Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Apr 28, 2012

Selamat pagi kulim

Ibu+baba & kids dh smpai kulim mlm td..baba memang sgt2 kuat..hehe..bertolak dr manjung smlm,smlm jgak trus gerak balik kulim..rndu sgt kt umi la tu.
Balik sni sbnarnya tak sabar nk jmpa nadya+inas mahsuri..berdebar-debar pn ada..plan ngn baba nk g umah dia ari ni.tak gtau pape pn.sj nk surprise nadya..haha..side effectnya,klau nadya kuar,dapatla jmpa..
Mlm td bila masuk bilik kami,ermmm..teringat msa berpantang 3 bln ari tu..rndu msa byk habiskn msa dgn ank2 lma2..tsk..tsk..
Mcm biasa baba+fil tido luar..ibu+adk tdo bilik..

Apr 26, 2012

Pampers

Sekarang ni bila dah mula keje dan bila dah ada 2 anak pampers kena beli 2 jnis..kena beli lebih...letak umah mak ngn umah sendiri..
Setakat ni Israfil belum ada tandatanda nak stop pkai pampers....
Bila beli utk my kids pampers yang jenama yang sama, gambar dan warna pun sama.cema beza saiz je..mesti keliru bila kelam kabut.tapi setakat ni ok lagi..cuma bila kat umah mak,mak kadang kadang keliru..tambah tambah bila nak cepat..jadi tak nakbagi mak kalut, ibu kena beli pampers yang berlainan jenis dan warna untuk adik..dan sebenarnya irdina tak berapa sesuai pakai yang ibu baru belikan..
kesian adik..

Apr 24, 2012

Apa itu Teknik Marmet?


Kalau pada entry lepas ibu ada post pasal teknik marmet..kali ni ibu nak post pasal teknik ni..tapi ibu just copy je..sbb senang..tak la bagi maklumat yang salah.. ( ibu lupa copy mana )

Apa itu Teknik Marmet?
Teknik Marmet adalah satu cara pengeluaran susu ibu menggunakan tangan semata-mata; tanpa menggunakan sebarang alatan lain terutamanya pam.

Sekiranya teknik ini diamalkan dengan cara yang betul, kadar pengosongan kilang susu adalah jauh lebih baik daripada menggunakan pam. Ini kerana, kita lebih mengenali tubuh badan kita sendiri dan tahu di mana kunci atau pun aliran khusus yang perlu diperah.

Di samping itu, Teknik Marmet ini juga sebenarnya mampu menghasilkan lebih banyak pengeluaran susu berbanding menggunakan bantuan pam. Mengapa ini berlaku? Ini kerana, apabila kita menggunakan tangan, maka berlakulah 'sentuhan kulit ke kulit' yang mana mampu merangsang penghasilan susu. Seterusnya membantu kita mendapat lebih banyak bilangan 'let down reflex' iaitu situasi di mana susu memancut keluar dengan kadar yang banyak dan laju tanpa perlu usaha yang banyak. Pada waktu ini, payudara kita akan mengalami rasa yang agak berdenyut dan membengkak.

Berbanding dengan pam yang semestinya berunsurkan plastik ataupun getah, menyebabkan tubuh badan kita tidak bertindak balas dengan sewajarnya bagi menghasilkan susu. Paling penting, Teknik Marmet tidak cerewet dan mudah diuruskan kerana ia hanya memerlukan tangan untuk memerah ;)

Bahaya Amalan Teknik yang Salah

Apa jua yang kita lakukan, pasti bakal mengundang padah jika tidak dilakukan dengan betul. Begitu juga dengan Teknik Marmet.

Teknik Marmet yang tidak dipraktiskan dengan baik bakal merosakkan jaringan ataupun aliran-aliran susu pada payudara. Ia juga boleh membuatkan payudara kita menjadi melecet, merah mahupun bengkak. Selain itu, kita sendiri pasti serik untuk memerah menggunakan tangan pada masa akan datang dek rasa sakit dan perit yang kita alami.

Cara Memerah

1. Teknik Marmet hanya memerlukan 3 jari iaitu ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah.

2. Jari-jari ini perlu diletakkan di atas kawasan aerola (sedikit atas, lebih kurang 1cm dari kawasan aerola).

3. Letakkan ibu jari di bahagian atas aerola (kita panggil situasi pukul 12). Letakkan jari telunjuk dan jari tengah di bahagian bawah aerola (pukul 6).
Gambar diambil dari www.breastfeeding .com

 Dapat dilihat, jari telunjuk dan jari tengah perlu berada setentang dengan ibu jari. Apabila jari telunjuk dan jari tengah berada pada kawasan 'pukul 5' sedangkan ibu jari di kawasan 'pukul 12', ia adalah salah. Begitu juga apabila jari bawah itu berbentuk melingkari payudara ia juga salah. Pastikan dengan teliti kedudukan ketiga-tiga jari ini.

