Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Apr 28, 2011

Our weekend

i just recently viewed our weekend's pictures..been busy minggu ni. baru hari ni nak tengok..
Sabtu lepas baba sj ajak Ibu & israfil jalan- jalan kat KLCC..sebab baba nak blanja makan nasi kandar kat Pelita dekat ngan KLCC..kenyang makan ajak israfil pegi playround.

lets picture do the talk.. ....Baba & Israfil

*************************************

Ahad pulak (24/4/2011)..Pegi melawat pak teh israfil, my BIL kat Pusat Latihan Polis, kat PD.Botak & itam dah pakteh israfil,, pas mlawat my BIL, MA ajak dating2 tepi laut..

Baba , iwan ( my BIL ) & Israfil

Ibu & fil

Israfil & pakteh


- never be replaced -



Apr 22, 2011

israfil enjoying his meals!!!

Memori yang paling best masa saya kanakkanak ialah makan bersama as a family..kongsi meals kami dan borakborak, discussing plans & daily happenings..

Indeed, some of the best memories I’ve created with my husband were made over our meals.My israfil mula join kami makan dekat meja masa umur 6 bulan..anak ibu time ni kena pangku lagi..which is boleh mejadi family memories ..

Dan bagus kalau kita bersama ,boleh ajar anak kita makan kita boleh ajar proper manners..more pleasant meal times..

Israfil sekarang ialah sorang delightful toddler dan super eater. Tapi badan sedang2 je..ibu nak badan yang dulu2..He is content to sit in his highchair to eat his meals!!!
Ibu kena take off israfil pnya baju..kalau tak nanti kotor..ibu malasss nak sental

*
*
Sebenarnya...
*
*

walau dah pandai suap sendiri, saya kena juga suap ..sbb tak banyak mana pun makan sendiri.. Lagi satu, tujuan saya, tak la israfil boring tunggu saya suap..sambil2 dia boleh suap sndiri..
"Buuu..nak ayaqqq.. "


- never be replaced -

Apr 21, 2011

Saya hari ni tak sihat..

Rasanya dis week i tak update pape pn..no mood at all..by the time i tgh buat entri ni pn,masih no mood..

Sejak Ahad lepas, my whole body aches and i feel my temperature is rising..malam tak boleh tido..dari siang rasa badan sakit..tapi i just ignore..sbb malas nak layan..tapi..rupanya memang i'm not feeling well..demam rupanya.

I lost my appetite,tekak sangat sakit..suara saya pulak hoarse semacam..seksi.. Sneezed a lot and banyak kahak..Sangat sangat risau kalau jangkit dekat my israfil..Monday I was on MC..jugak semalamm saya mc..hari ni still not so sure, sbb badan masih tak sihat..still aches..
bos boleh tak nak 1/2 day???





- never be replaced -

Apr 17, 2011

i am sooo speechless

I am wordless as well as i've nothing to do today.. same as yesterday me & MA cuma tido sepanjang hari..housework??..done..i dah siapkan kan while back for lunch .. hari jumaat lunch time from 12.15 to 2.45pm, panjang kan..rumah dekat..so masa sangat panjang ni saya amik kesempatan kemas umah and basuh baju & lipat baju

*********************************************************
picture of the day

my israfil enjoying his ferrero rocher chos..yummy..ibu pun makan banyak coklat toblerone & m&m's..sayang,kena brush teeth malam nanti tau!!





- never be replaced -

Apr 15, 2011

Ibu....ibu...engkaulah ratu hatiku....

Ibu.. ibu engkaulah ratu hatiku
Bila ku berduka
Engkau hiburkan selalu
Ibu.. ibu engkaulah ratu hatiku

Masa kecik2 dlu i suka sangat tengok iklan susu..bila abis iklan mesti nak minum susu..lupa la iklan susu apa..iklan tu ada lagu " Ibu.. ibu engkaulah ratu hatiku ".. suka sangat lagu tu..
Masa kecik2 dulu,suka main mak-mak, i cakap kat kawan kawan sepermainan, " nnti bila dah kawin dah ada anak nak suruh anak kite panggil kite ibu"..

