Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Sep 28, 2011

Set bersalin.


Esok adik genap 27 minggu..seminggu lagi dah 7 bln..cepat je..perut lak dah membesar..Alhadulillah adik bergerak atif..kalau diam, tanda nya tido..kalau diam lama ibu risau,tepuk2 bagi adik bangun..
Israfil pulak semakin aktif dan susah makan..

Dan sekarang tgh nak survey set bersalin..masa israfil dulu guna set ST ammy 60 days..bagus produk ni, even tgh breasfeeding pn, tak effect kat israfil..cuma kena kurangkan dos pgambilan la..untuk tujuan berjaga-jaga jugak..Kali ni macham nak beli yg sama jugak..tapi tak sure ke tak..tgh survey produk lain..tapi kalau tak da yg menarik hati, belilah Sendayu Tinggi ni..Tapi tak beli bengkung la..sebab bengkung dulu ada..pakai mak punya ngan mak buat lain, jadi ada 2 la spare..best pakai yg jenis tu..walau panjang dan amik masa nk pakai tapi, hasil memang memuaskan..perut cantik je.tapi kena rajin la sapu ubat herba kat perut..cuma, time malam payah skit..bila tgh dok pakai, padahal dah buh ubat ni..israfil lak bangun nak nenen..separuh jalan la..trpaksa bukak dan comot la bilik..time pakai kena alas paper..kalau tak..kotor bilik..Jadi memang pakai selama 2 bln la..cuma 44 hari betulbetul pakai tak lepas...lepas tu pakai gak..tapi kdg2 kluar..dah kuat sikit..tak pakai la..tapi bila kt umah mmg kena pakai setiap masa.

Cuma kali ni, lepas beranak nanti, tak tau cemana rupa pulak..





- never be replaced-

Sep 26, 2011

Kelakar sampai senak perut..

Assamu'alaikum , selamat pagi isnin..

Sabtu, baba ajak kuar g low yatt cari skin untuk PS3 baba dan sumting untuk israfil+baba..tapi sbnrnya utk israfil ngan ibu kalau baba tak da.Jadi baba ajak lak g JJ Kepong, tmpt baba selalu beli CD Ps..cari2 rupanya tak dak jugak jual skin tuh..dan baba cakap nak beli kan kat israfil PS eye +PS Move Motion..boleh la ibu+israfil dance kalau baba xda...tapi..dan terpikir lak nak tgk wayang..lama tak tgk wayang..dan tak boleh bawak anak ibu lagi..sbb dia tak takot org..main kat tangga..adoi.tak puas nak tgk movie..tapi tu la..anak ibu kalau kat panggung mmg snang tido..sejak kcik kalau bawak tak pnh wat hal..di sebabkan geram, ibu pun angkat..peluk anak ibu, balut ngan shawl spare..haaa..terus tido..sebenarnya mmg anak ibu ngantuk pun..tapi tu la..dia lawan ngantuk dia..abis movie baru bangun siap kata .."nishh ( finish..anak ibu pelat 'F')..

Movie pilihan Johnny English Reborn..mmg best gila+kelakar..mmng tak kering gusi sejak mula sampai abis movie..sampai senak perut lah..sape yang dah boring tgk cite cite hantu ke..cite cinta cinta ke, aku suggestkan tgk la cite ni..mmg boleh relese tension..smpai teringat ringat lawak dia..

Storyline

Rowan Atkinson returns to the role of the accidental secret agent who doesn't know fear or danger in the comedy spy-thriller Johnny English Reborn. In his latest adventure, the most unlikely intelligence officer in Her Majesty's Secret Service must stop a group of international assassins before they eliminate a world leader and cause global chaos. In the years since MI-7's top spy vanished off the grid, he has been honing his unique skills in a remote region of Asia. But when his agency superiors learn of an attempt against the Chinese premier's life, they must hunt down the highly unorthodox agent. Now that the world needs him once again, Johnny English is back in action. With one shot at redemption, he must employ the latest in hi-tech gadgets to unravel a web of conspiracy that runs throughout the KGB, CIA and even MI-7. With mere days until a heads of state conference.


