Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Nov 30, 2012

my 7 months baby bump





Minggu ni 2 kali pg MAHA..Tapi pg ngn office car la..kalau baba mesti tak pergi..
Nak bawak anak2 memang lah nak , tapi tgk cuaca yg selalu panas terik, memang batalkan hajat tu..sian tgk kids yg kepanasan..
Jadi ibu plan dgn officemate la pg sana, naik office car..mudah kan..



Nak show off skit baby bump
nangka besar
Orkid..suka orkid..



posted from Bloggeroid

Nov 25, 2012

Merajuk dgn auni irdina

Ibu merajuk dgn auni irdina..masuk bilik,tutup pintu..nngs2..mogok..
huh..mengada kan?

Cna ibu tak merajuk,ank ibu tu ,tak nak mkn..ari tu dh ok..skit pn ibu tak kisah..tp mnggu ni buat balik..hari2 lain menu,texture pn tukar2..tp ibu failed jgk..sedih bla tgk ank tak mkn..sebab,dia kecik je pun,nk marah tak sampai hati..tak paham pun..ok..ibu mngalah,terus bg susu..muntah pulak..angin la perut tu sbb perut kosong.
Last2 ibu dia yg nngs,sbb tak leh sabar..nk marah ank tak sanggup..
Tu yg masuk bilik merajuk!

dengar jgk ank ibu ketuk sbb nk masuk..ibu keraskn hati..
Padahal..cair kot dgr adik terketuk2..
tak lma dgr nngs pulak,rupanya jatuh tlentang pulak..

Saja kuar bilik sbb dgr sunyi je,pura2 mnum air,rupanya ank ibu dh tido..mmg dia ngntok pn td..

Ikotkn nk je pg angkt letak bilik..nk peluk mcm biasa.tapi..malu dgn baba..he

posted from Bloggeroid

Nov 21, 2012

Kenapa harus pelik?

berdasarkan pengalaman sendiri dan kawan kawan...
Kadang kadang pelik bila kita tuan badan yang mengandung, bila org tgk atau tau, msti org pelik..atau mesti org akan berkata "ehh cepat sangat,kesian ank tak sempat nk manja".
Orang tau ke kita ni tak reti nk bela atau manjakan anak..

Kami sangat menerima kehadiran orang baru.dan kasih sayang pada kids tak pernah pudar..
Contohnya adam israfil bila dah ada auni irdina, ibu+baba tak pnh abaikan kan.sama rata je..dan andai kata belanja dorang, pun sama rata..Andai kami blm bersedia, kami akan cuba untuk mencari jalan untuk buat apa2 protection.menghalang terjadi.

Rasanya bila bertambah org baru, rumah jadi ceria..Memang yang menanggung penat, ibu sendiri..tapi buat apa nk ngeluh sbb kita yang bersusah payah mengandung dan beranak kan zuriat kami..Sapa  kata tak penat, dengan anak kecik, dengan badan yang tengah mengandung,Tapi alhamdulillah ibu ada baba yan sangat prihatin.Boleh harap handle anak2. Cuma sekarang ibu jarang masak..sian baba..

Ada yang pnh kata, tak sanggup sebab sumber kewangan..Mungkin ini semua urusan Allah. Dia yang bagi rezeki, dia yang tau perjalanan hidup kite
Alhamdulillah rezeki kami sebelah lain,..Sebab kami percaya setiap kelahiran anak, pasti ada ada rezeki dari sudut lain..

Sebenarnya tepuk dada, tanya selera..rumahtangga kita,kita yang tau tahap kemampuan kita.
Kemampuan badan dan kewangan.
Meriah skrg bila tgk adam israfil dan auni irdina bermain bersama..Ada masa adik dia rimas sbb abg dia suka kacau dia..sangat meriah rumah kami..time blm mengandung yang ke3 ni, kami terfikir kan best kalau ada lagi sorang..mriah sangat..

