Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Oct 31, 2012

Custard utk auni irdina

Auni irdina suka sgt makan custard..
Ada jugak beli yg heinz custard,tp tak cukup..sbb israfil pun suka..
Jadi ibu google dr heinz baby custard recipe..

Senang je:
1 egg yolk - whisked ( sy tak guna telur )
2/3 cups milk
1 teaspoon sugar (optional or you can halve it)
1 teaspoon cornflour
Whisk egg and cornflour together and set aside.
Bring milk, cinnamon and sugar to a boil in saucepan. 
** tak pakai cinnamon

Remove from heat and whisk in yolk mixture until well combined.
..Return to heat and remove when custard thickens.

Simpan dalm bekas kecik2..
Biasa ibu buat utk 2 hari..kalau adik sorg blh mkn 3 ari..tp fil pn suka,jd ibu buat utk fil skali..


posted from Bloggeroid

Oct 22, 2012

Lunch @ Sushi King


Lunch tadi, kluar dgn my sister..mmg kiteorang suka menghabis time lunch sama2..
Dah muak mkn fast food ..ajakmakan sushi la..
kalau dgn baba mmg tak kan makan, sebab baba tak su ka..jadi tak de geng la..
Tuyang makan kami 2 org je..huhu



posted from Bloggeroid

Teringin


Lawak betul anak dara ibu ni..agaknya teringin sangat nak isap puting mcm baby lain..Semalam adik amik sumi, masuk mulut..pastu dia biar mcm isap puting..kelakar tgk.
mmg geli hati bila tgk



Download game

Entry sebelum2 ada cakap pasal bila israfil suka downlod game kat play store..dan arini terRajin check game apa yang anak ibu down load..bila tgk..MAK aiiiii banyaknya!!!!

Suma game tu israfil punya keje..ibu download yang Scary Sounds HD tu..tujuan nktakotkan dia..haha.kelentongkata kat fil , Bila hp panas ,keluar la bunyi..memang sure dia akan pulangkan balik hp..

game kat sini pun fil pnya kejeyanglain ibu yg punya,keje ibu yang download, trmasuk SimSimi tu ibu yang download..Syokbila borak ngn dia..try la download..blh release kan boring..
posted from Bloggeroid

Oct 19, 2012

adam israfil dah 3 tahun

Alhamdullah..Syukur kepada Allah
Hari ni Muhammad Adam Israfil, hero ibu+baba dah genap 3 tahun.
rasa cepat betul masa berlalu..
dah 3 tahun dah fil..Msih terasa kenangan masa bersalinkan fil..
Mengandung dan bersalin kan fil sangat mudah.Allah lindung kita berduakan sayang??

Ibu sangat sayangkan fil..marah kan fil, cubit2 fil, rotan fil,ibu tetap sayangkan fil..
Takkan ibu sendiri tak sayang kan anak..ibu yang megandung dan bertarung nyawa membesarkan fil.. Jadi, ibu patut marah atau rotan fil untuk mengajar fil..

Anak ibu ni, dah ada adik pn tetap manja..pening ibu..
Macam mana nk dapat adik lagi ni?

Sama seperti harapan ibu setiap masa, ibu harap Fil dapat jadi anakyang baik,soleh,bertanggung jawab pada keluarga..dapat jaga adik-adik dan sayangkan ibu+baba+adik2..

Oct 17, 2012

Buku merah lg

Sekarang ni saya sedang menunggu giliran nak buat buku merah..
Adoi..baba la berdegil nak sangat buat pagi ni..ikotkan suka pg pukul 11..

memang kalau appointment ank2 pn akn mintak pukul 11..sebab pagi blh masuk opis bla pg klinik trus sambung lunch..tak buang masa..

