Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Dec 27, 2013

Jalan jalan di zoo

Dah ada anak ni kalau nk bawak riadah atau anak jalan jalan, benda utama yang di pikirkan mestilah tempat yang anak suka dan puas ati.jadi bila anak puas ati n happy mak pun happy..
Minggu lepas saja baba ajak bawak kids pegi zoo.rasanya memang tiap taun mesti pegi zoo..masa israfil kecik,masa irdina kecik..dan sekarang  ok jugak pg lagi sbb israfil & irdina dah pandai ..

Seronok tgk keletah anak2..sebab ade respon je bila ajak tgk binatan2..Ada saja soalan "kenapa " dari mulut abang dan kakak..dan  yang melayan mestilah baba kan..sebab ibunya menjaga adik kecik.. hik hik..
Bertolak awal sampi dalam jam 11 pagi..tu pun ramai.cuti sekolah kan..
dalam  tu dah tak berapa bes sebab tgh renovate..sure punya la bayaran masuk mahal nnti..sebab napak macam nak buat tempat bear .mcm special pn ada..

Pusing2 je mcm sebelum2 ni..

yang  bes sebab israfil berani pulak bagi gajah makan..hehehe..


















Nov 27, 2013

Botol susu baru

Ari tu ibu ade belikan botol susu baru untuk adik..Memang dari dlu berkenan.
Ingat nk beli kat kakak dlu,tapi kakak sama mcm abg cerewet puting..
adik ok je...msa mula lpas pantang je cerewet..Jadi  bagi puting mcm kakak, puting Mam  bru  die nak.
Cuma kos la..botol lain guna puting lain..

Baru2 ni tertinggal botol msa  antar anak kt mak.
mak bagi la guna botol sepupu die,naufal..Mak cakap adik mnum..
Esok try bawak pting avent sedia ada tu..adik mnum susu jugak..
lega sangat.
jadi save kos skit.kalau tak guna puting MAM pakai kat btol Avent.
Tak nak guna btol mam sbb kena rajin pasang..bawah boleh bkk untuk cuci.
Jadi dah alang2 dari awal kakak mcm tu.teruskan dekat adik.sama..tapi  makan modal wooo.

Bila dh pki puting asal ade prob lain..selalu tertukar ngn naufal
Tak salahkan kan mak sbb mak mesti kelam kabut jaga cucu ramai.
botol sama je.

Pikir punya pikir teringat botol Avent Natural..
comel jr.
ingt dlu nk beli kat irdina..tapi dah die cerewet..
ari tu try beli satu.nk tgk cmana..
balik mak ckp adik mnum..
lega
terima kasih adik..
nanti ibu beli banyak2 tau.
Untung la kakak.yg baru blh dapat kat kakak.asalnya beli byk2 sbb bli utk 2 org.

Abang tak pe dah mnum susu dalam cawan.
comel kan...comelkan..geram tgk..

Nur Afia Raisha dah 9 bulan..

Pejam celik..pejam celik..dalam kesibukan harian..terlupa masa cepat berlalu.
hari 27/11/2013 anak ibu dah genap 9 bulan.

tak banyak jugak ibu update dalam blog berkenaan anak2 ibu sekarang.
Sekarang ni sangat sibuk..ok..pasal sibuk cerita kemudian..
skrg cerita pasal afia raisha dlu..

Sepanjang 9 bulan ni rasanya anak ibu belum byk songeh lagi.tapi besar skit taktau la.
kot jadi mcm abg+kakak die..kecik ok.bila besar manja yg amat sangat..
pantang ibu+baba hilang.
Perkembangan terbaru.anak ibu suka main tolak2 kerusi..
nmpk minat nak jalan tapi tak kisahlah  klu blm masanya.
Dia nak suka suka pun tak pe
tapi beruntung xyah beli mainan tatih tu utk blaja jalan yg tolak2 tu.

