saraf motorik sehingga ia mampu membuat gerakan sadar seperti menghisap jempol.

  3. Kebiasaan Berenang
  4. Sejak bayi di dalam kandungan ia sudah terbiasa berada di dalam air selama 9 bulan, yaitu cairan ketuban. Bayi sedang senang-senangnya berenang di usia kehamilan 20 minggu. Saat ini bayi sedang membuat gerakan-gerakan aktif yang dapat dirasakan ibu, mungkin karena panjangnya baru separuh dari panjang lahir dan beratnya baru sekitar 340 gram sehingga ia masih punya banyak ruang untuk berenang.

  5. Kebiasaan Cegukan
  6. Saat hamil, terkadang ibu merasakan gerakan continu di satu bagian perutnya. Bisa jadi saat itu janin sedang cegukan. Hal ini biasanya dirasakan sejak kandungan menginjak minggu ke-25. Hal ini menandakan bahwa janin sedang berlatih pernapasan. Saat ini janin menghirup dan mengeluarkan air ketuban, ketika air ketuban yang tertelan terlalu banyak maka ia akan cegukan. Hal ini sesuatu yang wajar.

  7. Mendengar
  8. Banyak yang menyarankan ibu hamil sering-sering berkomunikasi dengan janin dalam kandungannya. Hal ini benar, karena meski masih di dalam kandungan, janin sudah dapat mendengar suara ibunya sendiri dan suara orang lain di sekitarnya. Saat melakukan USG 4 dimensi, selain memeriksa kelengkapan organ tubuh, dokter juga akan meminta janin melakukan sesuatu dan melihat respon si janin. Misalnya, ketika janin sedang menunduk, ketika dokter meminta ia menegakkan kepala, ternyata janin bisa mengikuti perintah. Jadi sebaiknya ibu hamil berhati-hati dalam berkata-kata karena janin juga bisa mendengar jika ibunya sedang marah-marah. Hal ini terbukti dengan reaksi perut yang langsung mengencang.

  9. Membedakan Terang dan Gelap
  10. Beberapa penelitian menunjukkan bahwa bayi sejak dalam kandungan 27-28 minggu sudah bisa membuka matanya, sehingga sudah bisa membedakan antara gelap dan terang. Bisa terlihat ketika dokter menempelkan senter di perut, ia bisa melihat cahaya yang masuk melalui dinding rahim. Bahkan janin bisa mengedipkan mata jika menurutnya terlalu silau atau terang.

  11. Mengekspresikan Diri
  12. Sejak dalam kandungan janin ternyata sudah bisa mengekspresikan diri sesuai dengan yang sedang dirasakan ibunya. Jika ibu dalam keadaan bahagia, duduk santai sambil mendengarkan musik, maka janin juga akan merasakan kebahagiaan tersebut sehingga ia akan tersenyum. Sebaliknya, jika ibu sedang stres, maka janin akan menyengitkan dahi. Lihat saja pada potret USG 4 dimensi bayi Anda.

  13. Belajar Dua Bahasa
  14. Ternyata, bayi di dalam kandungan bisa belajar memahami bahasa yang sering ia dengar, bahkan hingga dua bahasa sekaligus. Dan kemampuan ini terbawa hingga mereka lahir. Dalam sebuah penelitian yang dimuat di Psychological Science, bayi yang terbiasa mendengar dua bahasa selama dalam rahim ibunya kelak akan lebih mudah belajar dua bahasa. Hal ini juga sesuai dengan hasil penelitian psikolog dari Universitas of British Columbia dan Organization for Economic Cooperation and Development di Perancis.

Source : www.wakrizki.net..

Selesai ..

Selesai sudah isi LNPT ngn SKT..4.12.2011 ni Unit HRMIS nakwat naziran...sebenarnya bkn susah pn..pnyakit malas ni ada..tu tak buat buat..nama dah ditampat kat dinding opis siap tulis 'WANTED' lagi tu.yg best sbb pengarah cawangan kiteorg pn tak wat lagi..sbnrnya bkn ssh pn, tapi antara malas atau rajin je..tapi line HRMIS kt tkt 5 ni slow skit..

Nov 22, 2011

Untung kan bila jadi bini orang.