Masa tengah pregnant dlu, MA tanya, " bila anak, nak suruh panggil kita dua apa" ..
i jawab.. " nak anak panggil ibu la , cam comel je..cam manja je..ibuuuu..
MA pulak kata " abg nak anak panggil abg ' baba' ...."

Malam tadi masa pas maghrib, sementara nak tunggu solat isya'.i masih dalam bilik tngah..dengar MA nyayi lagu tu kat israfil,yang iklan fernleaf ada budak prempuan comel tu..... meresap,..trharu dengar baba nyayi kat my israfil.. Pastu, pas dinner sama-sama MA & israfil, terus israfil nak kuar dari babychair dia, sebab ada iklan tu..siap buat action macam bdk pmpuan tu lagi.. Ibu rindu la anak ibu..sian dia pagi tadi masa nak anta umah tokma - umah mak -, mata bengkak je sebab terkejut ibu salin pampers, baba nak angkat masuk keta..

Tunggu ibu dan baba tau sayang..ari ni jumaat, sekejap je..ptg ibu balik..kite jmpa..esok cuti..ibu & baba boleh main dgn fil kan..

nota: rupanya lagu ni ade lagu panjang..nyanyian taufik batisah..

*******************************************************************


Muhammad Adam Israfil Mohd Syafiq

Ibu & Baba..israfil kasik can ibu ngan baba amik gambar..

Ibu + Israfil..masa ni ibu masih lagi dalam pantang ..rasanya dah 46 hari kot..pergi wedding kawan baba.




- never be replaced -


Apr 14, 2011

straight through my heart

Refer pada tajuk entri saya ni macam lirik lagu BSB. sebenarnya buka aku tak tau nak buh tajuk apa.

Aku tau orang sekeliling mesti seronok buat andaian atas apa yang dah jadi.. Memang aku pun tak jangka akan terjadi..aku pun tak kisah andai si anonymous tu nak sound aku lagi aku tak kisah..Sebab sekarang aku sangat tenang.. aku tak lagi takot takot, tak da lagi perasan tak berkeyakinan, ..sebab dulu ,sebelum pertukaran dan perpindahan ini , aku sangat seram & tak yakin nak masuk "tempat itu".perasaan ni aku ada selama 4 tahun..

Tapi Tuhan dah tentukan apa jadi ..yang buruk dan baik semua dah ditentukan..Sama ada benda buruk jadi, tapi kadang2 benda buruk itu ade hikmah yang baik.menuju ke arah kebahagiaan.. biarpun apa prasangka mereka mereka, aku tak kisah..cuma rasa macam heaven..bahagia sangat..kita je rasa buruk, tapi sebenarnya kadang-kadang ada hikmah..dan pulangan benda baik,iaitu hadiah sebuah kesabaran.

Dulunya, aku meratap sedih..selalu tanya pada diri .." kenapa jadi macam ni "..
tapi aku sangat silap.mempersoalkan aturan yang telah di atur ini..
Aku ckp bukan nak tunjuk baik,tapi dah lama sangat aku pendam..

Kejadian tiap kejadian berlaku..tapi aku redha dugaan ni.. sama ada aku tersilap.. aku minta maaf pada .. Aku teringat jugak sorang kawan pernah ckap " kalau kita marahkan seseorang, cuba kite ingat kebaikan orang tu "..


Cuma manusia suka buat andaian masing-masing..melulu, dan bila dengar sesuatu terus menghakimi seseorang tu..



- never be replaced -

Apr 12, 2011

Baba ngan israfil tinggalkan ibu..

Tajuk entri ni tak da maksud pape pun..sebenarnya memang baba & israfil tinggalkan ibu..tapi dekat je..baba lepak kat umah bujang..kasi chance ibu nak wat keje.umah dah beres..kemas je bila israfil tak da..karang muhammad adam israfil balik dah tentu tentu sepah balik ..

yang sebenarnya ibu pun bodek2 baba israfil pegi ajak israfil sebab wat flash tu la.sebab skrg anak ibu ni dah tak tertipu cam dulu..dah tak tertipu dengan keyboard tipu2..yg ibu & baba letak kat babychair die. skrg die dah pandai panjat nak main keyboard betol2...

tapi ibu lak amik kesempatan main game cityville..adoii..bila nak siap milahh oiii flash nana tuh!!

ni la budak yang tak boleh dikawal tu..



