Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Aug 31, 2011

Salam Aidilfitri..Hari raya ke dua, baru smpat on9..ni pun kelam kabut..memang tak sempat nak update pape..balik kulim hari jumaat, keje 1/2 day..sampai awal tapi terus ke Penang, sebab my SIL nak pegi shopping raya..
Nak raya macam biasa, suka sangat buat ketupat palas..memang tak sabar nak buat..kiranya taun ni dah ok la..boleh ingat la..kalau tak taun sebelum, lupa step nak buat..
Pagi raya, raya di rumah Umi israfil,-my MIL-,..salam salaman..makan sikit buat alas perut, terus pegi kampung MA , -tok nek israfil-

***********************************************************
Pagi raya, rumah my MIL, rumah MA


Raya di rumah tok nek israfil , Kg baba israfil..











- never be replaced -

Buka puasa @ Hydro Hotel , Penang

(Backdated entry)

As usual, geng baba akan buat buka puasa rasmi..Tahun ni kat Hydro Hotel, Penang.. 28/8/2011..

Lets Picture dthe talk..( tak de idea nak post pape)











never be replaced -

Aug 24, 2011

Salah satu mainan Israfil

Bila time petang, israfil sikit terabai.ye la ibu nak siapkan juadah berbuka.baba pulak kadangkadang tolong ibu..tak pun main game atau cuci akuarium..jadi, israfil yang memangnya sorang, x da adik semestinya boring tak ada kawan..tak pa la sayang, lagi beberapa bulan nak dapat adik..anak ibu mainla sorang sorang, kalau boring contengconteng, boring main bola, boring ckp aau main ngan ikan, boring tgk tv, atau pun boring kacau ibu kat dapor, israfil akan main dengan cengkerik..cengkerik nak bagi kelisa baba makan..memang anak ibu ni geli..tapi bila baba kuarkan cengkerik dari bekas, mula lah anak ibu carik pape benda untuk tolak cengkerik tu..dan ibu pun memang geli la..kenapa erk?? tak tau lah, padahal kecik je cengkerik tu..





- never be replaced -

Mood Raya

Raya tinggal beberapa hari lagi..Balik kulim pulak lusa..dan pasti sangat mood keje hilang skit.mood raya yang ada..kat opis ( department ) dah mula pasang lampu kelip-kelip, kad raya ngan ketupat..betolbetol rasa nak raya..

Lama betol tak rasa suasana raya kat KL.. hari ni plan nak bukak umah mak.semestinya meriah dan riuh , sronok buka dengan adikadik..






- never be replaced -

Aug 23, 2011

Puasa hari ke 21 - Iftar dengan kwn baba part 1

Bila dah kawin, i memang tak sempat jmpa kwn2 lama..except time raya la,.time tu, of coz time open house la dan contact di FB atau sms...Jadi, MA yang dapat jumpa kwn. few friends dari kulim dok sini, keje dan study lagi..dan bila time ramadhan, mesti akan berbuka bersama,..bila semua dah ada kat kulim, berkumpul and the date is already set..

Last Sunday, baba teringin sangat nak makan gulai ikan, so lepas my israfil bangun kami terus bersiap pegi NSK, beli barang basah skit utk seminggu...siap warning baba, tak nak makan luar atau beli sebab sayur banyak..teringin makan lobak putih..sedap..lama tak makan..baba pulak suka lopes, jadi beli daun pisang..murah, tapi banyak..

pukul 4.30 sampai rumah, siang bawal dan ikan2 lain..beli kat NSK memang kena siang sendiri.. segala bahan utk gulai dah siap.tingal tumis..tapi pukul 5.35 dapat called dari syakir, kata buka puasa jadi petang tu dgn kwn yang sedia ada area KL...adoiii..tangan bau ikan. bau bawang..memang busuk..kelam kabut.sebab dalam FB dia tak bagi kata putus..dan baba nak makan gulai, hampa lagi..memang hari ni nak masak jugak gulai..

Few pictures was taken dat day..picture lain tunggu iftar yang rasmi pada 27/8 nanti..
Ni sahaja yang ada

syakir with his gf

yang pasti pic ibu dan israfil..tapi fil apesal tak pandang camera???




- never be replaced -

Aug 17, 2011

Puasa hari ke 17 - Cuti Nuzul Quran

Hari ni cuti Nuzul Quran..plan asal nak kuar shopping2..tak tak jadi..cuma mungkin buka kat luar kot..barang basah kat fridge suma dah habis..sambil buka2 tu ingat nak singgah sogo jap..jadi 1 hari dok umah lah...spent time dgn israfil dan baba lagi..best..best..

