Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Apr 7, 2014

Afia Raisha demam panas

Minggu lepas sejak Isnin,adik demam..Bukan adik sorang.abang ngn kakak pun demam..
Adik ibu pikirkan nak tumbuh gigi, jadi ibu pun tak berapa risau..panas pun sedang2 je..
hari khamis lak adik kena demam campak..memang kalut la ibunya..
dalam pukul  4 ptg tak silap, masa tu tgh pam susu..dgr call masuk..wat tak tau je..sbb mls nk bangit amik hp..
Settle pam, tgk hp..banyak missed call dari  mak...bla call..katanya  adik kejang dan mata sampai naik putih keatas..YaAllah..hanya tuhan je tau perasaan masa tu..memang terus angkut barang..terus p umah mak..
Sampai umah mak ,mak dah standby adik naked..pampers pn x pakai..

Jmpa doc ,bagi ubat punggung..

Malam tu mmg tak tido..dan malas seterusnya berjaga malam nakjaga adik..Alhamdulillah Adik pulih.. 

Mar 27, 2014

Anak beriadah

Alhamdulillah sangat sebab di beri peluang dan rezeki lebih..Rezeki anak anak..Kalau dlu lpas bersalin adam israfil kami dapat beli sebuah rumah...5 taun dok sana..sebelum tu pas kawin kite menyewa je..
Lepas tu lpas bersalinkan auni Irdina Ibu +  Baba dapat kenaikan gaji,pelarasan gaji..
dan bila ada Afia Raisha lak dapat rezeki rumah lagi..kali selesa untuk kami berlima..

cerita asalnya lain..tu mukadimah je..

Sejak dah pindah rumah bawah..memang anak2 ada masa main kat luar..tak la terperap..klau bosan pegi playground je..
tapi biasa main depan rumah je la..main basikal.
jadi tiap2 petang ibu atau baba akan teman anak anak kat luar..wlau lorong rumah kami jalan mati ..tapi still kena tengok2 kan gak..budak2 mana reti jaga diri sngt..
Hari keje pun sama..sempat la main..tapi masa jerebu tu anak2 terperap kat umah paksa dok umah wlau ari dok mntk nk main.tambah2 dah ade kawan sekelling..

Sekarang bila adik dah jalan..bagi kuar 2 beradik tu..jaga je tiga2..
Memang galak la adik tak nak masuk umah..






Raisha dah Jalan..

Cerita dah lapok sebenarnya..tapi di sebabkan blog br update je, jad banyak cite yg missed..
Terutama hal anak2..
Cerita ari ni hal adik..byk je nak cite pasal adik..kisah hari adik bersalin pn tak cite lagi..ibu sibuk skit..

Ari ni adik  gnap 1 tahun sebulan..27/3/2014..Adik dah jalan dah pun...Sebelum masuk setaun msa bln 2 la..
Kalau anak2 org lain ade yang mmg dah jalan awal..ade seawal 10 bulan pn ade..awal pada tu pnade kot..
Tapi kes anak2 ibu, abang+kakaknya mula  berjalan bila genap setaun.maksud nya tatih , jalan jatuh..
tapi kali ni adik lak, awal skit dari abg+kakak.

Tak silap ibu adik pandai jalan sebab suka main tangga..maklumla jakun pindah umah baru umah bertangga.jadi adik suka sangat main naik tangga..cma 2 mnggu lpas br pandai trun sendiri.Cemana pn tiap kali men tangga ibu atau baba akan perhatikan..tkot salah langkah..

Kebiasaan anak2 ibu biasa jalan dalam rumah..bila ajak kluar jejak tanah dorang jadi gayat..pdahal kat umah ok je..tu tak tau pasal apa..tapi adik  ni pulak ari tu saja bawak teman sidai kain..bajet adik akan main2 kat grill atau pagar..tapi rupanya lpas pasang kasut laju je kuar pagar..
Hari mula2 jejak tanah..selama di berdokong je.erm..kawasan umah kite masih berpasir sbb tgh bikin tembok tak siap2 lagi pastu smpai la air dicatu pn tak siap2..