- never be replaced -

Sep 23, 2011

Perkataan baru

Ingat tak my entri yang SELAMAT HARI IBU , baba+israfil ada bagi present ..Baba namakan si comel itu "Jiggy"..sekarg jiggy juga jadi peneman tido israfil..Bila nak pujuk anak ibu kalau nakalnakal atau merajuk..baba mesti akan amik ckp ' Fil.nak..nak..tak mau..tak mau'..jadi bila bila nak g kdai atau mana2 kalau nak ajak israfil, baba akan ckp " nak ..nak..tak mau..tak mau ikut "..sekarang pulak ibu jadi pening sebab anak ibu suka ckp "tak mau"..apa yang ibu suruh atau buat, cth ,ckp kat israfil "Fil jom salin pampers ", "jom makan", "jom brush teeth".." nak susu tak "..apa lagi lagi erk??tak ingat..israfil akan ckp "tak mau"..adoi pening bila dia ckp cam tu..semua sebab jiggy la..
Jadi tak mau ada je kat mulut..tapi bila angkat je, mcm nk salin pampers ke, israfil ikut je..tak marah atau membantah..tapi jangan sebut jom..cuma bila sebut "jom main" laju je anak ibu jawab



- never be replaced
-

Sakit gigi

Kesakitan yang memang aku tak leh tahan selain dari migrain yang lama tak datang itu ialah sakit gigi..Kalau zaman anak dara dulu, kalau tgh sakit gigi cam ni boleh je terbaring selama mana nak..tapi bila dah ada tanggungjawab mcm ni, mmng tak dapat la nak wat cam tu.
tapi mmg sangat sakit..semua tmpat dia tangkap..sakit masa nak beranak pn, boleh lagi sabar..tapi sakit gigi ni nak nangis je..
nak di jadikan cerita, mlm tadi anak ibu kena mrh la skit..ibu tgh sakit tak tahan..sudahnya asik mengigau je sambil nangis dalam tido..agaknya sbb kena marah sblm tido..

Israfil sekarang dah boleh tido malam sendiri..mcm biasa sblm tido ibu mesti bawak israfil muaah..muahh(kiss kiss) baba sambil wish, " good night baba..assalamualaikum baba "
dan bila anak ibu dah pandai tido sendiri, dia ckp sorang2 la time nak bagi lena.semua benda yang dia pandai ckp dia akan ckp..cth: blue car, purple car , green car, jiggy..byk lagi la..apa yg dia teringat, dia akan sebut..dan paling kelakar bila dia wish sendiri "good night kil "....kil ialah bila israfil ngaku diri dia..tak pandai sebut 'Fil'..mungkin sbb ibu tak wish kat dia atau dia mmg wish utk diri sendiri..memang gelak senyap2 ibu bila dgr..tp dia je wat tak tau..kang bila bg respon, mau dia nak ajak main..

Dan bila tido mlm, israfil mesti bwk bekal car dia..tak kisah mana satu..tapi mesti bwk sambil lena pegang car..dan pagi esok bila bangun, mesti dia tanya balik mana car..
esok cuti , tak sabar nak jpa anak ibu ptg ni..esok boleh la abis kan msa sama sama dgn Fil+baba..
sayang both of u!!!!!!!!!!!




- never be replaced -

Sep 22, 2011

Berat badan naik mendadak..

Kebiasaan kalau check up pregnancy, biasa dapat hari khamis dan aku akan request pukul 11pg..senang terus kunch..kalau pukul 8 , 9 atau 10, suresure lambat jugak..jadi pukul 11 memang best sebab tak ramai..

cam biasa, timbang berat, tgk tekanan darah dan amik darah..mula skali kena sound dgn nurse sbb berat naik mendadak..tibang tadi 51.6kg , sebelum ni 48.7kg, maknanya naik 2.9kg..nurse pesan suh kurangkan mkn..tapi cik nurse lepas raya memang dah jangka berat akan naik byk..sebab tgk la makan sana sini..pg td pulak breakfast berat nasi lemak+milo kosong..biasa mkn nc lmak ngan air suam..tp, tu lah..tapi tgk next check up cemana pulak..
Tadi dapat injection utk kancing gigi..tapi 1 dos sbb ni 2nd pregnancy..no need 2 dos..Yang tak bes hb turun 9.6..dan ni pn nurse bising..tak pa la..at least i knoe mana yg silap, so kena take a good care of my diet la kan..Nurse bising tak pa, untk kita gak..tu sebab nak jugak check up kat Klinik Kerajaan..Kalau scan dekat panel je..




- never be replaced -

Sep 20, 2011

Rajin jugak acan kat adik israfil

Lunch hour tadi, sj gatal ajak my hub pegi klinik nak acan adik israfil..Alhamdulillah, adik aktif..sihat, setakat ni, Alhamdulillah blm ada lagi masalah..Harap sangat Allha lindungi kesihatan adik..