Bila dah kawin ni ...dulu masa zaman bjang selalu nk borosboros..dapat gaji je, mula mula terus bg kat mak abah..org kata bg mak abah gaji kita, kerja akan jadi berkat..tak payah bagi banyak, tp asalkan ikhlas..Pastu barula boleh belanja sakan..smpai duit selalu tak cukup..kadangkadang belanja pun mak bagi..walau dah kerja..

sekarang bila dah kawin, alhamdulillah laki kita lak yang tanggung kita..tp, dalam masa yg sama, kita boleh kurangkan boros boros tu..sbb kita pikir anak..walau laki kita yg sudah siapkan kelengkapan, tp kita pn kena take part jugak..cth yg senang, pampers anak.walau baba israfil akan beli siap siap pampers..tp kadang kadang tak cukup 1 pack..israfil sebulan pakai 2 pek..kalau abis takkan ibu nak tadah tangan mintak duit baba nak beli pampers..jadi ibu dengan rasa tanggungjawab akan beli sendiri..jadi tak la dikatakan baba yg 100%..ibu pn nak jugak belanja anak ibu..tp memang ibu suka belanja anak ibu pn..asal ada nak kuar je,ada je sumting nak dibelikan utk anak ibu ni..

Untuk baba, ibu kalau nk belanja tak, makan je lah..kalau sumting, kena baba yg pilih..sebab baba israfil cerewet sikit bab pilih barang sendiri..baba israfil suka sangat beli jam..terbaru baba tghdok survey survey jam 'POLICE'..dah tgk design kat internet dah..cantik..nasib biak jam TISSOT yg ibu bagi masih lagi baba pakai..tp, jarang jarang..sebab baba suka tukar tukar jam.. "tukar tukar jam tak pe, jgn tukar tukar bini sudah la ye abg"..

Kalau tgk tajuk post ni, sebenarnya nak cerita skit je..meleret leret crita..baba hadiahkan ibu handphone Sony Ericsson Xperia X10..dan baba pakai hp baru gak Samsung Galaxy S ii..Biarlah org lain pakai lagi canggih canggih dah..skrg dah trend pakai iPad dan baba cuma bg ibu hp Xperia je.tp rasa untung sangat..sbb sejak kawin ni baba je yg selalu hadiahkan Hp..tp ibu suka jahanam kan hp..masa dpt yg ni, baba siap warning..jgn rosakkan lagi hp..smpai lubang cacing baba cari ibu..
Sebenarnya teringin nak hadiahkan baba sumting, tp tak tau apa..kali terakhir hadiahkan baba perfume Tommy.tu pn masa zaman bercinta..tp perfume tu betulbetul bagi kenangan..ska bau dia..kalau bagipn barang hantaran..tu pn baba yg pilih sendiri..


Nov 18, 2011

Seamat pagi

Assalamualaikum..
Selamat pagi Jumaat..

Alhamdulullah hari ni adik dah 34 weeks..Beberapa minggu lagi ibu+baba+israfil akan dapat jmpa adik..Ibu hari hari doa biar anak ibu sihat dan selamat..
Hari ni baba balik cuti dari Manjung, walau 2 hari, cukup la kot. minggu depan balik cuti lagi..Tak sabar sebenarnya nak jmpa baba..dan baba ada surprise untuk ibu..tak sabar nak dapat surprise tu.
Nasib baik la kan hari ni hari jumaat, jadi masa rasa singkat skit..lunch nanti ibu balik umah kite...kemas umah+basuh baju..
Ok la..ibu nak mula kan kerja ibu..



Nov 15, 2011

Ibu tetap akan sayang

Satu yang harap sangat, ibu harap ibu+baba tetap sayang anak ibu..walau nanti dah ada adik.. setiap malam akan selalu tenung muka israfil..sayang sangat kat israfil..Tadi masa on FB, baca status syada ( cousin baba ) "tbe2 teringat tym 1st day bby fayyadh lahir...bahagianye rase...tharu sgt2 tgk bby...♥ u,syg mmy...".