Penat kot kejar..sidai selai baju lari kuar tarik adik..sambung balik sidai..settle br leh teman anak2

Mar 26, 2014

Auni Irdina dah tak pakai diaper..yayyyy

Tahun ni sepatutnya auni irdina di kira dah 3 tahun..tapi di sebabkan kakak lahir bln 12.baru je masuk 2 tahun..cth kalau  bulan ni, ibu msih lagi cakap kakak baru 2 tahun 3 bln..sian kakak lahir ujung taun..macam baba la pn lahir bln 12..hihihi

ok berbalik pada cite asal..kakak dah berjaya tak  pakai diaper..yayyyy,,
Mula ajar kakak masa genap 2 tahun ..baba yang mula2 ajar..dan selebihnya ibu yang take over...tapi baba banyak bagi tunjuk ajar jugak..Masa Abang dulu 2 tahun 5 bulan baru mula belajar..agak lewat la rsanya .jadi auni irdina 2  tahun 2 bln dah lulus,berjaya  ..hihi..suka ibu tau sayang!!bila nk wee wee die akan ckp..

Cuma masa awal 2 taun sbulan dlu..kencing berterabur.kena gigih mop bagai...macam abang die dulu senang agak..bila sebulan tgk..baru tahu auni irdina ni kuat kencing..dlm sejam 2-3 kali akan kencing..pada awalnya dalam sejam tu byk kali tanya .,sekarang die  dah pandai .terus bagi au,,tak pun kadang2 kakak masuk bilik air sendiri..cuci sendiri..tapi ibu perhati la ikut blakang n guide kakak..saja je suh die berdikari ..tapi hakikatnya die la paling manja..

walaubagaimana pun..ade dugaan besar..haha..bila nk poo poo..
Adoi ni pening..die tak nak cakap..
pada awalnya kakak pandai..2-3 kali gak die cakap..tapi lama2 die geli agaknya bila tengok najis yg kuar tu kot..apa yang ibu perasan, tiap kali membuang kakak akan bukak paip..bagi najis tu lalu kot..
Dan sekarang ni..kakak klau nk membuang die akan buang skit dlm sluar..tapi tengok muka dah tau tengah kemut2 meneran..hehehe..
Bla tengok rupa mcm tu kena cpat2 angkat bawak masuk bilik air..

Apa pun kakak..Ibu ucapkan tahniah sebab berjaya dengan jayanya..




Kami sudah berpindah rumah

Bila di belek2 beberapa bulan dah tak update ape2 entri ..Sebab mngkin klau bukak blog kena betol2 ngadap..tahun ni tahun yang sangat  sibuk dan mencabar..tapi setakat ni masih boleh handle dan tak menjejaskan ape2 lagi..

Awal tahun hari tu kiteorang dah pindah rumah baru..rumah yang lebih selesa sikit..Tapi  tak bermakna tak suka dengan rumah lama  tu..sayang gilerrr kot!!!  rumah pertama yang kami miliki..mmg tiap kali tengok pict lama rumah tu..mesti nangis rindu..

Memang sibuk dan penat sangat..dari start packing barang, cuci umah lama sbb nak bagi penyewa  duduk ,cuci rumah baru pasang lampu kipas semua buat sendiri...penat sangat..ade lagi yang belum settle lagi..contohnnya laman rumah tak settle lagi..sebab tembok tak siap2 lagi..lembab btol dorang buat,,kang klau bnyk bunyik benda lain jadi..Hal tembok hal rumah biar baba  yg settlekan..