Ni nama tak dipanggil lagi..campur lak ngn baby,pulak tu ikon zon..erm..malas nak komen pape..
Cma nk komen pasal laki2 org kat sni.dah tau ibu mengandung pnuh,budak dan baby ramai,apa kata duduk la luar..ni siap goyang kaki,baca pape..ramai kot ibu mngandung/ibu bawak baby duduk kat lantai..berdiri..
Erm.selfish betul!!!

nak masuk teman bini pn tngu la time lengang..laki aku pun masuk dalam,tapi tnggu org dh tak ramai.

posted from Bloggeroid

Oct 16, 2012

persiapan

Bila sebut persiapan..macam prepare ank nk kawin je..eermm....cemana nanti bilaaak k kawin..mesti lg busy kan.
Birthday fil sabtu ni tak la besar dan gand sangat..cuma ibu excited nak buat..
Goodie bag dah settle.nanti nak pack tak tau cemana..sure nanti fil nak..kanoi la nnti...
Esok nnti, tinggal beli barang nak masak je..lain settle..

3rd birthday

Minggu ni ibu pening skit..hehehe
Sbb nak buat birthday fil..
Masa 1st year birthday,plan nk buat besar2..dh survey KFC,tapi baba cakap tak yah nk wat cam org..sbb fil tu kecik lagi..buat rugi..sbb bkn dia tau apa-apa..
Jadi ibu+baba sambut kami bertiga je,kat pizza..

Tahun kedua,buat dekat umah mak..sambut dgn family je..time tu fil gilakan Angry Bird.Jadi ibu tempah kek angry bird..
Kami berempat..Auni Irdina dalam perut ibu

Kek Angry Bird

Dan jumaat ni 19/10..hero ibu makin besar..dah nak masuk 3 tahun..jadi ibu plan nak sambut birthday fil,jemput org dtg..yang utama kawan kawan ibu yg ada anak..
Ibu tak da nak buat besar besaran pun..cuma saja jemput kwn2 sbb raya tak buat open house..mmg nak buat makan2 time birthday fil pun..
Kena berjimat skit.hehehe.
Cuma sedih,pembuat kek tu dh tk buat kek..jadi kek fil kek biasa je..
Tak best nya!!!
posted from Bloggeroid

Pembuli

Ibu dh lama perasan,yg anak dara ibu ni suka buli..
Ibu slali nmpk dia suka buat abg dia..
Suka panjat atas badan,tarik rambut,cungkil mata..cakar muka..
Ibu pikir mgkin sbb geram sbb fil suka gomol dia.

Mak pn ada cita,adik selalu tolak naufal -sepupu dia yg tua 2 mnggu-..
kalau kat umah mak adik suka panjat sana sini,jatuh sana sini..
Naufal cuma tgk je kelakuan adik,naufal tak berani buat mcm adik.
Semalam,adik cakar muka naufal..ermm..

Dan depan mata ibu sendiri,masa inas mahsuri datang,adik tolak inas..huhu.terkejut inas..adik..adik..lain skit dari fil dlu.

Dan apa yg kelakar,adik suka nak terjun dari babychair dia..dlu masa fil kecik smpai dapat adik,fil duduk situ..
Masa baya adik,ibu letak sbb senang,penjarakan dia..tak nak explore umah..pening bila fil teroka sana sini..fil ok je..sambil bkk cd long dinosour fil.
Tapi adik?mmg tak selamat,bila letak mmg kena perhati..sbb suka panjat nk terjun..kering darah ibu..

Dan perangai baru..suka masuk bilik air..

posted from Bloggeroid

Oct 12, 2012

NO MOOD

Tak de mood..
Mood dh campak ke laut.
Nk bercakap,nk senyum pun tak da mood..
Nasib baik kat dalam bilik ni tak da org, kalau tak sure kena kutuk kaw kaw..
Sebabnya?? muka dah macam apa dah.

Apa yang rasa skrg, cuma rasa nk balik je..
lama masa berjalan, ada 20 minit lagi.
Mood cma nk tgk muka baba+kids je..

