Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Mar 31, 2011

Baba bawak g Taman Layang-layang

We had a nice time today...It's quiet a long time im not here...Rasanya dah lama aku tak update belog nih.. Let's get the pictures do the talking...
Petang, balik kerja baba ajak ibu ngan Israfil g Taman Layang-layang..Memang rasa sangat penat sebab kerja..tapi bes bila tengok israfil happy..Rupanya time hari kerja pun taman nih penuh ngan famili ...cuaca pun ok..Next time ingat nak pergi sbb nak exercise sebab aku tak bawak sluar..segan nk pakai jeans..Tapi tadi still boleh exercise sbb jalan skit2..Ibu memang lama tak exercise..sejak pas beranak ni, malas nak exercise..stakat wat keje2 umah je lah..


Israfil sangat suka main slide ..kalau playground kat umah baba la rajin teman..

Lepas main slide main panjat tangga..

***

*

*

* YANG NI PALING TAK TAHAN

*

*

SEBAB..Israfil merajuk guling-guling ..adoi sayang...napa nih..Punca sebab israfil nak main ball .sebab ada sorang budak tu bawak ball..

Nasib baik baba pandai pujuk israfil...



- never be replaced -

Israfil suka gayut jugak..

Israfil pun suka gayut tau...




- never be replaced -

Mar 23, 2011

Angkara bola Israfil la....


saya tau..saya ni ngada-ngada upload gambar atas nih..Tapi ni sebenarnya sbgai ingatan utk diri saya gak..Ceritanya macam ni, israfil memang suka main barang ibu kat dapor..kebetulan semalam main lesung batu lak..ibu bagi la tumbuk kayu manis,,okeh...semalam MA balik lewat sbb ada prob kat site..
Niat sangat rajin masak udang lemak cili api + ikan cencaru..OK..lauk ?..siap.pas transfer kat magkuk, nak hdang kat meja aku yang kaki ni entah cemana tersepak bola..adoi..tumpah atas tangan..besarnya 5 inci..gambar atas x clear..sebab sakit isi dalam..kat luar xmelecur sebab dah rendam air sejuk..
Sebenarnya saya ni negagada lagi..tapi ni sebagai igatan untuk diri sy..bukan apa israfil suka main kat bawah time saya masak..masa tumpak tu memang sonfirm israfil kena teruk dari saya.sebab kuah tu penuh...Pernah gak terlintas 'cemana kalau aku masak terlanggar anak aku '..Semalam masa tumpah pas sapu colgate saya terus peluk israfil sambil cakap ' Fil ibu cedera ni ni.. nsib baik ibu yang kena, bukan anak ibu '...
Apa yang aku harap Allah lindung anak aku ,keselamatan dan kesihatan dia..jadi anak yang baik, dengar kata ibu dan baba..Panjangkan jodoh kami sekeluarga..Amin..



- never be replaced -

Mar 22, 2011

Bubur Pulut Hitam

Seperti yang sedia maklum, saya dah tukar cawangan..ok…
Dan yang pasti, berat saya memang rasanya dah naik 1-2 kg kot ..yes…I admit that tau..i perasan.Sebab kawan-kawan kat sini rajin bawak bekal..saya pn tak kecuali terikut..malulah la saya..dorng anak dara rajin masak ok…bekal yang bawak tu untuk makan ramai-ramai,sampai opis tukar-tukar makanan..best tau..setakat ni saya penah bawak bekal2 kali je..nasi goreng kampong.dan tadi saya bawak bubur pult hitam..Akhir nya pandai jugak I bawak…Sebenarnya MA yang tolong sudahkan masak..

Ni la baki bubur pulut hitam yang bersisa lagi..kami sambung makan petang lak..ujan2 cam ni memang la lapar..





- never be replaced -

Mar 18, 2011

Fiesta Belon Panas Antarabangsa ke-3 Putrajaya

Ye ye..esok baba nak ajak ibu dgn israfil tgk fiesta belon panas..