Memang betol, ibu pn berperasaan sama dan smpai skrg ibu masih lagi tgk pics israfil dari baby smpai jadi toddler..especially time kat ward, masa ibu br pas delivered..Masa pas bersalin tu, sgt sgt indah bila tgk zuriat ibu+baba depan mata..Bersyukur sgt dgn kurniaan Allah itu..
Setiap malam ibu akan lcium fil lama lama sambil ckp " ibu syg fil sangat sangat.ibu marah fil pn ibu tetap syg "..ni sambil taip ni, air mata tgh meleleh ni..

Sebab utama ibu syg fil sgt ,sebab masa mengandungkan fil, Fil la kekuatan ibu..ibu kuat sbb fil..time tu baba fil tak da kat sisi..sakit pening ibu tanggungsorang sorang..Alhamduillahmasa tu Ibu tak da masalah, tak alahan pape dan Alhamdulillah mengandungkan adik fil pn sama..dan skrg ni baba pun tgh OS jugak, Fil la kekauatan ibu bila ibu teringatkat baba..dan kelakar sgt bila setiap kali baba call ckp ngan fil, iu yg menangis..tak tau apa maksud air mata tu..sayu atau rindu..paling meleleh kuat masa fil 'mmuaaah' sana sini baba kat fon..
rindu baba la..ari jumaat ni baba balik..
*********************************************

Israfil suka main tamiya...suka buka pasang tayar...hehehhe.bkn tamiya pn.keta keta mainan murah je..sbb kalau mula mula ska suh baba+ibu beli car, pantang nmpk kat kedai @ kat shopping mall..sekarang suka cabut tayar lak..jadi cacat.tapi yg ni la slalu yg selalu anak ibu bawak tido..

Ibu slalu cakap kat anak ibu "fil ni suka buat mulut baba"..memang pun..anak ibu ni suka buat mulut baba bila buat sesuatu, bila tgh concentrate pada sesuatu..sebijik muka baba...




Nov 14, 2011

sayukan bila anak nangis

Macam biasa bila baba israfil outstation, ibu+israfil akan duduk umah mak..dan masuk keje pn awal..pukul 7.30.

Cuma masalah bila dok umah mak ni, israfil la.sejak anak ibu ni dah besar.sebelum ni..jarang nak bgun awal..biasa akan bangun pukul 7.30, time ibu+baba nak g keje..tp bila dok umah mak kol 6 dh bgun.dan mmg payah nak siap..sebab muut dia akan ckp je " nak kut bu " ( nak ikut ibu )..tak punbila nak bangkit mandi issrafil akan cakap " bu bum..bu bum..." ( ibu baring @ tido).. dan bila kemuncaknya tgh nak capai baju, terus nangis..tapi bukan melalak.nangis jenis sedih sedih..
Bukan ibu tak pnh tinggal anak ibu, hari2 kot g keje..tp agaknya, dia rasa lain kot sbb tgk sendiri abu nak g keje..kebiasaan bila israfilbangun ibu+baba akan bawak israfil breakfastdulu, x pun terus antar..tapi at least ada masa israfil dok nganibu walau kejap je..

ni sebenarnya teringat ingat lagi ni.adoi ..sayu dan rindu anak ibuni..dan sekarang ni time lunch memang tak dapat nak balik cam anak ibu kecikkecik dulu..sbb kalau balik lunch, susah nak kar umah, sbb israfil akan nak ikot..


Nov 11, 2011

Baba israfil balik kulim sorang sorang

Hari ni ibu ngan israfil balik umah kita..yayyyy...terubat rindu kat baba..tapi sure israfil takda kawan sbb umah mak ada adik adik main ngan fil..balik umah, ibu ngan fil berdua je..

Baba tak balik umah minggu ni..rindu nya..gedik kan..padahal ari tu balik raya kat kulim,ibu+fil dapat dok lama ngan baba.baba pulak g manjung ari rabu..jadi minggu ni tak balik umah la..lagi pulak minggu ni ada wedding kawan baba, mat+eton, jadi baba ada chance la pg..selamani kalau wedding kawan2baba kalau buat kat kulim, tak pnhdapat ettend,..sbb kadang2 time majlis dorang, baba outstation.kali ni pulak baba outstation kat manjung, jadi dekat je nak pg...

ermm..tak sabar nak balik jmpa israfil..sbb lunch tadi tak balik umah mak.balik umah kita..basuh baju+kemas umah..jadi cuti ni blh habiskan masa lebih skit ngan israfil..sambil kmas umah skit2..sebab anak ibu ni memang suka sepahkan umah..