Nak bwak israfil+irdina jalan

Tadi cakap kat baba, malam nnti nk bawak fil+adik jalan-jalan.Pg JJ je kot..
Fil boleh habiskan masa kat tmpat fav fil..
Sebnarnya ibu yg nk kuar pln nk g Ikea.boleh beli pape..
tapi cam malas.tukar plan ajak fil ngn adik g JJ je lah.dekat dkit

Selesema+muntah=nangis

Semalam adik tak nak tido..susah nak tido.kejap2 nangis..
Ibu tau sebab adik selesema..Susah nafas..
Ibu tau sbb anak ibu tak selesa..
Dlam masa sama adikada batuk sikit..

Ibu n baba pun tepuk tepuk belakang adik,sapu vicks kat dada ngn belakang.
Tak lama lepas tu, adik muntah banyak..sangat banyak..termasuk kahak pun ada..
Bermakna memang menjadi cara tu..
sebab memang ibu ada blaja kat internet cara buang kahak,tapi ibu buat kat fil tak menjadi pn..
lepas muntah terus adik tak nangis.diam dan ibu bagi susu adik mnum sikit2, sebab hdung tersumbat,,Tak pe la .asalkan adik dah lega..
hari ni kalau adik masih selsema ibu nk bawak gklinik la..

Oct 10, 2012

Masih lagi berahsia..

Walau hati sangatbahagia, tanpa ada masalah..Alhamdulillah.Tapi,ada terselit satu perasaan yang tak tenang..
Perasaan itu..ermm..mak tak tau lagi kandungan baru ni..tak tau cemana nk mula kan..
Perut mkin nmpk..penat nak pakai baju bagitak nmpk perut..
Bilapakaibaju sendat,terpaksa control perut..
Cemana nak mulakan????????

Demam adam hawa

Sekarang ni tgh addicted drama Adam & Hawa
Tak sabar nk tunggu kisah selanjut nya, td ajak my sis pg beli novel dia.. 
tapi memang 1 ari pn boleh abis, sbb sy baca novel cintan ni cptgila..part yang boring, mesti akan skip.
Pas ni blh bagi kawan2 pinjam la.


posted from Bloggeroid

Kasut baru


Disamping berseronok..happy sangat pg genting..sbb dpt jmpa mereka yang jauh..
dapat jumpa nadya n inas...heheh
Ibu sempat grab 3 pasang kasut..memang harga berbaloi..Ikotkan byk lagiblh shopping,tapi masa tak mengizinkan..

tapi yang tak bes, ibu tak boleh join game yg extrem.sbb ibu mengandungkan...hehehe
Ada pun ibu pg family game..mmg khas utk anak anak je la..tapi puas ati, anak2 seronok..Fil happy smpai tak nk balik,nak main lagi..adik lak teruja sbb byk lampu..

Ibu happy..malas nk pikir hal apartment yang menyakikan hati tu.


Ni la yg smpat disambar..
menepati citarasa dan simpan utk lpas branak, yg heels sebelah tu  wat tukar2  g office

Berhabis lagi

Ibu tak tau la, kenapa ibu suka berhabis duit utuk anak2 ibu.
Boleh dikatakan kerap sgt belaja utk ank2..Boleh dikatakan dalam seminggu kerap sgt belanja..Palingidakpun beli sepasang sorang baju kat anak-anak...Dh la baju budak2 ni lagi mahal dr baju org tusa..

kalau tak kluar pg mall, online shopping je labukan susah Maybank2u ada.erm.itu la masalahnya..online banking, kikkik je...settle payment.
Ni pun baru je beli botol online utk adik..
padahal minggu lepas baru je beli botol spare utk adik..
Bila penyakit ni nk berhenti??? ada ubat tak?baba sure bising sbb borossgt..jawapan ibu sma je "alaa..untuk anak anak "..

Ibu rasa elok la kalau ibu dok utan sorang sorang..lg senang.
Cuma ibu lega barang hakiki mcm pampers ngn susu iu dh siapkan stok utk 2 bln..mgkin bln transfer stok tu utk 1/2 bln ,bln depan.sbb memang dh siapkan awal2.