Bab manja..memang la manja..anak2 org lain pun manja.
Dah nama mak bapak bekerja siang hari mesti la die tuntut supaya main ngn die.

Buat msa ni..afia raisha masih lagi dapat sepenuhnya susu ibu..
Ibu rasa bertuah sangat2 sebab kesemua anak ibu dapat merasa susu ibu sepenuhnya.
Bhagia kot rasanya..tak terkata..
dan juga dah mula makan msa umur 6 bln,,cara penyediaan makanan sma mcm abang+kakak die.
Cuma ade la upgade skit2.hehe

Yang paling best..ibu selalu rindu bau busuk masam die..
pagi msti nk gomol2 sbb bau masam anak sangat best...





IUD

Sebenarnya ni entry utk tarikh  21/11/2013 ..minggu lepas..dok ade dlm draft je
.tajuk entry pun berubah dari "PERIOD " jadi "IUD" .
dari sari ke sari nak taip tak de ayat

Minggu lepas susah hati giler..
Makan tak lalu..
puncanya sebab perid tak datang2.
memang sangat susah hati..risau pun ade..
Takot tetiba ade isi.padahal dah pakai protection.

Ye la..mana nak tau dah pakai blh tembus ke..
selama 3 bulan pakai period teratur je..
Memang regular datang 10 atau 11 tiap2 bulan
ni dah 20 hari tak period..

Masuk opis hati tak tenang..msg nadya..nadya tak on whatsapp time tu..
dalam jam 9.30 pagi zasss terus ke Guardian beli pregnancy test.
balik opis terus test..tengok result 1 line..
legaaaa..
petang sebelum balik tiba kuar darah..perghhhh lega giler.
hati senang..

Mingkin sbb pakai Iud jadi period delay kot,...entah..tak nak salahkan die lak..
Cuma ape yang lain selama pakai Iud ni period  keluar lain macam skit.
Pada hari pertama hingga hari keempat memang darah keluar banyak.
Sampai kena pakai pad jenis overnite.tu pn penuh..
Tempoh period sebelum ni biasanya 5 hari je,tapi sejak pkai iud  ni, 
tempoh lama dalam 7 hari..

Sebenarnya nak buat pilihan berkenaan protection ni tak di rancang pun,
Tp memang plan na pakai cuma tak tau jnis ape..
Ikutkan baba mmg nk anak lagi tak kisah ramai..TAPI..bukan die yg mengandung n beranak..hehe
Tapi tidak bermaksud serik.cuma nak rehat sekejap dlm 2-3 tahun je.nak bagi raisha ngam ngn abg+kakak .
Paling utama nak bagi  mak rehat.sian mak penat jaga cucu.ni sekarang adik tgh mengandng anak ke 2..
jadi bakal jaga cucu 5 kecik2.sian mak..mak mmg nk jaga semua cucu.
jadi salah satu sebab itulah..

Untuk membuat pilihan berkenaan perancangan keluarga ni, pihak suami isteri kenalah berbincang berkenaan keselesaan dan kemampuan masing2..sebab tak nak nnti masing2 rasa rugi.
Bagi kami, kami selesa..cma mula2 je tak selesa.


Nov 13, 2013

Belum bersedia nak pindah

Isnin kelmarin dapat surat dari Perbendaharaan..surat  en. suami pn..

Surat potong gaji untuk perumahan..
lega bila baca sebab Perbndaharaan mula potong loan perumahan pada Januari 2014..
Ni best  bila buat loan gov..
Cuma tuan empunya tak pindah pindah lagi.bila tak tau nk pindah..
Barang pun belum pack lagi..
Macam tak bersedia je..jauh dari mak..kena kuar awal pagi..
Tapi tak pe la..asalkan ade rumah besar skit utk anak..