- never be replaced -

Mar 15, 2011

My sister's wedding_part 2

Saya ni tak abis-abis pasal wedding adik saya kan..sape tak hepi kalau adik sendiri kawin ,kan?..
k la..i nak upload wedding's pic belah lelaki..k la i malasnak upload banyak2..malas nak carik..

Curik skit bunga..tengah tu auntie saya, aunt shida
Cantik tak adik saya..korang ckp tak pn tak pe..saya nk cakap jugak cantik..sebab dia adik saya kan..mesti la puji darah daging sndri
Ni la adik2 saya..suka gedik2..bes tau bila ramai adik2 perempuan..ketinggian pn sama..So, kalau kiteorang hang out sama2, msti orang kata kami kawan...sbb sama tinggi..

Note : perasan tak, baju i pakai baju yg sama i pakai masa nikah adik i ari 2.hahhaa..frankly speaking, i tak da baju putih..-ada pn baju nikah,macam over lak nak pakai -


- never be replaced -

Mar 12, 2011

Paku & Belacan...

Saya tau saya dah ketinggalan zaman .. ramai yang kenal Paku & Belacan..Sapa rajin tgk YouTube mesti dah biasa dengan PAKU & BElaCAN. Ok la..cuti macam ni kami 3 orang cuma duduk rumah dan boleh buat macam-macam..Ganti time Ibu & Baba kerja, kena la layan israfil.



(kiri ) Paku, (kanan) Belacan




NI adalah 2 orang jejaka dari United States. Paku is from Arizona and Belacan is from Utah. Both of them berumur 22 taun.. they have been to Sarawak - in Bintulu - between 2008-2009, sebagai volunteers.
Disebab kan duduk kat Sarawak, 2 orang ni fluent bahasa pasar dan skit2 bahasa Iban . Walaupun bahasa Melayu mereka tunggang langgang,tapi sangat kelakar.


mereka adalah rakyat USA yang mahir berbahasa Melayu!!!..malu saya.

Sekarang 2 orang ni bekerja kat Utah and they missed Malaysia & Sarawak. Both of them banyak upload video kat You Tube..yang paling besh masa tengok video sempena Hari Raya.Kelakar sangat..Semuanya dalam Bahasa Melayu.. I shared this because I'm proud that somebody that are not from our country yang boleh belajar & cakap bahasa melayu..malu saya..



“Kami berdua belajar Bahasa Malaysia di Sarawak tahun ‘08-’09. Kami kerja sebagai sukarelawan sana. Kami sangat minat Malaysia serta Sarawak dan fikir orang Malaysia memang best lah“.
(Ni dua orang ni share kat FB)


- never be replaced -


Mar 11, 2011

Bajet 2011 - Skim Rumah Pertama

First time house buyers with a family income less than RM3K need not pay the 10% downpayment under the My First House Scheme (Skim Rumah Pertamaku) for houses priced below RM220K’ – source the Star

(i dah wat research)thanks to onwer blog which i lupa sapa pnya..

KERAJAAN akan memperkenalkan Skim Rumah Pertamaku melalui Cagamas Bhd (Cagamas) yang akan menawarkan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220,000.

Skim ini untuk pembeli rumah pertama yang berpendapatan isi rumah kurang RM3,000 sebulan. Dalam kata lain, pembeli rumah mendapat pinjaman 100 peratus tanpa perlu mengeluarkan 10 peratus wang pendahuluan seperti amalan lazim.