- never be replaced -

tangan kaku..mataku terkebil-kebil...

nana mintak tolong buatkan animasi pakai Macromedia Flash..Mulanya i cukup confident nak buat..tapi bila bukak Flash..terkaku je..tangan lak keras semacam..mata terkebil-kebil..tak tau mana nak mula..adoiii..lama tak guna..lama perap je ilmu..lepas practical kat Telekom dulu..masa tu berhempas pulas la keluarkan semua ilmu..maklumla tgh practical, kena lak wat HR Portal.., bila dah stat keje, bukak skali je..tu pun nak install kat opis.konon-konon nak wat lagi..sebab besttt sangat wat flash ni...pas practical tak penah gunakan kan ilmu ni...

segala Photoshop,illustrator , sound forge & dreamweaver yang blaja time study pun tak tau la ingat lagi ke tak nak guna lama tak try..cuma photoshop ade gak bukak skit2 , nak edit2 gambar skit.
.adoi..esok nana nak hasil tu..haishhh risau..
esok sure2 nana marah sebab tak siap..lagi pulak tu assignment dia..




- never be replaced -

Apr 11, 2011

Pagi yang indah..

Hari ni sangat best...best sangat..pagi ni pun semangat nak buat keje..Kebiasaan ari isnin la paling malasssss nak keje..

Ok la.pagi tadi kan .dapat solat subuh jemaah ngan MA.best sangat.Ngada2 kan ..Yela best sebab biasa nya nak solat kena gilir2 ..kalau tak israfil nak kacau je ..Cuma israfil bangun gak, bila selesai solat..

Lagi satu benda best sebab ari ni MA masuk office..sape yang tak happykan bila husband-wife dok setempat kat office & sama department..jadi semangatlah nak keje..cuma seminggu je MA masuk office..next week g site balik..

Yang tak best.sebab rindu sangat israfil..biasanya ibu balik jmpa israfil time lunch,tapi ari ni balik umah kita,ibu sempat kemas umah...balik kang masak je la..tak yah kemas dah..umah sepah pun anak ibu yang sepahkan pn kan...
ok la..ibu nak sambung keje.biasala ari isnin ari yang busy..ibu busy ari ni..



- never be replaced -

Apr 9, 2011

israfil dah boleh cakap sikit-sikit

Ibu2 lain kalau tngok perkembangan anak2 dia mesti happy as i am kan?..saya tak la berapa rajin update perkembangan israfil ..tapi ade certain2 yang best2 ras nak update lak..

Israfil dah boleh cakap dah, skit..ibu happy sangat..cuma bila sebut ibu je bunyi "buu"..
Setakat ni israfil dah pandai cakap few words..cthnya..
"nak ayaqqq ".. tak sebut air..baba yang ajar ayaq..
duck dia sebut "duck duck"
perkataan yang ada s,f @ h dia boleh sebut...
macam : fish,finish,shoes..
Kalau berak israfil sebut "yak yak "..ade beza ngan ayaq la..
yang paling kerap dia sebut.."baba..baba"
mak ngan abah pun dia pandai sebut..ibu je..sebut "buu"..
pastu israfil boleh sebut miawww..


Ibu & baba plan nak hantar israfil kindergarten sebelum umur 5 thn..ok ke?..sesuai tak?


- never be replaced -

bubur untuk ayu

my sister yang baru kawin tu, ayu tgh pregnant 4 weeks..i'm happy for her..Macam biasa setengah org pregnant ni msti ade alahhh+mual2..pening2..,.ayu tak terkecuali la.Ayu tak boleh bau masakan..tak boleh bau nasi..tapi bubur nasi boleh makan..Siapa yang selalu buatkan?..mesti la kakak kesayang ni..I'm the one who prepared her bubur..hahaha..kesian tengok..Memang la mak kiteorang dekat tapi setakat buat bubur je..aku buatkan la..lagi pulak adik sendiri kan..rumah pulak dekat je..


saya dah selesai,ayu pun dah..tinggal nana belum lagi...


Ayu kata nak ayu junior, fadz lak nak fadz junior..cemana tu?..ayu kata pening tengok israfil..