Jarak rumah ke opis 1/2 jam je,.jadi kalau kuar jam 7.30  pukul 8 tepat sampai..tu kalau lambat pun sebab kalau lori ade kat depan..pegi keje pun lalu ulu  yam..tu yang cpat smpai..
Rutin harian mcm biasa memang mencabar la pagi2..maklumlah nk siapkan bekalan anak2..pam susu lagi....
Cuma pagi2 adam israfil , baba yang akan kejutkan mandi dan siap..baju sekolah ibu mmg dah siapkan awal2..sebab..baba tu kan penyabar.blh melayan karenah israfil yang macam2 bila nak mandi pagi..
ohh ye,,,lupa nk cite..adam israfil dah sekolah tadika..

Anak2 masih hantar dekat mak..cuma israfil je la pkul 12 baba amik, hantar umah mak..dan baba pun akan lepak sana smpai pkul 2..sempat la baba melayan anak2 sementara mak blh buat keje lain.

Dec 27, 2013

Jalan jalan di zoo

Dah ada anak ni kalau nk bawak riadah atau anak jalan jalan, benda utama yang di pikirkan mestilah tempat yang anak suka dan puas ati.jadi bila anak puas ati n happy mak pun happy..
Minggu lepas saja baba ajak bawak kids pegi zoo.rasanya memang tiap taun mesti pegi zoo..masa israfil kecik,masa irdina kecik..dan sekarang  ok jugak pg lagi sbb israfil & irdina dah pandai ..

Seronok tgk keletah anak2..sebab ade respon je bila ajak tgk binatan2..Ada saja soalan "kenapa " dari mulut abang dan kakak..dan  yang melayan mestilah baba kan..sebab ibunya menjaga adik kecik.. hik hik..
Bertolak awal sampi dalam jam 11 pagi..tu pun ramai.cuti sekolah kan..
dalam  tu dah tak berapa bes sebab tgh renovate..sure punya la bayaran masuk mahal nnti..sebab napak macam nak buat tempat bear .mcm special pn ada..

Pusing2 je mcm sebelum2 ni..

yang  bes sebab israfil berani pulak bagi gajah makan..hehehe..


















Nov 27, 2013

Botol susu baru

Ari tu ibu ade belikan botol susu baru untuk adik..Memang dari dlu berkenan.
Ingat nk beli kat kakak dlu,tapi kakak sama mcm abg cerewet puting..
adik ok je...msa mula lpas pantang je cerewet..Jadi  bagi puting mcm kakak, puting Mam  bru  die nak.
Cuma kos la..botol lain guna puting lain..

Baru2 ni tertinggal botol msa  antar anak kt mak.
mak bagi la guna botol sepupu die,naufal..Mak cakap adik mnum..
Esok try bawak pting avent sedia ada tu..adik mnum susu jugak..
lega sangat.
jadi save kos skit.kalau tak guna puting MAM pakai kat btol Avent.
Tak nak guna btol mam sbb kena rajin pasang..bawah boleh bkk untuk cuci.
Jadi dah alang2 dari awal kakak mcm tu.teruskan dekat adik.sama..tapi  makan modal wooo.

Bila dh pki puting asal ade prob lain..selalu tertukar ngn naufal
Tak salahkan kan mak sbb mak mesti kelam kabut jaga cucu ramai.
botol sama je.

Pikir punya pikir teringat botol Avent Natural..
comel jr.
ingt dlu nk beli kat irdina..tapi dah die cerewet..
ari tu try beli satu.nk tgk cmana..
balik mak ckp adik mnum..
lega
terima kasih adik..
nanti ibu beli banyak2 tau.
Untung la kakak.yg baru blh dapat kat kakak.asalnya beli byk2 sbb bli utk 2 org.

Abang tak pe dah mnum susu dalam cawan.
comel kan...comelkan..geram tgk..

Nur Afia Raisha dah 9 bulan..