Berbalik pada my previous entry..ada cakap hal jantina, berdasarkan fizikal..kadang2 tak betul..ok la..cth pasa perut, muncung itu mungkin baby boy..memang time israfil perut muncung kedepan, kali ni pun sama..muncung kedepan dan kecik..bila scan, jantina nya bkn baby boy...cemana tu ya?.byk jugak ramalanramalan berdasarkan fizikal..tapi kita manusia, dan Allah dah tentukan jantinanya..

dan tadi dapat tgk jantina adik israfil..sebenarnya itu bkn tujuan utama..tujuan scan tadi sebab nak tau keadaan baby dalam perut ibu..takot ada sebarang kompilasi la..dan bla dah scan sure2 doc akan tgkkan jantina baby..dan ..ermm..dah tau jantina..bolehlah confirm beli baju yang patut dibeli..




- never be replaced -

Turn adik Israfil pulak

Gaji bln ni 22/9..Khamis ni..so aku plan nak blanja israfil cukupcukup..dah ckp kat baba ngan israfil semalam..biarpun baba yang selalu kuarkan duit untuk barnag kami dua..tapi aku suka blanja israfil jugak..padahal baru je belanja israfil msa nak raya ari tu..
Jadi, plan gaji ni nak belanja israfil byk2..beli baju byk2..sebab next month baba ngan ibu nak blanja untuk adik pgulak..sebab next month dah 7 bln..cepat betul masa berlalu..tapi next month jugak baba nak kna o/s..

Kalau jadi ingat nak pg scan la..tapi tgk la mood dan keadaan cemana..setakat ni org je yg teka jantina adik israfil..tgk penampilan aku la..kata hari2 bersiap dan bergaya, nmpk gaya ca baby boy..ada kata suka bersiap, msti baby girl..hahhaha..hari2 kot bersiap..tak pregnant pn rajin bersiap..pastu, bila org kata tgk perut..muncung..yg tu mgkin kot, sbb time israfil dulu muncung..jadi dari blkg tak nmpk cm pregnant..pastu ada sorang ni kata, kalau kerap sakit/tangkap belakang belah kiri atau kanan, mgkin bb boy,kalau tngkap kat ari2 bb girl..tp mmg kerap sakit/tangkap kat blkng belah kiri ngan belah depan..pnh jgk tnya kwn yg pnh pregnant,,, tp dorg tak da rasa dan tak tau rasa cemana..melainkan nadya je..nadya pn rasa sama..atleast ada geng yg sama rasa..kalau tak nak explain atau cite kat org..org x leh imagine, sakit cemana..





- never be replaced -

Mersing atau Manjung

msg received : " abg kna p o/station Manjung nnti.tgh bln 10 kot"

Adoi..cemana erk?dah setahun ibu ngan israfil dekat ngan baba..awl thn ari tu o/s pn kat banting je..jadi ulang alik la..walau badan penat + jauh..demi isteri tercinta dan anak tersayang..ye kan abg?
dapat msg pg td ..mesti nangis2 ni masa baba na bertolak..Baba israfil ckp bos surh wat pilihan saa ada Mersing atau anjung..jadi baba pilih Manjung..dekat sikit..dan mungkin pantang kat adik israfil ni pantang kat kulim la..seperti yang dirancang..sure2 nanti mesti rindu kat mak dan abah..
Sebab my sister pn dalam pantang time tu..bes la mak abak...dapat cucu serentak..InsyaAllah..




- never be replaced -

Sep 18, 2011

Terima kasih kerana datang

Selesai sudah makan-makan kecik2 kami..Alhamdulillah yang dijemput semuanya dtg..cuma 2-3 org x dapat dtg sbb ada urusan.
Alhamdulillah jugak semuanya dari air tgn kami laki bini..penat memang penat, tapi puas hati dapat menjamu kawankawan..
Malam tu sebelum tido, terpikir apa menu untuk open house kami lagi?..hahaha..

Air tangan kami laki bini..gambar amik masa nak kemas..tak sempat masa org dtg..
dalca = en suami masak
rendang = myself
ayam masak merah = myself
jelatah = myself
ketipat palas = myself..
Nasi ni en.suami yg masak

Kawankawan yang datang

Baba baru nak makan..sejak siang tak sempat makan.

Posing pas kenyang..nak amik mood kemas umah..




- never be replaced -

Sep 15, 2011

Persiapan awal

Balik lunch tadi awal,..pegi pasar borong, cari ayam , daging, santan, pulut ngan kerisik..Memang tak best pegi time time cam gini..sebab panas..Biasalah la, saya ni kan mengadagada, nak pegi pasar time petang. time balik keje..sejuk sikit.