4. Tanpa meregangkan jari, dorong jari-jari tadi ke arah dada. Individu yang mempunyai payudara yang bersaiz agak besar, perlu angkat payudara dahulu sebelum mendorong ke arah dada. Lakukan dalam gerakan memutar dan lembut seperti sedang menggeletek. Lakukan dari kawasan atas menuju sehingga ke aerola. Payudara juga boleh digoncang dengan lembut secara memutar.

5. Sewaktu jari-jari berada jauh dari kawasan aerola, gerakan ini dipanggil PUSH dan apabila jari-jari berada di kawasan aerola, ia dipanggil ROLL. Tekan kilang-kilang susu menggunakan jari dengan lembut sehingga kosong. Teknik yang betul tidak akan mendatangkan rasa sakit kepada anda. Pastikan anda menggunakan TIGA JARI yang dinyatakan tadi, bukan jari-jari lain mahupun tapak tangan.

6. Ulangi langkah secara berentak seragam, mengikut rythm. Push, roll, posisi jari yang tepat, push dan roll semula. Ulang sehingga kilang susu kosong.

7. Putar gerakan mengikut arah jam atau berlawanan. Pastikan kedudukan jari di dalam kedudukan 12-6, 11-5, 10-4 dan seterusnya. Jalani setiap putaran sehingga kilang susu kosong.

8. Gunakan tiga jari utama itu pada tangan bersamaan setiap payudara. Contohnya payudara kanan, gunakan tiga jari tangan kanan. Bagi payudara kiri, gunakan tiga jari daripada tangan kiri.
Elakkan!
1. Menekan sambil mendorong/mengheret jari jemari anda. Tindakan ini boleh membuatkan payudara melecet.
2. Menarik-narik puting payudara. Tindakan ini boleh merosakkan lapisan-lapisan lemak pada aerola.
3. Meramas-ramas payudara (squeeze). Tindakan ini akan melukai payudara anda dan memberi kesan kepada kilang susu anda. Payudara juga cenderung bengkak apabila anda melakukannya.

Adam Israfil suka

Ermmm..rindu anak anak ibu..israfil dan adik..tadi tersilap sebab balik lunch..Ibu fikir fil ok je..rupanya mmg nak ikut ibu jugak..sian pulak tgk fil  nangis terpanggil panggil ibu..kejar kejar ibu..
Sekarang fil suka main sendiri..sejak jadi abang..

Fil suka mandi buih..lepas adikmandi, fil pulak amik turn..habis sebotol sabun
Fil dah tak payah ibu atau baba..sebab baba dah ajar fil men PS3..t p baba still guide fil..
Yang ni memang fil tgh gian men..men boling token..ermmm..besar skit ibu nak ajak fil men boling betol betol..hari sabtu  baba tetap akan bawak fil g JJ Kepong men kat sana.
Yang ni fil sayang sangat..sebenarnya baba yang sayang.. Kalau boring fil men katgaraj ni..cars ni je baba benarkan buh kat sini..yang lain simpan..wat semak je..
Tapi yang paling favourite skali,fil palingsuka kacau adik..fil suka muaahh adik..peluk adik.sampai adik rimas..










Hands-free pumping

Selama  ni i tercari cari hands free pumping.akhirnya jumpa kat Kellymom ....( mintak kebenaran copy ) ..cara ni sesuai untuk ibu yang menggunakan pam manual..so that i boleh  praktikkan guna my Medela Harmony.