Ikut plan kami masa awal kawin dan sebelum kawin - InshaAllah-, kami nk ada junior 2 taun skali..2009,2011,2013,2015,2017..tapi kalau tak capai target 2 tahun sorang, kena megandung sebelum umur 35..Alhamdulullah, Allah makbulkan, 2 taun sorang -ikut  taun -, cuma preggy kali ni awal skit..tp still deliver taun 2013 jugak..

cuma lari skit plan kami, bila time auni irdina ibu amk cuti 3 bln, yang next ni pun 3 bln..jadi koata cuti ke5 nnti kena amik tanpa gaji sbulan la..sebulan je bergaji..






Peminat Adam Israfil atau Spiderman

Ibu sangat kelakar dengan anak dara ibu auni irdina ni..ibu tak tau kenapa la bila abg dia pakai pyjama spiderman tu..padahal baju lain bamyak jugak gmbar2 kartun..

Setiap kali fil pakai adik mesti akan duduk mengadap abg dia..tak tau ape ntah yang adiksuka sgt..siap tarik dan pegang2..nk kata takot atau geli, lambang spiderman tu tak la ketara sangat..sekali tgk tak  perasan pun..
Ni yang ibu cakap, adik teruja ngn abang dia.
Ermm..rindu dengan dua beradik ni..



Bila dapat game yang dia suka

Anak baba memang macam baba..mmg gamer..tapi ibu harap anak baba ni tak leka bila besar, biar anak baba ikut perangai baba..Sebab tu ibu sayang sgt kat baba..opsss..jarang ekpresikan perasaan syg ni kt public..

satu malam tu fil tersedar baba dok mendownload game sports champion 2 kat PS..demo je pun..demo pn bagi try game golf, tennis ngan skiing je..tgk macam bes je..
Ibu try main golf..syok gak.nk try  bowling, kena beli  CD..tp fil mmg suka sgt bowling..

Jadi weekend tu baba ajak beli cd, harga rm180.ermm..mmg biasa cd ps harga cam tu..Cari dekat Selayang Mallje..malas g  JJ sbb nk lepak umah lama skit..cari2 kebanyakkan kdai kata dah abis jual..adoi frust fil..sian dia..
Last2 beli online kat PS store gak,harga mrah skit Rm 115,tp tak bes tak da CD la.tp takpe la.demi anak baba..baba yg beli pn..

Bila ada game tu, game kat hp ibu atau baba fil tak pandang..sronok men game2 yg ada..
ada Bowling,archery.skiing,tennis,golf,boxing..tapi best tgk baba men tennis berpeluh peluh la..mcm men tennis btol2..hehehe.

Time ni men tennis
Mcm muka baba kan?
Tennis
peminat abg dia..

Bila tgk cerita Adam Hawa

teringat pulak masa zaman anak dara dlu..
Mak kalau nak tgk drama melayu, msti mak akan ajak kiteorang tgk sama-sama, sebab malas nak abah bising..

Bila dah kawin ni, mengalami benda yg sama..encik suami tersayang tu (ermm..lama tak panggil MA- my amour) jarang kasik chance tgk drama melayu.

Okey..Sepanjang cerita Adam dan Hawa, majoriti mmg suka.terpikat dgn cerita..semestinya cerita adaptasi dari novel bes bes, saya tak terkecuali la ter-pikat jugak tapi hanya mampu tgk online je lah..channel 134, takda chance  la..sebab ada raja dan putera suka conquer tv..

dan mngu lepas saja berebut ngn MA ,sambil buat ayat kesian..Ma pun bagi la..
okey hari pertama tgk sama..tak riak apa dari muka suami itu.huhu..tapi dalam ati tak senang tgk,sambil ckp " alaa..kasi la chance, 30minit je "..baba dia  je tak bagi respon apa..
Bila hari kedua dapat tgk, mula MA bersuara "cerita ni ak abis-abis scene tgh makan,pastu duduk dalam keta ".memang kebetulan minggu lepas scene byk dlm keta..mula la tersedar mmg byk scene mkn dan dlm keta. Tp hati dah suka tgk, abaikan perasaan tu.tgk sbb nk tgk ksudahan..padahal novel dah khaatam..

Pasal novel lak,sampai hari ni Ma tak tau lagi yg sy dah beli..sbb ramai org pinjam..msti dia pelik sebab bini dia tak berapa suka baca novel cinta.Sebab dia perasan, bila balik kulim sy msti amik novel2 mak dia, tp terkejut sehari dah habis baca..time tu dia tanya la, cepat sgt..time tu la explain yang sy mmg baca, tapi suka skip part boring..