Rumah sekarang ni pun dah ramai orang tanya..
Besnya dah dapat tittle tuan rumah..
Perjanjian sewa belum prepare lagi..Format dah  ade.
Kiteorang plan cuma nak amik deposit sebulan+sewa sebulan dan api air =150.
Rumah pun nak kena touch up skit2..sebab biasa  la ade anak kecik msti ade kotor skit..
Tapi..rumah kami memang kami jaga elok..ye lah.umah sendiri.sayang wooo.
Plan nak letak rm550 sebulan..bkn ape..kiteorg dah sediakan keselesaan utk kami skit..
juga untuk bakal penyewa..
Kami ade buat kabinet dapor skit..dengan tile skit..
Haa tile kiteorg tukar lain.kaler itam..Abaikan kotak tu..konon nak pack brg..
Dapur kecik ni dipasarng kabinet skit
Sbenarnya ralat.sbb ari tu ade janji ngn kawan opis..tapi kiteorg tak pindah2 lagi..sebab en suami la masih outstation...payah bila suami tak dde..nak tolong nanti..
Tengok la.paling cepat hujung bulan ni..Tak cuci lagi sebenarnya umah baru tu..

Stress laaa

Sejak kebelakangan ni stress sangat...stress sangat.

Stress sebab kuat makan..kalau makan sekadar alas perut tak pe ..
ni dah peringkat melantak teruk..
Mungkin ni tanda-tanda itu..
Memang kalau nak peroid je mesti kena alami benda ni.

Bukan tak bersyukur..

Memang tak boleh elak...
nak makan..nak makan..nak makan je..
Stress di buatnya..

Nov 5, 2013

Berjangkit jangkit..

Sekarang ni afia raisha dah jangkit pulak..
Tapi bkn die sorang,skali ngn abg die.
Nasib baik abg tak banyak bunyik..diam je..cma suka garu tempat gatal..
Adik pun sama tak bunyik sangat.cuma ada masa bunyik ..bila gatal kot..

Kalau ibu urut kat badan adik nangis lagi ibu try urut kt dalam pampers.Sbb kat montot kat kemaluan adik pn ade..sian die..

Alhamdulillah..ank2 ibu bukan jenis merengek sangat bila sakit.bila merengek tu mungkin tak tahan dah la tu..

Jadi tugas ibu.jaga anak.
Mmang agak penat.sejak auni irdina kena c.pox..ibu sendiri..skrg abg + adik.
Rumah pn tak terurus..kemas ala kadar je..asal biar nmpk tak serabut..
Toilet tak basuh lagi..
Makan baba pun tak terjaga.sian..kadang masak sendiri..kadang tapau.kadang delivery..
Harap baba blh sabar..

posted from Bloggeroid

Oct 31, 2013

Sakit itu ujian

Sakit itu ujian Allah .tanda Dia sayang umatnya..tak kisah la apa jenis sakit pun..
Minggu lepas masa saya di serang beramai-ramai oleh chicken pox..
Tapi sebelum tu,demam mmg lama dan sakit badan..Seminggu tekak sakit dan suara pun hilang..
Memang dugaan la..dah la sorang sosrang tanggung sakit.

Masa tengah sakit-sakit badan..dalam ati cuma terpikir agaknya penat kot..sebab urus rumah dan anak sendirian..Baba lak kat Manjung..dan sbelum tu anak ibu, auni irdina di serang chicken pox jugak..
Seminggu sebelum tu, anak ibu dapat .memang die taknak mnum susu..makan tak nak..bila mnum susu msti tak abis..
Bawak klinik mmg demam dan tonsil..Patut tk nak makan..

esoknya sebelum pegi office , masa dah antar ke rumah mak..saja mandikan die.sbb umah mak panas..
Tengok2 kat dada die ade blister.haa..sah sah..Chicken pox..
Kesian  ibu tgk anak ibu..alhadulillah anak ibu tak meragam..tak nangis..cuma mengaru je.
Macam biasa selain dari sapu ubat, ibu ade menggunakan cara tradisional ..
Mandi dengan daun bambu..dan daun bambu+beras di blend..
lumur kat badan macam bedak sejuk..
memang cepat kering..