This tutorial was created for breastfeeding mothers, lactation consultants, breastfeeding educators, nurses, physicians and any other health care professionals and is intended to help breastfeeding mothers who must use a breast pump to express milk. There are many “hands-free pumping systems” available on the market today, but many are relatively complicated and expensive and/or require special bras or equipment. This simple method utilizes very inexpensive and readily available materials and functions well for most women.
Please feel free to copy and use these illustrations and instructions to share with your patients and other health care and lactation professionals. They were created with the intent to be shared and distributed for breastfeeding education purposes. You have my permission to print them out, copy and distribute them for educational purposes. You also have my permission to copy them and place them on your own breastfeeding education websites.
Begin with two elastic ponytail holder bands. (Rubber bands may be substituted, but are not quite as sturdy and may break with repeated use.) The ponytail holders are inexpensive and can be purchased at most discount stores.
Overlap edges.
Loop the two elastic bands together to form a “figure-eight”.
Pull knot tight.
Meet “Mimi”, my model for this demonstration. If Mimi looks a little sad, it’s because she’s made of brown paper packaging tape. She’s my home-made dressmakers’ dummy, formerly used for fitting clothing when I’m sewing. She’s a few years old and a little out of shape after a few years of sitting down in my basement. She needs a good bra fitter, but she’ll have to do. :-) Please ignore the markings, they indicate landmarks for sewing purposes.
Prepare bottle. Then loop one end of the figure-eight band around the funnel.
Hook the other end of the figure of eight over the clasp on the nursing bra.
Position pump funnel over breast. The bra can be adjusted up around the funnel to help support it and the mother’s shirt can be positioned around the top of the funnel, which will also help support the funnel and bottle in place. As the bottle fills, the weight of the bottle provides additional stability.
For bras which fasten in the center or otherwise do not have compatible clasps to fasten the loop over, it is still possible to use this system. Before positioning the bottle funnel, loop the figure-eight piece around the bra strap as shown.
Wrap one loop over around the bra strap and pull through the other loop.
Pulling loop through.
Pull the loops taut.
Now proceed as before, fitting the open loop of the elastic holder around the bottle and positioning the bottle over the breast.
Bottle in position with center-fastening bra.
This photo illustrates hands-free pumping using the elastic band method together with a nursing shirt. The nursing shirt (or any shirt) when positioned around the funnels, helps hold everything in place.
All ready to pump. As you can see, this method can be quite discreet, especially if the mother has a nursing shirt. Any regular top can be adjusted down around the top of the funnels to give privacy as well. Note that the photo shows pumping one side only, but the method is perfectly suited to pumping both sides simultaneously, pumping one side or even pumping one breast while nursing baby on the other breast.

Apr 23, 2012

Adik dan Abang

 I miss my Adam Israfil.
   miss my Auni Irdina.


.

monday blues.

Monday blues...memang isnin i selalu  tak da mood nak keje..rasa nak cuti panjang je lg..
Hari isnin macam biasa ibu akan rindu anak anak ibu..
Auni Irdina kebiasaan akan merengek skit bila hari isnin ..sebab berkepit ngn ibu..israfil pulak pagi tadi  nangis nak ikut ibu keje..sayu dengar..sayang ibu balik nanti petang..
Lunch pulak tak dapat jumpa anak anak ibu, sebab fil jugak la..sekarang dah buat perangai lama..bla ibu balik lunch,mesti fil nangis nak ikut ibu..standby pakai sandal lagi..
lama betol masa berjalan...


abang..adik sayang abang sangat sangat...

Tak best betol



Blogger dah berubah rupa. i rasa kuno betol..Tak jumpa mana nak compose entry baru..kena belek belek baru jumpa.

Apr 19, 2012

Auni Irdina dah empat bulan..

Teruk kan ibu ni..Auni Irdina dah masuk 4 bulan dah..17/4 ari tu masuk 4 bulan dah..
Ermm..apa ya perkmbangan adik bila dah 4 bulan ni ya.rasanya ibu dah update kat posting lepas...cuma bes skali adik suka senyum kambing bila di agah..adik pun suka kat fil..pantang tgk fil mesti adik tegur abangdia..cuma auni irdina ni tak suka fil muahh muahh..adik rimas kot...

sekarang ni adik dah pandai merajuk..mengada ngada kan?? kalau adiknngs kalau sapa sapa tak peduli adik akan nangis mcam kena apa je..ermmm..baba tka suka bilaibu sebut ayat "nangis mcam kena apa je" .. kalau bagi susu pn dia nngs puas puaspastu baru isap botol..sambil membebel bebel..

Lagi 2 bulan lagi adik dah boleh makan solid food..ibu akan bagi adik akan mcm apa yang ibu pernah bagi kat fil..tak sabar nk prepare solid food kat adik..



Harusla ada jugak pic israfil..sayang tau kat anak ibu yang sorang lagi ni..tapi slalu kena rotan dua dua anak baba+ibu, ibu sayang tau..

Apr 17, 2012

Marmet technique

Sejak my breastshield medela rosak.tpksa marmet.mmg tak berapa pandai sgt.nenen lak skit..teknik salah kot!!.memang ada study masal marmet..tapi tak pandai pandai gak.

Pg td marmet cma dpt 5oz je..

Ermm.kena jugak carik la baru..setakat ni kat kedai jual barang medela kat sini tak da breastshield soft..ada yang keras skit..makna nya kena gak online shopping..masalah kalau on9 shopping, semua di hujung jari, klik klik je..pas tu 4 sure tersasar dari tujuan asal..mesti byk yg di klik ...