Balik pasar terus siang daging ngan ayam..memangbadan bau ayam dan daging..Kali ni tak nak kelam kabut..sebab masak lauk lauk..kalau yang lepas masak soto ke, mee kari atau spaghetti ke..memang senangdan cepat..kali ni masak rendang, ayam masak merah n dalca..jadi byk bahan yang kena siapka..dah la baba israfil ada futsal malam ni..sure sure terkontang kanting sorang siapkanbahan untuk dimasak pagi esok..paling tak best nak siang cili..takot takot pijar kena israfil je lah..tapi nak wat cemana kan..normal kot bila ada anak..



- never be replaced -

Misi kedua

Misi kedua lepas beli barang ialah membukak daun ketupat..Teruja dan excited bila akhirnya dapat sediakan sendiri..Agaknya bila dah berjaya jadi ketupat mesti bertambah bangga kan..Ye la..selama ni balik umah my MIL cuma tolong balut je..kali ni kenabuat sendiri, tanak pulut sendiri...jadi nak tgk hasil tgn sendiri..Juga tahun ni tercapai la nak buat..tahun lepas nakwat time open house, daun palas takda..jadi batalkan je la..
Disebab kan taknak kelam kabut malam kang, malam semalam mula aktiviti bukak daun dan bentukkan supaya senang nak balut..



- never be replaced -

Sep 14, 2011

Ubat Cacing

Sejak israfil besar ni, badan semakin susut..Banyak benda yang bermain kat fikiran, bila tgk israfil cam tu..makan memang makan..ada masa berselera..ada masa tak nak makan..susu pulak ,masih lagi BF dan skrg dah boleh terima FM..tapi dalam kuantiti tak byktak macam budak yang sedia ada minum FM...macam mana ya perasaan ibu & bapa kepada anak-anak kat somalia ya?..simpati bila tgk anak dorang yang kurang zat.mesti sedih dan risau..sedangkan kite ni, anak sihat dan cergas bila tgk anak susut pn risau.

Setakat ni israfil masih lagi aktif dan tak da menunjukkan tandatanda tak sihat..tido malam pulak, lewat la jugak, untuk budak seusia dia..yang confirm akan tido, pukul 11.30..kalau paling awal pukul 10.30 atau 11.00..tu pun kena betulbetul penat..sebab macammacam anak ibu ni akan buat..ada je aktiviti yang nak dibuat..Bukan tak latih dari awal,tapi bila besar ni..ajak tido awal pun, kenyang susu kepala anak ibu ni nak main je kat luar..

Lagi 1 yang masih lagi terpikir, israfil ada kecacingan ke?..sebab walau kita titikberatkan kebersihan..pakai hand sanitizer bila kuar, kite tak tau apa yang dipegang..sbb budakmemangtak dijangka..tak kan setiap kali pggbenda nak kenabasuh tangan..terpikir jugak nak bagi ubat cacing..ikutkan kata nurse 2 thn dah blh..tapi bln dpn israfil genap 2 tahun, agakagak boleh ke nak bagi skrg..sbb tgh excited nak survey ubat cacing..ubat cacing je kot!!..tu pun nak survey..ada gak dah try tgk2 kat forum..ada yang kata dah boleh..ada yang kata tnggu 2 thn..tp bila israfil terus semakin susut..alahai ibu risau la..




- never be replaced -

Pap Smear

Pap Smear adalah kaedah penyaringan kanser pangkal rahim bagi membolehkan pengesanan awal kanser pangkal rahim atau serviks.Kanser pangkal rahim adalah kanser yang sering terjadi dikalangan wanita di seluruh dunia. Dapat dicegah sekiranya dikesan dan diubati pada tahap awal (tahap prakanser) Pap smear adalah satu kaedah yang mudah untuk mengesan perubahan sel-sel serviks.


Pap smear ni dah buat masa israfil umur 6bln..dan masa tu jugak lah nurse cakap "Awak kena hati-hatini..Sebab tengah subur..Bila-bila boleh mengandung ni" dan paling kelakar masa nurse nak masuk alat tu sebab nurse kata "ketat ni, awak makan jamu apa"...tak tau la jamu mana 1..sebab dalam pantang memang makan jamu, dan lepas abis pantang sambung makan Bidadari, khas untukkesihatan wanita..


