Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Nov 27, 2013

Botol susu baru

Ari tu ibu ade belikan botol susu baru untuk adik..Memang dari dlu berkenan.
Ingat nk beli kat kakak dlu,tapi kakak sama mcm abg cerewet puting..
adik ok je...msa mula lpas pantang je cerewet..Jadi  bagi puting mcm kakak, puting Mam  bru  die nak.
Cuma kos la..botol lain guna puting lain..

Baru2 ni tertinggal botol msa  antar anak kt mak.
mak bagi la guna botol sepupu die,naufal..Mak cakap adik mnum..
Esok try bawak pting avent sedia ada tu..adik mnum susu jugak..
lega sangat.
jadi save kos skit.kalau tak guna puting MAM pakai kat btol Avent.
Tak nak guna btol mam sbb kena rajin pasang..bawah boleh bkk untuk cuci.
Jadi dah alang2 dari awal kakak mcm tu.teruskan dekat adik.sama..tapi  makan modal wooo.

Bila dh pki puting asal ade prob lain..selalu tertukar ngn naufal
Tak salahkan kan mak sbb mak mesti kelam kabut jaga cucu ramai.
botol sama je.

Pikir punya pikir teringat botol Avent Natural..
comel jr.
ingt dlu nk beli kat irdina..tapi dah die cerewet..
ari tu try beli satu.nk tgk cmana..
balik mak ckp adik mnum..
lega
terima kasih adik..
nanti ibu beli banyak2 tau.
Untung la kakak.yg baru blh dapat kat kakak.asalnya beli byk2 sbb bli utk 2 org.

Abang tak pe dah mnum susu dalam cawan.
comel kan...comelkan..geram tgk..

Nur Afia Raisha dah 9 bulan..

Pejam celik..pejam celik..dalam kesibukan harian..terlupa masa cepat berlalu.
hari 27/11/2013 anak ibu dah genap 9 bulan.

tak banyak jugak ibu update dalam blog berkenaan anak2 ibu sekarang.
Sekarang ni sangat sibuk..ok..pasal sibuk cerita kemudian..
skrg cerita pasal afia raisha dlu..

Sepanjang 9 bulan ni rasanya anak ibu belum byk songeh lagi.tapi besar skit taktau la.
kot jadi mcm abg+kakak die..kecik ok.bila besar manja yg amat sangat..
pantang ibu+baba hilang.
Perkembangan terbaru.anak ibu suka main tolak2 kerusi..
nmpk minat nak jalan tapi tak kisahlah  klu blm masanya.
Dia nak suka suka pun tak pe
tapi beruntung xyah beli mainan tatih tu utk blaja jalan yg tolak2 tu.

Bab manja..memang la manja..anak2 org lain pun manja.
Dah nama mak bapak bekerja siang hari mesti la die tuntut supaya main ngn die.

Buat msa ni..afia raisha masih lagi dapat sepenuhnya susu ibu..
Ibu rasa bertuah sangat2 sebab kesemua anak ibu dapat merasa susu ibu sepenuhnya.
Bhagia kot rasanya..tak terkata..
dan juga dah mula makan msa umur 6 bln,,cara penyediaan makanan sma mcm abang+kakak die.
Cuma ade la upgade skit2.hehe

Yang paling best..ibu selalu rindu bau busuk masam die..
pagi msti nk gomol2 sbb bau masam anak sangat best...





IUD

Sebenarnya ni entry utk tarikh  21/11/2013 ..minggu lepas..dok ade dlm draft je
.tajuk entry pun berubah dari "PERIOD " jadi "IUD" .
dari sari ke sari nak taip tak de ayat

Minggu lepas susah hati giler..
Makan tak lalu..
puncanya sebab perid tak datang2.
memang sangat susah hati..risau pun ade..
Takot tetiba ade isi.padahal dah pakai protection.

Ye la..mana nak tau dah pakai blh tembus ke..
selama 3 bulan pakai period teratur je..
Memang regular datang 10 atau 11 tiap2 bulan
ni dah 20 hari tak period..

Masuk opis hati tak tenang..msg nadya..nadya tak on whatsapp time tu..
dalam jam 9.30 pagi zasss terus ke Guardian beli pregnancy test.
balik opis terus test..tengok result 1 line..
legaaaa..
petang sebelum balik tiba kuar darah..perghhhh lega giler.
hati senang..