Pejam celik..pejam celik..dalam kesibukan harian..terlupa masa cepat berlalu.
hari 27/11/2013 anak ibu dah genap 9 bulan.

tak banyak jugak ibu update dalam blog berkenaan anak2 ibu sekarang.
Sekarang ni sangat sibuk..ok..pasal sibuk cerita kemudian..
skrg cerita pasal afia raisha dlu..

Sepanjang 9 bulan ni rasanya anak ibu belum byk songeh lagi.tapi besar skit taktau la.
kot jadi mcm abg+kakak die..kecik ok.bila besar manja yg amat sangat..
pantang ibu+baba hilang.
Perkembangan terbaru.anak ibu suka main tolak2 kerusi..
nmpk minat nak jalan tapi tak kisahlah  klu blm masanya.
Dia nak suka suka pun tak pe
tapi beruntung xyah beli mainan tatih tu utk blaja jalan yg tolak2 tu.

Bab manja..memang la manja..anak2 org lain pun manja.
Dah nama mak bapak bekerja siang hari mesti la die tuntut supaya main ngn die.

Buat msa ni..afia raisha masih lagi dapat sepenuhnya susu ibu..
Ibu rasa bertuah sangat2 sebab kesemua anak ibu dapat merasa susu ibu sepenuhnya.
Bhagia kot rasanya..tak terkata..
dan juga dah mula makan msa umur 6 bln,,cara penyediaan makanan sma mcm abang+kakak die.
Cuma ade la upgade skit2.hehe

Yang paling best..ibu selalu rindu bau busuk masam die..
pagi msti nk gomol2 sbb bau masam anak sangat best...





IUD

Sebenarnya ni entry utk tarikh  21/11/2013 ..minggu lepas..dok ade dlm draft je
.tajuk entry pun berubah dari "PERIOD " jadi "IUD" .
dari sari ke sari nak taip tak de ayat

Minggu lepas susah hati giler..
Makan tak lalu..
puncanya sebab perid tak datang2.
memang sangat susah hati..risau pun ade..
Takot tetiba ade isi.padahal dah pakai protection.

Ye la..mana nak tau dah pakai blh tembus ke..
selama 3 bulan pakai period teratur je..
Memang regular datang 10 atau 11 tiap2 bulan
ni dah 20 hari tak period..

Masuk opis hati tak tenang..msg nadya..nadya tak on whatsapp time tu..
dalam jam 9.30 pagi zasss terus ke Guardian beli pregnancy test.
balik opis terus test..tengok result 1 line..
legaaaa..
petang sebelum balik tiba kuar darah..perghhhh lega giler.
hati senang..

Mingkin sbb pakai Iud jadi period delay kot,...entah..tak nak salahkan die lak..
Cuma ape yang lain selama pakai Iud ni period  keluar lain macam skit.
Pada hari pertama hingga hari keempat memang darah keluar banyak.
Sampai kena pakai pad jenis overnite.tu pn penuh..
Tempoh period sebelum ni biasanya 5 hari je,tapi sejak pkai iud  ni, 
tempoh lama dalam 7 hari..

Sebenarnya nak buat pilihan berkenaan protection ni tak di rancang pun,
Tp memang plan na pakai cuma tak tau jnis ape..
Ikutkan baba mmg nk anak lagi tak kisah ramai..TAPI..bukan die yg mengandung n beranak..hehe
Tapi tidak bermaksud serik.cuma nak rehat sekejap dlm 2-3 tahun je.nak bagi raisha ngam ngn abg+kakak .
Paling utama nak bagi  mak rehat.sian mak penat jaga cucu.ni sekarang adik tgh mengandng anak ke 2..
jadi bakal jaga cucu 5 kecik2.sian mak..mak mmg nk jaga semua cucu.
jadi salah satu sebab itulah..

Untuk membuat pilihan berkenaan perancangan keluarga ni, pihak suami isteri kenalah berbincang berkenaan keselesaan dan kemampuan masing2..sebab tak nak nnti masing2 rasa rugi.
Bagi kami, kami selesa..cma mula2 je tak selesa.