Dan sejak  kejadian mnggu lpas tu, dh malas nk tgk..esoknya bagi la baba dan anak dia conquer tv, ibu buat la kje umah, main ngn auni irdina atau pun lepak tgk dua beranak men PS.

Nov 19, 2012

Auni Irdina








posted from Bloggeroid

Makanan pilihan

Hari jumaat genap seminggu Auni Irdina tak nak makan..
Nak kata tak berselera makan, rupanya tak jugak..sebab koko krunch abg dia,dia makan dgn sedap.Choc roll stick pun sedap dia makan..

Tapi baby biscuit, nestum ,nasi anak ibu tak nak..jemu  kot..
mula2 ibu pikir adik tak sihat.tp tak..ibu beli multivitamin..pastu, ibu pikir adik taknak bubur lembut,ibu bagi nasi biji..pun tak nak..

sah lah anak ibu muak  mkn makanan baby kot..macam2 ibu cuba..
dan hasilnya hari sabtu ibu cuba bagi pasta..
memang licin la makan..tapi banyak songeh..uhu
Ni yang auni irdina nak makan
Mengadakan..tak nak pinggan  kaler2..nak pinggan kaca, sudu besi..
Licin!!!

 TAPI... kena layan karenah dia la..asalkan nak makan..






Nov 15, 2012

Berdiri

Ibu perasan auni irdina skrg suka cuba usaha berdiri lepas tgn..
Klau berdiri siap tepuk tangan,tak pun joget goyang badan tanda seronok.
Tak sabar nk tnggu adik berjalan..sbb skrg anak ibu suka bila di papah jalan.

posted from Bloggeroid

Tak nak makan

Sejak jumaat lepas ,auni irdina tak nak makan..klau sebelum ni,anak ibu ni pantang tgk mkanan.senang je nk bagi makan..klau tgk ibu baba mkn,mmg anak ibu tnggu dpan ,mengadap nk tnggu suap..
Tapi dh 5 hari adik tak nk mkn..harap mnum susu je.
Mcm2 menu dh bg,sama jgk..bg nestum pn tak nak.
Bila tgk,adik masih cergas ,lega hati..malam pun lena,tak da bgun mrengek,lapang je dada..
Cuma ibu masih tak tau apa punca..
Semalam pg klinik,tp doc kta tak ada msalah apa..perut ok..tekak ok,tak bengkak..demam pun tak.doc suruh bagi appeton infant drop,yg ada lysine..
nnti nk tgk apa perubahan.

posted from Bloggeroid

Nov 5, 2012

6 bulan dah

Alhamdulillah.
Kandungan dah 6 bln..skrang ni dah bulan Nov dah.lagi beberapa bulan lagi deliver.
Rasanya kali ni,tak banyak update pasal preggy..diam tak diam dah 6 bln kan.
Preggy kali sama macam israfil dan irdina..ibu tak da masalah pape..cuma apa yag saya perasan, preggy kali ni tak darasa sakit kat belah kanan..cemana nk describe ye?..tapi  penah post dlm enry gak msa pregnant kan fil dan adik dlu..

Kali ni rasa baju mcm ada dah tak muat.nak pakai baju ibu mengandung rasa maca malu lagi.hehehe.
Memang sejak fil ila kandungan 7 bln br pakai.
Sebab utama, sebab mak tak diberitahu lagi..padahal mak dah tau sbb tgk bentuk fizikal perut,,huhu..

Ni gambar jumaat lepas, shopping ( lagi) utk israfil dan irdina..owhhh..bila nak stop?nak shoppin utk adik baru lak.Plan nak pg scan ari ni..saja nak jenguk anak ibu sorang lagi  ni  kat dalam..

posted from Bloggeroid

Bekalan Auni Irdina

Irdina ibu dah betul2 putus susu ibu..tsk..tsk..
Sedih masa taip ni..ok.
tak nak sedih sedih sebab,sebab kenapa penah post dlm entry lpas..