Lagi pulak my BIL pn ada lepak sini..dia ada request nak cari barang raya..jadi, menyelam sambil minum la kiteorang, blh tgk2 baju utk israfil..untuk baba dan ibu tak tau lagi, sbb tak plan nak beli baju raya..beli baju jalan2 je la..baju kurung tak kot..tgk la nanti raya pakai apa..




- never be replaced -

Aug 15, 2011

Google sana sini cari resepi

Lunch hari ni tak balik, sebab masuk ofis lewat tadi ade urusan skit...Bila time lunch i,boring jugak sebab stay je.nak balik umah lak, tak sedap la sebab msuk lambat tadi...kalau bulan biasa,masa terisi sebab time makan..Jadi goggle la sana sini cari resepi kuih..Kuih-kuih kampung..hehehe..sebab kuih-kuih moden ( kek atau biskut ), memang dah ada..tapi bila wat kuih kampung ni best jugak la..sebenarnya eksyen sebab buka semalam at kuih ketayap..maklumlah, time puasa ni la nak teringin nak makan kuih kampung...Tapi sebnarnya, memang nak cuba buat kuih-kuih kampung,sebab MA pun suka kuih kampung..Hari ni dapat resepi kuih lopes ,kuih talam ngan kuih tepung bungkus.Tengok la kalau balik ni, kalau sempat nak buat kuih lopes..sebab MA suka.Semalam buat kuih taklaku, sebab MA tak bapa makan ketayap.




- never be replaced -

Aug 12, 2011

Puasa hari ke 12

Buka puasa hari ni sangat simple...lauk sambal ikan bilis + lauk cencaru masak kicap..yang best sempat buat kuih..donut dan kuih bom..2 jnis kuih satu adunan..buat donut pun nak bagi israfil makan, kuih bom sebab ada sambal ikan bilis..

simple simple pun lauk, tetap kenyang lebih dari biasa..mungkin sebab air coklat la..biasa nya jarang buat air yang bersusu..sebab dah tau mesti akan terlebih kenyang..tapi saja je buat air coklat..




- never be replaced -

Hikmah di sebalik tiap kejadian

Tiap apa yang berlaku, pasti ada hikmah..dan pasti kebanyakkan ke arah kebaikan.. memang pada awalnya susah nak terima sesuatu perkara itu, tapi bila di fikirkan balik, memang ada kebaikan..sebab itu yang aku tengah alami sekarang..

Minggu depan, kena turun tingkat bawah..awalnya aku memang tak leh terima..tapi bila 2 hari kemudian ( hari ni ) baru aku sedar,mmg bagus jadi macam tu..sebab, macam macam orang kata bila aku dgn husband aku dok 1 floor, lagi pulak duduk sebelah meja ja..tapi, setakat ni aku tak pernah tergedik menempel kat laki aku ..bila cakap tak rasa macam ada hubungan, macam kawan sekerja je..

cuma aku harap, sesiapa yang ada kes ( pertalian ) macam ni, harus dapat keputusan macam aku..biar adil..kan?




- never be replaced -

2 Perkara yang ibu sangat lega

1) Minggu ni israfil batuk..dan dah baik..lps 2 hari makan ubat , terus baik...

2) Israfil dah boleh terima susu tepung, siap boleh mintak buat lagi..ibu senang hati. Alhamdulillah..





- never be replaced -

Aug 11, 2011

Raya dah nak dekat

Bila semak kalendar,dah lama nak raya.Walau baru 11 hari ramadhan, saya tetap rasa raya dah nak dekat.Sebab, minggu 22/8 minggu terakhir kerja..pastu 29/8/2011 sampai 2/9/2011 cuti raya..disebabkan taun ni dapat cuti raya panjang sebab hari merdeka, jadi ambik Annual leave 3 hari je la..dan taun ni cuti raya panjang la..best jugak..balik kulim pun mungkin awal, dapat last minute shopping ..

minggu depan dapat bonus 1/2 gaji..bolehla tambah tambah persiapan raya ngan tukar duit raya.biasa la, dah kawin, kena spent untuk family..Keperluan kami MA yang lengkap kan.Thanks abg..Yang lain lain tambahan ( memboros ), saya la orang nya..cth.order kiuh raya..dah start order dah.ikut nafsu..makan nanti,tak tau sapa..tapi kan, israfil kot boleh makan..kalau dulu kami dua je..tapi, sekarang ada israfil.. jadi tak la dikatakan membazir..






- never be replaced -

Puasa hari ke 11.

We haven't done a whole lot the last few days..Lama jugak tak update blog, israfil lak batuk+selsema.