Pada masa sama, hanya pembeli rumah pertama juga akan diberi pengecualian duti setem 50 peratus ke atas surat cara pindah milik sebuah rumah berharga tidak melebihi RM350,000. Kerajaan juga mencadangkan pengecualian duti setem 50 peratus diberi ke atas surat cara perjanjian pinjaman bagi membiayai pembelian rumah pertama itu. Bagi golongan miskin dan berpendapatan rendah pula kerajaan menyediakan RM568 juta bagi membina 300 kediaman di bawah Projek Bantuan Perumahan Bandar, 79,000 unit di bawah Program Perumahan Rakyat dan 8,000 unit di bawah Projek Bantuan Sewa Rumah. Selain itu, bagi membantu golongan pekerja estet memiliki rumah, kerajaan akan menyediakan Skim Pembiayaan Perumahan Kos Rendah dengan peruntukan RM50 juta yang dikendalikan Bank Simpanan Nasional (BSN).

Skim ini terbuka kepada pekerja tetap estet dan warga negara Malaysia untuk mendapatkan pinjaman perumahan maksimum RM60,000 bagi membeli rumah kos rendah pada kadar faedah maksimum empat peratus dengan tempoh pinjaman sehingga 40 tahun, menjangkau generasi kedua. Bagi memudahkan penjawat awam memiliki rumah kerajaan menggariskan tiga langkah penambahbaikan pada bajet ini. Langkah pertama ialah membenarkan pembelian hartanah daripada ibu, bapa, anak dan adik-beradik; menggandakan kadar pinjaman kepada RM20,000 berbanding RM10,000 untuk kerja tambahan rumah kos rendah bagi Kumpulan Sokongan Dua. Langkah ketiga, menaikkan had kelayakan maksimum pinjaman perumahan kepada RM450,000 berbanding RM360,000 pada masa kini. Semua langkah penambahbaikan pinjaman perumahan ini akan berkuat kuasa mulai 1 Januari 2011.

**************************************************************************************
1. those who earn less than RM3,000 a month
My comment : apparently sesape gaji RM1,500 should now think of buying one but will they afford to buy one.. that’s a question.

2. Houses costing between RM100,000 and RM220,000 either completed properties or under construction.
My comment : Assessing based on kawasan bandar ok. Hardly to get a house , especially two storey terrace sold at the given range. In KL, if you have RM220,000.00 , u have no choice but to buy an apartment. Not one with the service , just an apartment. 3 rooms and 2 toilets at least with perhaps 800sqf.

3. Self-employed do not qualify to apply.
My comment : perhaps, they have done their studies and most important thing is, those who have payslips will be given a chance under this scheme. I am not sure why but I reckon this is something to do about the security la…

4. The monthly financing repayment sum must also be not more than one-third of the applicants’ monthly gross income.
My comment : assessing this if a husband is the breadwinner of the household. Kate la.. ok .. Katelaaa your gross income a month is err.. RM2500 after tolak tolak all EPF, Socso bla bla..hence, based on the point no 4. the total repayment sum shall not be exceeded than RM833. If you calculate based on the current BLR 6.3% and total repayment up to 30 years, approximately the ACTUAL total amount of loan that you ACTUALLY deserve is RM135,000 or less!! okay.. I am no expert in this stuff but IF my calculation is correct! why the hell they say those who earn less than RM3,000 can buy a RM220,000 house. I am afraid they have done their studies thoroughly.

5. However, this sum can go up to 50% of their income if additional credit is permitted under the banks’ underwriting policy.
My comment : they have house to be paid montly around RM1,500.00, car at least RM500. now RM500 left to eat, top up, pay bills etc. think about a husband singlehandedly controls the house. kesian kan
having said above, those who are keen to apply, should have sit and do the proper math. Seriously, orang akan cakap, okay you are young and should buy a house while the price is still okay, but that doesnt mean you cannot have proper plan especially in your financing. Working marrried couple might enjoy the benefit in which they can share who should pay wht and what.
Poisitive1. Menolong anak muda to get better place to stay. daripada renting a house, better buy the house. but still! you have to bare the costs of both loan and rent if your house is still under constuction kan
Negative1. Hutang Hutang Hutang – undeniably, no one can afford to buy a house cash. so its forgiven la in fact that’s our style of living in Malaysia2. More muflis and bankrap la!3. Harga rumah will definitely akan naik mendadak!