Mingkin sbb pakai Iud jadi period delay kot,...entah..tak nak salahkan die lak..
Cuma ape yang lain selama pakai Iud ni period  keluar lain macam skit.
Pada hari pertama hingga hari keempat memang darah keluar banyak.
Sampai kena pakai pad jenis overnite.tu pn penuh..
Tempoh period sebelum ni biasanya 5 hari je,tapi sejak pkai iud  ni, 
tempoh lama dalam 7 hari..

Sebenarnya nak buat pilihan berkenaan protection ni tak di rancang pun,
Tp memang plan na pakai cuma tak tau jnis ape..
Ikutkan baba mmg nk anak lagi tak kisah ramai..TAPI..bukan die yg mengandung n beranak..hehe
Tapi tidak bermaksud serik.cuma nak rehat sekejap dlm 2-3 tahun je.nak bagi raisha ngam ngn abg+kakak .
Paling utama nak bagi  mak rehat.sian mak penat jaga cucu.ni sekarang adik tgh mengandng anak ke 2..
jadi bakal jaga cucu 5 kecik2.sian mak..mak mmg nk jaga semua cucu.
jadi salah satu sebab itulah..

Untuk membuat pilihan berkenaan perancangan keluarga ni, pihak suami isteri kenalah berbincang berkenaan keselesaan dan kemampuan masing2..sebab tak nak nnti masing2 rasa rugi.
Bagi kami, kami selesa..cma mula2 je tak selesa.


Nov 13, 2013

Belum bersedia nak pindah

Isnin kelmarin dapat surat dari Perbendaharaan..surat  en. suami pn..

Surat potong gaji untuk perumahan..
lega bila baca sebab Perbndaharaan mula potong loan perumahan pada Januari 2014..
Ni best  bila buat loan gov..
Cuma tuan empunya tak pindah pindah lagi.bila tak tau nk pindah..
Barang pun belum pack lagi..
Macam tak bersedia je..jauh dari mak..kena kuar awal pagi..
Tapi tak pe la..asalkan ade rumah besar skit utk anak..

Rumah sekarang ni pun dah ramai orang tanya..
Besnya dah dapat tittle tuan rumah..
Perjanjian sewa belum prepare lagi..Format dah  ade.
Kiteorang plan cuma nak amik deposit sebulan+sewa sebulan dan api air =150.
Rumah pun nak kena touch up skit2..sebab biasa  la ade anak kecik msti ade kotor skit..
Tapi..rumah kami memang kami jaga elok..ye lah.umah sendiri.sayang wooo.
Plan nak letak rm550 sebulan..bkn ape..kiteorg dah sediakan keselesaan utk kami skit..
juga untuk bakal penyewa..
Kami ade buat kabinet dapor skit..dengan tile skit..
Haa tile kiteorg tukar lain.kaler itam..Abaikan kotak tu..konon nak pack brg..
Dapur kecik ni dipasarng kabinet skit
Sbenarnya ralat.sbb ari tu ade janji ngn kawan opis..tapi kiteorg tak pindah2 lagi..sebab en suami la masih outstation...payah bila suami tak dde..nak tolong nanti..
Tengok la.paling cepat hujung bulan ni..Tak cuci lagi sebenarnya umah baru tu..

Stress laaa

Sejak kebelakangan ni stress sangat...stress sangat.

Stress sebab kuat makan..kalau makan sekadar alas perut tak pe ..
ni dah peringkat melantak teruk..
Mungkin ni tanda-tanda itu..
Memang kalau nak peroid je mesti kena alami benda ni.

Bukan tak bersyukur..

Memang tak boleh elak...
nak makan..nak makan..nak makan je..
Stress di buatnya..

Nov 5, 2013

Berjangkit jangkit..

Sekarang ni afia raisha dah jangkit pulak..
Tapi bkn die sorang,skali ngn abg die.
Nasib baik abg tak banyak bunyik..diam je..cma suka garu tempat gatal..
Adik pun sama tak bunyik sangat.cuma ada masa bunyik ..bila gatal kot..

Kalau ibu urut kat badan adik nangis lagi ibu try urut kt dalam pampers.Sbb kat montot kat kemaluan adik pn ade..sian die..

Alhamdulillah..ank2 ibu bukan jenis merengek sangat bila sakit.bila merengek tu mungkin tak tahan dah la tu..

Jadi tugas ibu.jaga anak.
Mmang agak penat.sejak auni irdina kena c.pox..ibu sendiri..skrg abg + adik.
Rumah pn tak terurus..kemas ala kadar je..asal biar nmpk tak serabut..
Toilet tak basuh lagi..
Makan baba pun tak terjaga.sian..kadang masak sendiri..kadang tapau.kadang delivery..
Harap baba blh sabar..

posted from Bloggeroid