Sebenarnya memang dah prepare awal lagi , masa israfil 6 bln lagi..kalaukalau mengandung lagi..Sebab memang kami tak pakai apaapa alat perancang.dan antara kebaikan susu ibu memang betul..saya fully breasfeeding dan period datang masa israfil dah umur 1 tahun..masa tu raya tahun 2010, raya kedua..jadi start pada tu, kami dah bertambah bersedia..sebab memang nak 2nd junior by 2011..beza 2 tahun dari israfil..

ok..berkenaan dengan topik asal..memang tak jangka nak buat. kebetulan masa bwk israfil check up..nurse suruh sapa yang ada husband time tu, suh husband jaga anak..bolehla pap smear..dan memang sediadari awal lagi dah tau pasal pap smearni.memang penting utk kaumwanita..dan lepas bersalin nanti, kena buat lagi ni..
Maklumat lanjut , boleh baca di SINI



- never be replaced -

Sep 13, 2011

Hadiah dari ibu

Bila dah anak ni, boleh dikatakan duit yang dapat sebulan kerja , banyak dihabiskan untuk anak..for me, memang la akan belanja israfil, sesekali belanja baba makan dan semestinya barangan untuk diri sendiri mesti nak beli..dan bila dah jadi suami, tanggungjawab memang besar..selain tanggungjawab jaga anak & isteri, perbelanjaan rumah dan keperluan anak dan isteri, suami kite akan sediakan dan lengkapkan..Bertuahkan jadi isteri..

ibu paling suka belanja israfil..bila apa yang ibu belikan, anak ibu mesti excited , tak sabar tunggu balik..terus nak bukak time tu jugak..terbaru, ibubelikan buku bergambar..senang dan mudah nak belajar..walau kebanyakkan anak ibu dah kenal gambar2 dalam buku tu..tapi best bila tgk anak ibu sebutkan setiap gmbar yang ada..nak eja,belum pandai lagi..haha




- never be replaced -

Pitam & Muntah

Lama betol tak update blog..
Badan tak berapa nak ok..semalam 4 kali muntah masa kat opis..masuk makanan je terus muntah..last muntah malam tadi..tak tau la pasal apa...Ganti israfilkot..sebab semalam anak ibu yang cam tu.
Ok..kepala masih lagi memikir kan menu tambahan untuk juadah open house kecil-kecilan kami nanti..Plan asalnak buat minggu last syawal..tapi time tu msti ramai yg nak buat gak..sbb akhir syawal..jadi 2nd plan,MA cakap buat time cuti 1Malaysia, 16/9/2011.ok la..cun gak sebab buat lepas jumaat..

Cam biasa, nasi-nasi ni Ma yang akan take part..kalau menu tahun lepas nasi ayam baba israfil yang masak..ibu cuma tolong siapkan bahan dan kemas...kali ni baba israfil jugak yang masak..Nasi jugak..MA cakap nak wat Nasi Bukhari.Lauk pun baba israfil yang akan masak..masak saja ok!.kalau mengemas ngan siapkan bahan, mesti la wife dia..
Petang ni, kalau jadinak terus beli barang..Pinggan, cawan suma dah beli ari tu..cuma barang masak je belum..




- never be replaced -

Sep 7, 2011

Kerja selepas cuti raya yang panjang

Assalamualaikum..selamat pagi..

Hari ni hari pertama hari bekerja selepas cuti raya yang panjang. Mood nak bangun pun malasmalas lagi..Time ni la fikiran malas kacau sambil kata " kan best tak yah kerja, jadi housewife.dok umah je".tapiii...no..no..no..tak mo..tak mo.nak keje..bes belanja pakai duit sendiri, walau perbelanjaan kebanyakkan baba israfil yang belanjakan.. termasuk baju kecik..haha..
ok la merapu pagi pagi ni..
Sebenarnya tido tak bapa lena,sakit gigi asik datang je..

Pagi ni, ramai officemate yang dah masuk..sejak semalam lagi rasanya..dan reaksi kawan kawan bila tgk i yang sedang mengandung ni bila seminggu tak jumpa, suma kata ...Haaaa.pipi dah naik la.... dan yang pasti tak bes bila dengar komen begitu..tapi petanda baik la kot,maksud nya badan dah naik dan yang terlalu pasti baba israfil suka la pgg pipi chubby ni..sebab sebelum ni selalu ckp berat tak naik, suh chubby skit..bila pegang lengan, baba israfil mesti cakap "ni apa ni..cuba makan banyak skit,biar naik skit'..

Pas raya plan nak mendiet kan diri, ye la.time raya makantak ingat..tapi bila memikirkan adik israfil tengah membesar dalam perut ibu, i lupa kan.demi adik..ibu nak adik sihat..nanti pas beranak,time pantang, nak pantang kaw kaw..

kan..kan..chubby kan..






- never be replaced -