Oct 9, 2012

Baru nak sunat??

Semalam lepas ibu upload gambar adik nak bersunat , ada feedback dalam comment, secara lisan pun ada..suma tanya, barunak bersunat??
Kenapa ye??pelik kah?..rasanya auni irdina belum umur setahun lagi..memang ibu+baba dah plan tak sunat lebih dari setahun..

Bukan tak nak sunat lepas pantang ari tu,dah booking doktor,tapi doktor tak buat sebab tak berani taknmpk, takut terpotong isi lain.memangibu tau ada yg dah sunat lepas pantang p..

Bila dah start masuk kerja, memang tak da masa..bukan la busy sgt pun, tapi lepas office lepas amik kids,terus balik, malam mmang tak kuar pun sgt..
Bila weekend lak, doktor lelaki yang incharge ,dorg memang tak buat sunat untuk anak perempuan..

begitulah ceritanya..lantak la apa org nk kata kan..
dan semalam ibu+baba cuti rehat,kami terus pegi bawa adik..
Nasib baik adik baik sangat dantak gerak.cuma adik rimas masa ass doc tu pegang pehaadik,tp ada muka terkejut jugak..ibu malas nk snap pic time tu sebab tak nak tunjuk adik yg seksi..
Ingat nk sunat kan fil sekali..tapi hero ibu tu bkn reti dok diam..kan bentan lak..

Mulanya muka macam la takut takut2..mcam la dia tau pn kan..
Tak mau main
Tapi dia rupanya tak sakit pun lpas sunat...ibu je risau lebih..



Ke genting 1

Weekend ari tu,ibu+baba&kids jadi jugak keGenting..
pagi sabtu Nadya berjayadtg umah siap2 mandi.rehat sekejap..dalam pukul 10.00 gerak tunggu yang lain.
stayeddekat Apartment..hotel dah full..ermm..malas nacite kisah apartment tu.nnti serik nk pg lagi..
Cuaca genting sangat la sejuk..feel macam kat europe je..kabus tebal..tido malam memang tak lena sbb sejuk sgt..
Memang seronok la..seronok smpai lupa kisah apartment tu..memang tak puas sebab balik esoknya,ahad.7/1/2012..plan nak naik lagi, nk main outdoor lak, tapi sebab kabus tebal sangat..terus cancel dan terus balik..

nk upload pics boleh?? tgh tnggu pics dr camera syiera lak..dia snap lagi byk..nnti smbung upload lagi..






Oct 5, 2012

Kereta naik lift

Kalau kereta anda teringin nak naik lif,silalah ke GM Plaza.


No Subject

Payah bila sorang sorang

Ibu kan bila baba tak da,cth kluar pn men futsal la..Memang ibu susah sikit nk handle anak anak..Tambah bila filpn ikut baba..Ibu dengan adik je.
Nakmandi, solat kencing pn kelam kabut..apa lagi nak masak atau kemas dapor..
Anak dara ibu banyak benda dia suka buat..Ada merata rata..
Kalau benda bukan bukan, nmpk je,terusmasuk mulut,,Bila dahmemanjat suka nak terjun.
Kalau kat bilik dah biasa jatoh katil..memang ibu sangat panik bila jatoh..







Adik beradik

Bila dah ada anak,dan bila dah ada anak lebih dari sorang setiapibu dan ayah mengharapkan semoga mereka bersatu..Tiada pecah belah dan boleh tolong menolong..

dan begitu juga ibu,ibu dan baba mengharapkan yang sama..doa ibu tak putus putus utk anakanak ibu ..Ibu+baba rasa bahagia setiapkali tgk anak anak ibu bermain bersama..
Ibu harap Fil dapat menjaga adik adik fil sejak sekarang dan sampai yang fil mampu..
Bila tgk anak anak ibu bahagia, ibu bertambah bahagia dan harap kekal sampai bila bila..