Ok..disebab kan anak dara ibu memang kuat menyusu jugak,sama macam masa tgh bf dlu.
Ibu kena buat persediaan/bekalan.
Teringat msa awal2 bagi fm..memang kalut..adik memang tak sabar bila nak susu.
Masa bancuh mmg kelam kabut,takot adik jatoh katil..
Lama2,ibu cari altenatif lain.mungkin ibu2 lain ada jgk buat mcm ni..
Ibu siapkan sukatan susu ikut setiap penyusun anak ibu,.
sediakan botol yg cukup.remeh skit sbb kena rajin basuh esok pagi..
Sediakan air panas dalam termos dan air sejuk

Sebelum tido,ibu letak tepi tempat tido..bila dgar je anak ibu bunyik nk susu,ibu bangkit..sebab dah biasa ibu yg lasak ni blh alert ank nk susu,sejak ada fil..jadi ank tak sempat nangis.sbb dia bunyik lapar dalam keadaan mamai.

Ini dia bekalan auni irdina.

posted from Bloggeroid

Nov 2, 2012

Suka kucing jugak

Nur Auni Irdina puteri ibu tu,suka kucing....tapii......kucing mainan la..kucing betol dari jauh je berani panggil.bila dekat,menjerit la ank ibu.

Macam....ibu....fil pun sama..tak berapa berani..semalam masa balik, ada kucing tepi tembok intai fil..huhh..terkejut pulak fil bila kucing pun terkjut

gambar bawah ni, puteri ibu la semalam,,camcomel je bila main ngn kucing..
siap sembang.kalau adik nangis, cari ibu, baba akan leka kan dgan  kucing,,adikpun akan buat "miawww" ..cara adik la..tapi lain la bunyik la, bunyik tak macam cara kite
Kalau kucing betol cemana agaknya?
posted from Bloggeroid

Tak boleh tido

Pukul 2.30 terjaga, sebab Auni Irdina nak susu.Ok...ibu akan bangun mcm biasa..
2.45 pagi anak ibu tido.ibu???tak boleh tido...kalih sana sini tak boleh nak tido..
On fb, boring...

Pukul 4 pagi masih lagi tak boleh tido..apa nak buat?
tak tau..nak mengemas umah malas kot.
haaaa.amik inai.mcm biasa tambah bila kuku agak panjang..tapi mmg kerap tambah..
nasib baik baba tak sedar..sbb baba selalu geleng kepala bila tgk..

Pukul 5.30 baru bangkit, kemas dapor, kemas umah skit.
mana tau tgh ari nnti tak balik, ada agenda, boleh shoppin atau window shopping..

 pukul 4 pagi..buang tebiat..
posted from Bloggeroid

Nov 1, 2012

Adik tanpa abang

Antara israfil dengan irdina,fil macam baba..
Pemalu,terutama dgn org..lambat mesra ..-mcm baba dia-
adik lak setakat ni,lasak berbanding abang dia..dari pemerhatian ibu kpada anak2 ibu ..

Bila fil tido,adik msti sunyi..dia suka kacau abg dia kalau abg tido..Dia akan tepuk2 muka tarik rambut bagi abg dia bgun.
Padahal kalau time fil ada,nk cium2 adik mesti tolak..tak suka..rimas..

Tapi ibu sangat bahagia tgk ank2 ibu..nanti ada adik baru..lagi meriah..


Yang ni masa cuti..kelakar tgk muka adik yg boring.
posted from Bloggeroid

Adik beradik

Rasa sangat bertuah bila kami adik beradik kerja di tempat yang sama..
Cuma beza tingkat dan department..
Memang kami adik berduk rapat sejak kecik.
Akan sentiasa bersama..bila masing smbung blaja,kami buat haluan masing2..

Dan alhamdulillah dapat kerja di jabatan yang sama..
Time breaksfast,lunch slalu bsama..tp kdang2 time lunch balik rumah jgk.

Memang normal staff sini akan ckp benda yg saman "aikk.adik beradik lg"
tak pun "korang berdua ni berkepit je"

rasa selesa bila dgn adik beradik sendiri..senang cerita dan kongsi masalah,suka dan duka..bkn tak da kawan..ada ramai..tp asa benda kita kena smpan sbagai rahsia..






posted from Bloggeroid