Bila tengok ayu teringat masa pregnant kan israfil dlu..Alhamdulillah Israfil baik dan jaga ibu..ibu tak ada alah,tak da mengidam ,tak da manja2..nak manja cemana , baba jauh outstation kat sabah.kalau baba dekat..for sure la ibu israfil yang selalu negada ni manja2 ngan baba .tu sebab israfil jaga yang ibu..& tu sebab Allah bagi kekuatan dekat ibu,..bayang kan la preggy woman duduk sorang2 dekat rumah beberapa bulan?..huh..Allhamdulillah Allah jaga i baik2..baba balik, tapi kadang2 je..tapi mak selalu melawat..

Bila tengok mak dulu masai nak makan apa..saja cakap je mak mesti buat..pada hal bukan mengidam pun ..sebab tu bila ayu tak larat i tolong buatkan makanan dia..

Ibu rasala time ni..israfil dah ada dalam perut ibu..gambar ni captured masa baba ada tournament futsal kat Putrajaya..2 hari kmudian, baba terbang ke sabah, dan hari baba flight tu, ibu pegi jmpa doctor..n ibu memang pregnant..




never be replaced -

Apr 7, 2011

Apa yang ibu risaukan buat masa ni?........

Lately ni, ibu dah tak kerap masa ibu kat office..ibu sangat risaula kalau susu ibu akan kering cepat..Kalau dulu banyak kali ibu g pam..tapi, skrg ibu tau, banyak leka...masa berjalan sgt cpt..bla tgk jam, dah nak lunch hour..Lunch kan ibu balik..dapat jmpa anakibu..best sangat..
Susu macam dulu, tetap maintain, blm kurang lagi..Ibu nak sangat kalau dapat susukan israfil sampai anak ibu ni 2 thn..Ibu pun nak susukan adik-adik israfil.
InsyaAllah..





- never be replaced -

Apr 4, 2011

israfil

IBU RINDU ANAK IBU









- never be replaced -

Apr 3, 2011

The beauty of being a working mother

(this time, masa post entri nih..mood saya sangat baik..nak on Fb puas2 ..men game cityville puas2& nk on blog ni puas2)

Being a working mother is not the easiest job in the world. Lame wehh aku tak guna bahasa rojak nih..ni sebab si paku & belacan la,..si mat salleh yang fasih cakap melayu..okeh..sambung balik..Sape kata tak stess??..i admit that..memang penat..my working hour start 8am till 5 pm..tho opis sangat dekat..tapi tetap penat..tapi pada saya tetap family come first.. ..Apa yang dimaksudkan dengan ‘The beauty of being a working mother’ ialah banyak pengorbanan yang kena buat..kena sempurna kan tanggungjawab dekat suami , anak,rumah.. dan as well as darting off to work..

Does involve a lot of sacrifices kan?..Tapi sangat besh kalau pengorbanan ni dihargai oleh husband kita….sebab husband pun out for working jugak kan..jadi dorang mesti paham.. kita boleh jugak jadi role model kat anak kita dan anak-anak pandai berdikari..

Sebenarnya teringin jugak jadi housewife ni..tiap masa tengok anak depan mata..then, bila tea time boleh sambut husband balik keje..sweet kan…yess I did bila I tengah on leave..Tapi nak buat cemana ,i kena keje sampai pencen umur 55 la..insyaAllah panjang umur..kalau murah rezeki , ingat nak pencen awal..plan MA la..tapi journey tu masih jauh..too far..

The best time ever bila dapat spend time dengan MA & my israfil..tak kisah la kat rumah @ kat luar..as long as we get to stay close to each other..

*************************************

Ibu sayang baba dan sayang israfil..tauu..


- never be replaced -

hari ni birthday apis..

hari ni birthday apis..memang tak plan nak celebrate..sebab mak cuma nak makan skit2 je..malas nak masak betol2..tapi sebaliknya si apis semangat jemput kwn2 die..
Hidangan yang sangat2 simple..mak malas...cuma raji buat roti jala..tapi malas nak masak mee @ nasi2....sila abaikan pelapik paper tu ..

my sis saja beli cupcakes..sebab sure2 kalau beli kek tak akan abis makan..

Last skalli my israfil yang sibuk dengan cupcake nye..comot sayang oiii..




- never be replaced -