Berbalik pada diri sendiri yang kena ..Memang tak sanggup..
Terpikir jugak cemana budak kena?..sakit nya..
Ibu jangkit pada anak ibu dan sebelum ni blm dapat CP..

Mula ingatkan ade kudis kat kepala..tunjuk kat baba..rupanya ,ade blister kat badan..tak perasan pulak masa siap pagi nya..Terus baba bawak pg klinik..
Rawatan diri sendiri tak macam anak ..cuma mandi air bambu..sapu calamine ,sapu krim antiviral dan makan antiviral..Alhamdulillah..lega dan cepat kering..
Msa  CP tu penuh , memang kena banyk sabar..nk pegang muka saki..pegang kepala sakit..
Nak tido pun sakit..kanan kiri depan belakang ada..menderita sunguh..
Gtal tak payah cakap lah..
Muka mmg macam monster..hehehe..
1.            Muka mula-mula sangat teruks.sakit bila pegang.. 18/10

2.            19/10 bengkak lagi..mata hidung pun.
3.            23/10 dah kurang sikit kat muka,nak kering.
4.            24/10 dah mula kering..masa ni tangan gatal je nk kopek.
5.            25/10  Alhamdulillah..dah ok sikit,,tapi muka masih sakit dan takot nak pegang dan cuci muka..


Ni masa mula mula..sebnarnya lagi teruk n banyak..
Gambar latest ,hari isnin.Alhamdulillah..dah recover skit..esp kat muka..


Oct 30, 2013

Percutian singkat

Sebnarnya tak plan pun nak pg bercuti..Petang khamis baba msg tanya nak pg PAKAR Manjung ( site baba ) tak ari sabtu sebab ade keje tak settle lagi..Esoknya pulak ,Jumaat ( 12/10/2013) baba balik macam biasa..Satu keje kan, balik ari jumaat...sabtu pg balik..dah macam pg selayang - shah Alam je..hehe..Tapi rindu anak kot sbb semingu tak jumpa..

Jadi ari sabtu pagi bertolak..Masa  tgh siap2 sempat lagi survey hotel atau chalet..
Tak berkenan jugak..Last baba suh kawan die tempahkan..
Sampai dalam tgh ari.Singgah site dulu,,
Makan dan dalam pukul 2 ptg terus check in hotel.
so, stay kat Marina Island..Berdekatan dengan jeti pulau pangkor.
Bilik ok la.Bersih,Besar dan yang penting toilet cantik dan bersih.
Memang israfil berkenan sangat..sbb ade bilik lagi dalam tu..

Petang lepas rehat2 bwak anak2 pg pool sbb Auni Irdina sejak sampai asik selak baju je.kata  "nak mandi"..
Nak je terjun jugak tapi baju tak bawak bayak.sebab ..entah la macam malas nak pack barang..baju pn bawak 3 helai..seluar tido pun beli kat PAKAR msa dinner.. Baba lak memang simple la bawak baju..Cuma anak2 je harus bawak lebih..sebab kang ade emergency ter kucil ..dan memang pun msa diner afia raisha poo poo tembus kat baju..
kalau kat umah tak pnh2 pun cam tu..

Esok janji dengan israfil nk mandi laut..naik feri/bot dlm 5 mnit tak silap
tapi cuaca masa kiteorg pg tak berapa bes..sebab ujan nmendung je..
Silap2 ujan nk berteduh kat mana..payah jugak..
last2 baba bawak pg mandi kat teluk batik..fil ngn baba je la,,auni irdina penakut air..lagi pulak dapat ombak lagi die ngeri..

Tak kisah kemana baba bawak.tak mewah pun tak pe..asalkan ibu , baba dan anak2 ada bersama..tu paling mahal..sebab hari keje mmg masa sangat singkat..
Tapi balik umah mmg penat la.nak mendobi..