Apr 14, 2012

Perihal Auni Irdina 2

Kalau hari tu ibu ada post entri Perihal Auni Irdina ,memang betol adik tau timing malam bila nak nenen..ermm..semalam jalan jalan @ JJ Kepong..time tu dah pukul 9.30..adik dok merengek2...ibu malas nak angkat..buh dlm stroler..x jalan jugak..tapi ibu dapat agak memang adik lapar+ngantok..sebabb odw nk g JJ adik tido je..

Ibu sumbat botol, adik tak nak gak..ermmm...masuk keta je ibu bagi nenen terus adik hsapn tido..jadi benarlah adik memang tau timing nenen ngn ibu..
lagi satu, bila ada dua anak ni, kita mesti boleh compare karenah anak anak kita..bes betol bila dah ada 2 anak ni.. contohnya, auni irdina memang suka dioeluk..ibu mula noticed masa kat ward, ...masa hari bersalin..adik akan bunyik2..tapi bila ibu peluk, x pun letak tgn ats badan adik..adik lena je..tu masa kat hospital la

Apr 13, 2012

Auni Irdina & Aqeef Naufal..

Ingat tak my last year post pasal MY SIS'S WEDDING ..Ayu dah ada baby.sebaya Auni Irdina cuma Aqeef awal 3 minggu...rasanya posting last year dah ada..yang best best skali, sbb my mom dah ada 3 cucu..dan 2 boys, 1 gal.. dan 4 sure Auni Irdina memang xda geng..Israfil nmpak nya ska main ngn Aqeef,.tapi geram geram sayang kat adik...ari ari kena rotan ngn ibu..

apa yang adik ngn aqeef bisik2 tu..



btw, im happy for my sis, Alhamdulillah..sbb dah berhijrah..same as me masa pas kawin dlu..kami dua beradik dah berhijab.
bila usia bertambah, akal fikiran akan mengajar kita utk berubah..yang penting dengan hati yg ikhlas...dan niat kerana Allah S.W.T



both of us dah ada baby..kami banyak share pengalaman..kan sharing is caring..tunj Ayu selalu datang umah saya..belajar apa2 dan saya pn dalam masa yg sama belajar benda baru yang sebelum ni tak tau..
Tgk pic kat atas..sian israfil....x da picture dia pn..sebenarnya sejak adam israfil besar, fil tak suka snap picture..mcm baba la..bila pandang kamera buat muka sengal..hehhe..

Sayangggg adik sangat... (sayang fil jugak sgt sgt )

Apr 11, 2012

cuti tanpa baba

cuti cuti ca ni kalau ada baba kan bes..
ingat jap lagi nak bawak fil+adik jalan2..nak cari barang adik skit..storage bottle adik tak cukup..g JJ je kot..

Apr 10, 2012

kemaskini

Nampaknya Never be Replaced kena di kemaskini..tapi masa saya tidak mengizinkan...
kena tukar apa yang patut.
sekian terima kasih...

Perihal Auni Irdina

7 hari lagi Auni Irdina genap 4 bulan..cepat betol anak ibu membesar..rasa makin tua pulak ibu ni..
Setakat ni adik dah pandai main..dah pandai mintak dokong...

Adik tau masa masa ibu ada,,contohnya.kalau siang hari, masa ibu bekerja, adik akan minum susu guna botol..hari cuti pun sama, siang hari..ibu tetap gunakan botol..bila malam baru direct feeding,..disebabkan ibu balik 4.30, rumah pn dekat..ibu pernah cuba direct feeding, tp adik refuse..sebab adik tau siang hari kena guna botol.kalau malam pun, stat kol 10 adik takkan guna botol..masa sebelum tu. boleh la terima jugak...

Masa ibu bekerja, adik bole je dok diam diam, kalau tak tido atau lpas tido..tapi kalau kat umah sendiri..adik mengada ngada..asib baik hjung minggu baba balik..boleh la tgkkan adik..

Bila bangun dari tido, harus main main dgn adik..bagi penat skit baru nak tido..jadi kalau kol 10 sampai kol 11 mesti kena main..bagi penat..kalau x, memang akan tido kol 12..

Adik paling suka main ngan fil.mesti akan gelak terkekeh kekeh..adik suka abang dia..dan adik pantang dipanggil "Auni Irdina "..terus adik senyum..tak pn pantang pandang muka adik, adik akan perasan terus buat muka manja suh tegor..

lagi satu, bila adik dok diam diam, ataupun diam sambil hisap jari, jangan sekali dipanggil adik.sebab adik akan gedik gedik suh main atau angkat atau dokong..

balik ni ibu nak perhatikan apa lagi kelakuan terbaru adik..