Nov 3, 2011

Kuat makan sekarang ni..

Kenapa eh bila pregnant mesti akan kuat makan?..kalau dulu breakfast cuma susu+pau..sekarang ni sepinggan mee/kuey tiaw+kuih 1 atau 2+air suam..kalau kuih mesti 3 biji tu pun akan lapar balik..bila pas breakfast dalam kol 11/12 mesti nk kunyah2 lagi..Kalau 3 biji tu, sekali makan je..alau dulu bilatak pregnant, kuih 3 biji blh ulang makan..kalai ni tak blh telan sebijik sebijik..

Time pregnant israfil dulu pun cam ni kot..tapi lagi kuat makan.pagi dah makan mee atau nc lemak,lunch pn mkn nasi lagi.
cuma kalau nk sedapkan hati bila dah terlebih makan , ckp kat diri " tak pe la, pas brsalin dah tak leh makan mcm2..time ni balun je lah "..salah tak agaknya kalau cam tu?



- never be replaced -

Kebaikan bila dapat breastfeeding israfil

Bila bercakap pasal kebaikan susu ibu..memang banyak..Sebenarnya dah lama nak post entri kebaikan susu ibu ni..ikut pengalaman saya sendiri la kan...Alhamdulillah, sebab Allah kurniakan susu untuk israfil..memang dah niat nak susu kan israfil dan baba israfil pun ckp .Time tu blm kawin lagi...nak anak dia dapat susu badan..

Antara kebaikan susu ibu :

Kepada Ibu :

  • Melewatkan haid dan menjarakkan kehamilan – Memang period saya lambat.Bila Israfil umur setaun baru period dtg..dan selama ni, sebelum mngandung kami tak pakai perancang apa apa.
  • Melansingkan badan – Lansing ni tak pasti, tapi berat badan memang turun sama macam blm beranak iaitu 43kg.
  • Mengecutkan rahim
  • Mengurangkan risiko buah da da..
  • Penyusuan bleh dilakukan bila bila dan dimana2..

Kepada Anak :

  • Mengandungi zat makanan dalam nisbah yang betol.
  • Menga ndungi kolostrom yang terkandung antibodi melindungi bayi dari jangkitan kuman dan alahan seperti cirit birit dan radang paru paru.. – Tapikan israfil batuk , demam dan selsema jugak.
  • Mencegah sakit per ut dan lelah. – Betul, israfil masa baby dulu blm ada masalah kembung perut atau sakit perut..Jadi anak ibu tak susahkan anak ibu terutama time dalam pantang.lagi satu najis pun bagus, cantik dan tak da sembelit.
Sebenarnya banyak lagi kebaikan susu ibu..dan yang realiti ikut pengalaman saya, bila israfil minum susu ibu, kos untuk susu pun tak banyak..Cuma ibu perlu spend duit beli breast pump, cooler bag, icepack , bottle untuk simpan EBM..dan dari penelitian saya, badan israfil memang naik sedap ..dgn hanya breasfeeding je..dan pesan baba, jgn bagi air masak..tapi memang betul sebab dalam susu ibu dah ada kandungan air..dan kalau perasan kalau kita pam, kita akan nampak 2 lapisan, lapisan lemak dan lapisan air.

Cuma bila israfil dah start solid food, badan yang sedap dulu terus susut..pelikkan?..selama minum susu, tak makan papa badan naik cepat..tapi bila start solid terus susut ..dan dah biasa bila tiap kali jmpa org msti kata “ Eh..adam kurus nya “..tak pun “eh cengkungnya sekarang”..
Israfil lak byk main..makan pun kurang..tapi lega bila israfil dah boleh terima FM ..dan mintak susu bila nak minum..dan badan tetap sama..tetap kurus.tapi yg tak bape nk risau, baba ckp selagi israfil aktif jgn risau..Cuma perlu pantau pergerakan dia..takot sakit ke ape..Harap sgt adik israfil dapat susu ibu jugak..
*************************************************************
Ada beberapa gmbar israfil dari labour room sampai terkini..tapi tak semua sbb byk sgt..jadi amik skit2 je..
dari labour room

hari ketiga

1 bulan

2 bulan

3 bulan

4 bulan

7 bulan

8 bulan

12 bulan

dan..yang terkini........

lain sangat bila dah besar..