Kesimpulannya,me & MA decided nak apply house loan guna loan kerajaan. ..but within 10 years nanti, our 2nd home..- our plan,insyaAllah - in future..
Skrg ni masih lagi menanggung car loan and house loan kami dgn RHB.



- never be replaced -

Mar 9, 2011

ISrafil & nebulizer lagi

I am keep talking pasal israfil dgn nebu , aight?
Ok la..Yesterday, ada appoinment dengan Dr,Hazirah..means dat, israfil kena neb untuk kali yg ketiga,,,arghhh..Kali ni israfil tak boleh tahan..baru minit ke 9, dah nanges.
serik kot.
Dr ckp still bunyi, then doc buat surat refer ke Hospital Selayang..Aduyaii.MA kata terus la pg..malas nak tangguh..
Kat Hospt p kena neb lagi..sedih tgk anak ibu ni.. sedey bkn ape...tgk die ronta2.

..Alhamdulillah..Doc kata dah ok..dan..malam tadi jugak israfil muntah kuar phlegm ... Malam tadi tido pn ok..Bersyukur sangat pada allah S.W.T .



- never be replaced -

Mar 7, 2011

Israfil & nebulizer


Finally, I've found a good Paed to my israfil..ape yg i maksud kan tu, dia ramah la.bagus...rather than klinik i pergi sebelum ni..
Israfil ada some breathing problem selalu batuk & selsema... Lepas consulted dgn doc, katanya my israfil, has developed a slight asthma.She adviced to use nebulizer..BUT i'm not sure by using nebu ni is good for israfil atau tak..Boleh heal ke?..Ade sapa-sapa please tell me sama ada boleh baik atau tak..cepat tak cure?..


Sebenarnya macam tak percaya apa doc ckp pasal asthma .. memang selalu batuk berkahak-selsema-demam-nafas berbunyi especially at night, sometimes like wheezing.Tolong la..I tak tau nak buat apa..Atau i slalu skip bagi ubat & antibiotic?.phlegm pulak banyak bila muntah..I takot sebenarnya banyak bagi ubat..Sebab my baby still under 2 years old..but i dah bagi...tu sbnarnya yang buat i risau..eventho i bagi, i skip jugak bagi..
Kawan- kwan....please..i need an advise..




- never be replaced -

Mar 4, 2011

sorry for her..

So sorry..can't mention her name..Sangat sedih..truly deep inside my heart tau.. Well, semalam dapat msg dr *****...

My Friend : "Kenapa baby ***** tak gerak dari pagi"
Me : "Cuba try tepuk2 perut, kalau xda respon , g doctor"


1/2 hour later

My friend : " mimi, baby ***** dah tak ada"


Ya Allah,betapa sedih..She was supposedly due sometime in Jun..Pity her..& required to have a funeral for the baby..
Agak nya baby is just not growing properly and the body rejects it.Semuanya keja tuhan..ada hikmah kot.

Untuk my good friend tu, sabar tau...I know her feeling very well coz i pun pernah miscarriage dulu.Cuma masa tu baru 7 weeks.. Tapi my friend ni, dah banyak bulan, sooo..i sangat tau dia sangat sedih, walau dia kata dia redha,..Sebab setiap hari dia main dengan baby..




- never be replaced -

Mar 3, 2011

Ibu suka sayang..

My israfil dah semakin lasak..Semakin excited kesana kemari..Dah tak mau pimpin tangan..Seronok sangat bila tengok israfil semakin aktif.
Cuma bila israfil dah stat main 'masak-masak'..Ya ampunnn..bersepah rumah..
**********************************************************


- never be replaced -

anak ibu

Israfil dah susut badan dia..risau jugak,,cacing ke ape ntah..Pastu deman lak..adoi..

*****************************
TERINGAT KAN ISRARIL, TERINGAT LAK ISRAFIL YANG DULU2, MASA KECIK2..


- never be replaced -