Nur Auni Irdina binti Mohd Syafiq

Apr 9, 2012

Anak sulung ibu

Sebagai anak sulung ibu+baba, israfil dah banyak belajar benda baru..
Setakat ni ibu+baba bolehla mintak tolong pape,..boleh harap la..asalkan tempat tu senang capai.
dah jadi abang kan.kena la tolong ibu+baba..
setakat ni kalau dia mantak pape, kalau ibu explain, kena explain terang2..
contoh.

israfil : ibu mana cd angry bird fil.. (pelat skit skit )
cam ari tu ada belakang pintu..

Ibu : fil pg bilik fil, belakang pintu , cuba tgk ada tak..
dan memang anak ibu faham anak ibu terangkan..

dan sekarang israfil suka main apa apa game..cuma favorite dia tetap angry bird..dlu time kcik slalu tgk baba main..sebenarnya ibu pn layan gameni sebab anak ibu la..sebab dia skit skit angry bird..sampai ibu download game ni kat hp.

main game kat Ipad sampai x sedar ibu snap gambar..

dulu si gemok ibu..sekarang dah jadi si kurus kering ibu..

walau cemana anak ibu dah cerdik skit, dah boleh jadi abang..tapi anak ibu dah bertambah manja.sangatttttt manjaaa..adoi..pening ibu..

Apr 4, 2012

Pantang tinggal

Adik sekarang pantang tinggal, mesti brgolek je..terus meniarap..normal la kan, macam anak org lain je pun..

Bila penat , ha ni la..mulut dia stat bising bising sebab tak selesa.
mula la ir liur leleh leleh..

Apr 3, 2012

Meniarap

Nur Auni Irdina pada bln april ni genap 4 bulan-17/4/2012-..
dan Nur Auni Irdina dah pandai meniarap..cepat dari israfil dlu....
Fil dlu 4 bln baru pandai..
Sebenarnya minggu lepas lagi adik dah pandai meniarap..tanpa bantuan..
tapi masih lagi belum selesa..

Apr 2, 2012

konsert.

29 April 2012, Avenged Sevenfold dtg n wat konsert kt sunway lagoon.errmmm....
klau ni masih bjang tentu tentu pegi..ado..best gila..sejak "budak-budak" mmg gila sgt lagu dorg..bukan senang A7X nak datang Malaysia..Sekarang ni slaau bkk jugak,tapi kalau kat opis pasang slow2 je la..sbb segan la..takot org kata TAK SESUAI dah...


Seize The Day

Seize the day or die regretting the time you lost
It's empty and cold without you here, too many people to ache over

I see my vision burn, I feel my memories fade with time
But I'm too young to worry
These's streets we traveled on will undergo our same lost past

I found you here, now please just stay for a while
I can move on with you around
I hand you my mortal life, but will it be forever?
I'll do anything for a smile, holding you 'til our time is done
We both know the day will come, but I don't want to leave you

I see my vision burn, I feel my memories fade with time
But I'm too young to worry
(a melody, a memory, or just one PICTURE)

Seize the day or die regretting the time you lost
It's empty and cold without you here, too many people to ache over

Newborn life replacing all of us, changing this fable we live in
No longer needed here so where do we go?
Will you take a journey tonight, follow me past the walls of death?
But girl, what if there is no eternal life?

I see my vision burn, I feel my memories fade with time
But I'm too young to worry
(a melody, a memory, or just one PICTURE)

Seize the day or die regretting the time You lost
It's empty and cold without you here, too many people to ache over
Trials in life, questions of us existing here
Don't wanna die alone without you here
Please tell me what we have is real

(guitar solo)

So what if I never hold you, yeah, or kiss your lips again? Whooooah
So I never want to leave you and the memories OF us to see
I beg don't leave me

Seize the day or die regretting the time You lost
It's empty and cold without you here, too many people to ache over
Trials in life, questions of us existing here
Don't wanna die alone without you here
Please tell me what we have is real

(Silence, you lost me-- no chance for one more day)
(Silence, you lost me-- no chance for one more day)
(I stand here alone
Falling away from you, no chance to get back home) x2

(Silence, you lost me-- no chance for one more day)
(Silence, you lost me-- no chance for one more day)

Apr 1, 2012

Toy baru


Semalam pg jalan2 @ Midvalley..saja bawak fil jalan 2..Pakteh +gf pn ada...
yang bes bila fil dapat paw baba kat toy's R us.
fil cakap tu house car utk fil..hehehe..comel je

4 of us