- never be replaced -

Oct 30, 2011

ibu dan israfil




Sebenarnya Ibu+Fil boring sgt..baba pegi lawan futsal kat Mines..nak ikot cam malas..sbb nk tido lama2..semalam baba ajak midnight tgk cite 'REAL STEEL'..tiket kol 12.10am..balik lak kol 2.30am On9 pn boring..Jadi nakisi masa boring brkemas umah la..dan semestinya sekejap je umahkemas , pastu anak ibu ni rajjin sepahkan balik..penat woo..
Comot tak anak ibu?..Baju ni lama tak pakai..sendat laktu..jarang pakai pn..sbb leher luas..asik londeh je..




- never be replaced -

Oct 27, 2011

Birthday Muhammad Adam Israfil

Alhamdulillah..selesai sudah birthday anak ibu..kecil kecilan..plan asal nk celebrate besh2..tapi buat umah mak..malas nak wat umah sendiri..sbb baru je kot wat open house.penat nak masak .tapi, tukar plan sbb baba kena pg outsation...jadi ckpkat mak wat famil kite je la..tak besh baba israfil tak ada..tau tau jumaat lepas baba cakap tunda, pg minggu depan..jadi best la baba ada..cume plan wat kecik2 teruskan la..jadi suh la baba masak mee kari..sbb baba masak sedap..



- never be replaced -

Oct 22, 2011

Kenduri

Malam ni cam boring je..Baba pg tgk keta ana+budee x leh start.tolong tgk je..
..my israfil lak tido awal sejak kol 7 tadi..penat kot tadi g kenduri + penat main jugak..sbb bangun awal ye jugak , sbb teman mak pegi klinik..mak suspect denggi..Harap sangat mak cepat baik.

***
**
*
Pic 4 today..wedding kawan baba kat Beranang..



- never be replaced -

Oct 20, 2011

Check up 7 bulan

Sudah jadi kebiasaan pregnancy kali ni, check up mesti mintak pukul 11 pg.mudah senang bawak ke lunch dan hari ni check up bawak israfil.rasanya pas ni ta dah bawa anak ibu ni..berlari lari tak na duduk diam..sampai nurse marah tadi takot tersadung kaki.nasib baik baba ada blh kawal situasi..

Berat terkini 53.1 kg, hb 10.9 mungkin sebab skip makan ubat..dan saya terus terang kat cik nurse tadi, cakap tak suka makan B-complex .sbb ta sedapdan nurse cakap, tak nak makan tak pa sebab selera makan ada.boleh bagi kat anak sulung sebab bagi selera makan je vitamin tu..ermm.cam tu nak bagi israfil makan la sebab dia suka sangat belek belek ubat ibu ..Bgi appeton pun tak jalan pun selera makan tetap merundum sebulan dah bagi.malam ni ingat nak try la bagi kat anak ibu ubat tu..



- never be replaced -

Oct 19, 2011

Selamat Hari Lahir anak ibu

Hari ni 19.10.2011 hari lahir anak ibu yang ke 2.Anak ibu dah 2 tahun dah usianya..Ibu+baba sayang sangat sangat deat anak ibu nipermata hati ibu dan baba...selalu cakap dekat israfil, " ibu syg sangat sangat anak ibu ni, ibu marah pun ibu tetap sayang kat anak ibu ni " -mengalir airmata masa tgh taip ni -.

anak ibu dah jadi big boy dah skrg.tak lama lagi nak dapat adik.ibu harap anak ibu dapat jadi abg yang baik untuk adik adik nanti..Ibu saja bagi adik dekat anak ibu ni awal awal, sebab biar anak ibu ada kawan.walau adik nanti girl..tak kisah kan syg,asalkan ada kawan..anak ibu baik sgt good boy.sanagat baik.tak pnh susahkan ibu sejak hari pertama keluar ke dunia ni..sejak masa dalam pantang pun tak pnh kacau ibu time mlm, bgun nak susu je sampai skrg..ibu harap smpai besar anak ibu sama macam tu jadi contoh kat adik adik.ibu pun harap anak anak ibu lain pn sama..