Dua beradik macam tak pernah jmpa katil.. 
Kesayangan ibu ni 
"baba ..nak mandi "...dating ngan baba kat balkoni..
Untung Auni irdina..baba ngan abang die mmg jaga die.
Ini budak yang konon-konon nak mandi..masuk dlm air pun takot,,
















blog

Lama tak update blog.
InshaAllah..ada masa nnti akan cuba update..
banyak cite sebenarnya

Sep 13, 2013

Mood ke laut

Ari ni jumaat..tak sabar nk tnggu ptg.lg 1/2 jam..tak sabar nk jmpa kesayanganssss ibu baba..
Ye la israfil setiap mlm ckp "ibu jangan keje esok" .aduh sayu dengar..
Tak sabar nk blik jmpa ank2 ibu..mood ptg2 ni ke laut

posted from Bloggeroid

Sep 5, 2013

Main sama sama

Bila tgk anak2 ibu main sama2..besnya..
Tak sabar nk tnggu anak2 ibu membesar..
Bila tgk israfil.kesiannya xde geng..tapi israfil blh kwan dgn adik2 die.
Auni irdina dah mula bijak skit.tapi anak ibu tu agak kasar orgnya.tak macam abang dia..









































































































































































posted from Bloggeroid

Afia raisha sudah 6 bln

27/8/13 lpas anak ibu afia raisha genap 6 bulan...dan boleh bagi solid food..
Cepat betul masa berlalu..
Perkembangan anak ibu sekarang tgh galak nk cuba duduk,pastu terlentang..
Merangkak dah boleh tapi tak laju lagi..

Manja?.memang suma anak2 akan manja..tak semestinya ank2 ibu je kan??

Ibu geram sgt2..rsa nk gomol2 tiap msa..erm..baby kan...sape tak geram..



Baju kurung

Belek-belek gambar ,tengok skali gambar raya.
Gambar auni irdina berbaju kurung..
Tak plan pun nak buat baju kurung..Cuma saja beli kain lebih 2 meter asalnya nk buat gaun.
Tau tau hari jumaat sebelum balik raya kulim,  mak call sebab mak tak siap lagi baju anak..
Jadi dalam pkul 11pagi dtg umah mak, nak amik kids..
Masa mak bagi baju tu terus wahhhhhh cantik n comelnya,,,tak sabar nk raya..
dekat afia raisha pulak mak buatkan gaun..
tak sangka secepat tu mak sempatbuat 2 pasang..
sebab mak cakap mak stat jait 8 pagi..







































sebenarnya ni bukan lah baju raya..tapi ni baju mak baru je buat..dah alang2 buat baju raya lah.hehe
dah kebetulan mak dah buatkan baju utk cucu die skali, jadikan terus baju raya lah.


Aug 15, 2013

Lama tak update

Semenjak skrg ni dah tak rajin mcm dlu nak update blog..
Busy??alasan je.
Hp kt tgn je.blh je taip..
Kat pc mmg lma dh tak blog gna pc.sbb time opis mcm mlas nk online.sbb boring pulak asik online je.

Sebab utama yg malas update adalah sbb benda alah di bawah ni ..


asal free je men benda tu..baru level 102 je pun.kecoh lebih!.

Tapi balik raya ari tu,hp crash.tak dapat main.Sbb men lebih sgt kot..
Bila baba repair balik hp,format balik game jadi reset kena mula dr level 1..huhh..malas nk main lak.konon frust la sbb usaha ssh payah..

Jadi ari2 dok ngadu kt baba.
Dan smlm agaknya baba mls nk layan asik "abggg tgk lah"..bini die dok mengada je..agaknya mls nk dgr baba amik fon,connect kt fb..siap..ha..rupanya begitu mudah.huhu.
Pasni mngkin layan balik kot..main la selagi tak bosan nnti bosan stop tak yah layan sgt.
Mcm cityville dlu.