Macam macam biasa, i got up at 4.30 ..Sahur tadi makan lauk ayam masak merah..tapi pagi tadi lepas subuh, tido kejap,..MA pulak cirit birit..tak tau sebab makan apa...sebab apa yang i makan, sama dengan apa yang MA makan.. Jadi,hari ni MA mc, boleh la babysit israfil.Anak ibu sorang tu pun dah baik..bagus jugak ubat batuk ngan antibiotic yang doctor bagi..sebab terus baik..selera makan semalam pun ok..macam biasa, petang mesti nak ambik bubur lambuk free depan stadium tu.boleh la tahan..israfil pun suka.tengok la, kalau rajin nak buat jugak la..

Adik israfil setakat ramadhan ke 11 ni pulak, Alhamdulillah.baik baik aja..cuma am biasa, hari siang diam je dalam tu..sebab puasa sama dengan ibu kot..cuma lepas buka kembali aktif.. Harap sangat dapat abiskan puasa sebulan..kalau tak mampu, terpaksa skip la jugak ..



- never be replaced -

Aug 8, 2011

Puasa hari ke 8.

Bila tengok kalendar ari ni, 8 Ramadhan..Alhamdullillah, kesihatan masih lagi baik..dan baru 8 ari puasa..tapi rasa nanti mesti cepat masa berlalu..sedarsedar lagi sminggu nak raya..baju raya tak cari lagi..Tapi memang jadi tabiat saya dan MA, beli baju last minute.tapi biasanya ada lagi la baju..banyak pilihan jugak lagi.dan biasa MA lak, time kami balik kulim, baru g cari kat Penang..
Ok..Berbuka sabtu dan ahad, cuma kat rumah je.malas nak kuar....rasa cam penat buka kat luar.tapi kalau malas kena g jugak, tak pun beli lauk..dan sabtu dan ahad mood baik buat kuih..sabtu wat donut,ahad lak wat karipap..dan malam tu jugak MA cakap, dah tak payah buat kuih la.sebab nanti MA mengunyah je keje..hehehe..kelakar la abg..bila kata, tak payah la makan..jawabnya dah ada depan mata .abg makan la"

Hari Khamis, MA teringin makan Nasi Kandar.Jadi macam biasa redah je la KL yang sesak tu utk ke Pelita.Biasa kat Pelita je la pilihan MA..jadi untuk ramadhan kali ni, ramadhan ke dua israfil ikut ibu dan baba buka kat pelita..hari biasa dah selalu dah ikut..Bila time Ramadhan ni lain skit.tahun sudah, Israfil kecik lagi..skrg dah besar, penat bila nak kawal sebab time keje dan puasa..perut lsk tgh tunggu nak isi je..

Baba dan Israfil

Menunggu masa berbuka..memang boring untuk israfil sebab ibu dan baba tak boleh makan lagi..kalau tak boleh suap anak ibu dah..

Smile..skrg bila ibu ngan baba sebut 'smile'..terus senyum dan pandang kamera..

Ok la...sian tengok..baba order kan tosai, jadi bagi la israfil makan..tapi nasi ibu suku israfil makan jugak.ni lagi 15 minit nak buka..

dan

*
*
*

Ni masa mulamula israfil buka kat pelita..diam je..tak gerak sana sini..






- never be replaced -

Aug 4, 2011

Kejadian yang mencemaskan


masa kat Pd tu, hujan sangat lebat..angin pun kuat..memang tempat berteduh kat masjid. Tapi memang dari pagi duduk kat masid..sebab panas..cuma bila masa ribut kuat, semua orang berpusu pusu.bertolak tolak masuk..sakit tau perut ibu mengandung ni..
Ni masa dah abis acara, banyak kereta tenggelam..tak lupa banyak kereta pecah kena hempap pokok..Sebenarnya, MA hampir hampir nak parking dalam ni.nasib baik kami sampai tak terlalu awal , tak terlalu lambat..ada 1 parking kosong, blocking kereta my FIL..

Daun daun bertaburan..sekeliling semak dengan daun..

Pokok tumbang.banyak lagi pokok tumbang, termasuk kabel elektrik..

Bumbung kena tiup angin dan runtuh kat tempat VIP

Haaa..pokok mangga ni la yang tumbang sebelah kereta kami..Alhamdulillah, tak terkena sebab tumbang kearah lain..kecut perut masa tengok org ramai kerumun..






- never be replaced -

Aug 2, 2011

preggy picture

Finally........
I am proudly to show my preggy picture..taken masa 18d+1d pregnant, sabtu lepas..30/7/2011..happily to show my bump, walau 4 bulan baru ada preggy picture..

saja upload pic ni asing dari pics kat PD...sbb nk upload preggy pic ni..hehehhe.sbb nmpk my bump..



- never be replaced -