InsyaAllah kalau tak de halangan, ibu nak celebrate birthday anak ibu nanti, 1st birthday party..ibu dah tempah kek utk anak ibu..special pnya.sure sure anak ibu suka sgt.
masa umur 1 thn dulu tak buat pun, sebab anak ibu kecik lagi..baba yg ckp..sebab ta pandai berkawan lagi.yang ta best, ibu dah plan nak buat jemput kwn2 fil, tapi baba pulak tak da, pg outstation.jadi ibu buat kat umah tok celebrate kecik ecik jetak best baba tak da.baba dah siap siap bagi present kat anak ibu.ibu belum beli laginanti weekend i nak cari lasebab birthday nanti ibu nak buat time cuti deepavali.sebab auntie yang buat kek tu tak boleh buat kek tu awal.plan ibu nak buat hari ahad 23/10 tapi auntie tu dah boleh buat awal.alau awal, sempat baba join, sebab esoknya (24/10) baba dah bertolak g outstation..sebenarnya baba ni pun bkn jenis yg suka celebrate besar besar.cukup kita 3 beranak je tapi ibu nak jugak bagi kenangan kat anak ibu bila besar


rasanya dah tak ada apa yg nak ibu taipansebab ibu pinjam pc kawan ibupc ibu rosak sampai srg, kena tunggu pc baru pulak tak selesa sgt guna pc org.



- never be replaced -

Oct 16, 2011

Bunga akar fatimah

Last week zura - officemate- , bagi bunga akar Fatimah..sebab time breakfast pagi tu, kami ramai2 dok cite pengalaman bersalin..Bukak cite pasal bunga ni..dapat masa mak dia pg Mekah dulu.jadi esoknya zura bagi la 1...Bunga ni diminum untuk memudahkan proses bersalin..wallahualam..

Sebenarnya pnh jugak minum masa mengandungkan israfil..malam sebelum bersalinkan israfil..minum seteguk je sebab pahit dan minum air zam zam..mak cakap mak rendam masa saya call bagi tau ada kat hospital..tapi tak jadi bersalin...rupanya esok pagi baru bersalin..jadi malam tu balik dari hosp terus minum..dan betullah malam tu jugak sakit nak bersalin..pg tu bila pg hosp tengok dah bukak 6cm..kebetulan atau memang israfil nak kuar, tak tau la..yang pasti kita ikhtiar je kan..

Bunga ni dapat dari mekah, tak pasti la kalau kat Malaysia ada..mungkin ada kot..entah la..cuma ni salah 1 dari usaha kita kan dan selain dengan rajin amalkan baca surah Yasiin, Maryam dan Yusof..juga jangan lupa baca doa Nabi Yunus tiap masa..

لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنتَ ، سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ

“Tiada Tuhan melainkan Engkau, Maha suci Engkau, Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri.” (Surah Anbiya ayat 87)

(Laila ha illa anta subhanaka inni kuntu minaz zholimin)




- never be replaced -

29w+2d

Alhamdulillah..dapat jugak ngadap pc..skrg ni baba + israfil tgh main PS, jadi ibu nak amik kesempatan on9...

Hari ni adik israfil masuk minggu ke 29..cepat betol masa berlalu..lagi 2 bln yang tinggal..adik semakin aktif..alaa..tak payah cerita byk kot, sebab apa yang kite rasa sama dengan ibu ibu lain rasa kan..cuma apa yg pasti, rasa bahagiakan bila terasa pergerakan ciptaan Allah dalam perut kita.indah dan bahagia betol...hanya ibu ibu yang mengandung dapat rasa...

Persiapan adik tak beli beli lagi..tak excited sgt nak pg beli awal awal.lepak umah habiskan cuti lagi best..sebelum baba pegi outstation kot nak pg membeli belah..sebab tak byk pnyang nak dibeli, cuma tambah baju2 baby girl je ,takkan nak pakai baju israfil kot..yang newborn blh la pakai,dgn beli brg ibu skit skit je ...

seminggu je lagi yg tinggal utk ibu+israfil manja manja dgn baba..pastu baba dah kena kuar dah...rasa lain la..setahun baba dok ngan kita kan fil?..




- never be replaced -