Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Aug 30, 2012

makin susut

Ibu terperasan yang auni irdina dah semakin susut,..makan setakat ni ok..memang berselera mkn..cuma mgkin tido kurang.compare dgn fil dlu..Fil memang sangat sedap badan dia..
Sebab dah 2 bulan adik kurang tido sbb my nephew ada..Naufal pn tokma jaga, dan dia sukanngis dan adik tak boleh tido..yang pelik adik tak da masalah tido..bising cemana pn,tetap tido kalau ngto..tapi kenapa bila baby nangis dia sensitif??
ermm..dlam gambr terbaru (gmbar sama) gambar raya, sbb tu last snap pict adik..ketara mmg susut..
Ketara sangat adik dah susut..


bawah suma pics fil masa sebaya dgn adik, 8 bulan
Masa fil umur  7 bln
 8 Bulan
8 Bulan

Tapi bila dah mula berjalan terus badan susut sbb tak duduk diam..tapi malu bila org tak kenal ada..

Masa tiba tiba boleh jalan sendiri..tiba2 dia lps tgn dari pak su sia..ibu happy masa tu..masa tu bawak my bro pg ikea dgn my sis..lunch time.
FIl boleh jalan ta payah pegang sbb nak kejar benda alah ni.


Suh bawak kat benda alah tu

Esok Cuti lagi!!

Esok cuti ..sangat bes!!.. mnggu lepas berkepit dgn baba+Kids..
Mnggu ni pn sama gak..kalaumacamni kan bes..kalau baba tak kluar outstion kan bes..dah dua bulan baba masuk opis..hari hari tanya baba, ada dengar dengarprojek baru ke..sure sure baba kena pegi..bln lepas bos baba dah offer pegi projek PAKAR Pekan, tapi baba tolak sbb baru je balik dari PAKAR Manjung...fuhh..legaa..ok..o..stop cakap bab keja..

Yang tak bes sbb auni irdina buah hati ibu+baba tu masih lagi manja..adoii...sian tok ma..sehingga semalam masih nakberkepit dgn neneknya..masalahnya ia tak nk org lain.even auntie2 dia..my sis tak leh nk pgg pn..

Ni cuti 3 hari ni, lagi bertambah menjadi..Pagi tadi masa tnggal pn dia nangis..Tapi bila petang balik rumah je, diatak kenal ibu+baba+fil..sbb dia main merata..bilik mandi je blm masuk..

Menyesal beli

Sampai hari ni rasa menyesal beli beg tuh..nmpk dlm gmbar ok je..bila dapat hampehhh...
menyesal beli..sayang sangat duit.bkn skit duit..kalau tak boleh beli bnda lain..kadang2 beli online ni ada keburukkan jgk..
eiiii.....menyesal..

Aug 29, 2012

InshaAllah_ Maher Zain

Every time you feel like you cannot go on
You feel so lost and that you’re so alone
All you see is night
And darkness all around
You feel so helpless you can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Coz Allah is always by your side
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way

Every time you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that it’s way too late
You’re so confuse
Wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don’t despair and never loose hope
Coz Allah is always by your side
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
Oohh Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one who can show me the way
Show me the way
Show me the way
Show me the way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
We’ll find our way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
We’ll find our way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way

Aug 28, 2012

Kad perubatan

Bila dh ada berkeluarga ni,benda paling penting skali insurans dan medical..
Nk cite ni..hehe..
Pagi tadi tgk atas meja ada sampul besar..rupanya medical card cuepacs care ,medicare.ada 2 kad,ibu dan baba..blh guna untuk anak2 sehingga umur 18..kalau masih belajar kat malaysia smpai umur 23 thn..

Ni kad cuepacs care

Israfil paling untung sbb ada medical card dua..sbb buat insuransdapat skali medical card..Untuk adik tak sempat nk buat sbb masa tu ic adik tak da lg.


posted from Bloggeroid

RIndu permata hati ibu dan baba

Sehingga semalam, maknanya seminggu lebih ibu dpt luangkan masa dgn putera puteri ibu..
rindu la.lai pulak ari ni br mula kerja.
ermmm..nmpk gaya mcm nk cuti 3 bln  lagi la..
Apa karenah adik ari ni ye?
Mengada nk berkepit  dgn ibu ke tak..msti susah tokma jaga kan..
pagi tadi adik tgk je ibu masa antar..fil macam biasa asal pagi je mntak roti ..tak mau roti buku..
dah antar pn kena patah balik g kdai..nasib baik baba penyabar orgnya..
ada lagi lebih kurang 30 minit nkke pukul 5..
punch kad bunyi tpat pukul 5...Zasssss..cabut terus balik amik anak2...

Sedang sedih

Sangat sedih..menitis air mata bila bercakap dengan baba..bila teringat..
Apa yang sangat sedih tu???
Emosional sgt ke?
Mungkin ada seperti saya yg merasa situasi itu..atau mgkin ada yang tak kisah..
Ibu sangat sedih bila memikir kan..

Sekarang ni Auni Irdina dah muladi perkenalkan dgn FM..Ibu sebenarnya tak merelakan itu..tapi demi kebaikan adik dan baby dalam perut ibu, ibu korbankan perasaan tu...sedih sgt masa bacuh susu..
menitik air mata masa taip ni***..
Ibu rindu dengan jadual mengepam ibu..bila pg pejabat,  tangan ibu kosong tak beg pam..rasa tak lengkap bila tgn ringan semacam..Mgkin sebab dah terbiasa dgn beg pam sejak dari Adam Israfil dlu kot
menangis lagi****

Susu ibu masih ada dan terasa bengkak bila ibu tak pam..kalau pam pn dapat 2oz je..cuma bila ada dengan adik je ibu suakan nenen ibu..
Ok la..setakat seminggu ni adik ok..genap sminggu adik minum FM..poo poo ok, tak sembelit..muntah pn tak..masa beli ibu main grab je..sbb tu yg paling kecik.. bila ok je..mls tukar..tak payah beli mahal2..

IBU  BERDOA SANGAT BIAR ANAK IBU YG BARU NI KELUAR DPT MINUM SUSU IBU..DAN KALAU ADA REZEKI NAK BAGI SHARE DGN AUNI IRDINA..klau adik masih lagi boleh terima susu ibu lg la ..

Inai di jari



 Entah apa merasuk.srg suka pakai inai..dlu zaman ank dara konon geli2 bila pakaiiai..skrang??? br padan muka termakan kata kata sendiri...
Sebenarnya n cite..pagi tadi terkejut tgk jari fil..entah masa bila dia amik buh kat jari..sbb ada kesan..baba ckp masa pg kedai mlm tadi, baba dah perasan ada kat jari..
posted from Bloggeroid

Aidilfitri 1433H

Aidilfitri taun ni tak update pn lagi..mls nk update betol2 masa kat kulim..ak pnjam notebook SIL mls nk mntk..bila update kat hp, tak leh upload gambar byk2..macam biasa bila post entri mesti ada bergambar..br syok tgk..hehehe..
Raya taun ni, tak berapa raya..makan pn tak di tahap melantak..sbb tak beraya sakan sgt.cuma cuti raya je lama..saja ..bescuti dgn anak2 suami tercinta...
Rutin biasa, pagi raya pas solat raya, bersalaman..pergi kubur arwah Faiz da terus ke rumah tok..sana bs sbb kawasan kampung..meriah sgt..kat umah MIL taman, tak rasa sangat..hehhe
Raya kedua  pegi beraya di rumah sedara baba..kalau taun  sudah, raya ketiga berjalan dgn kawan2 baba...tp taun ni masing2 sibuk..jadi dok umah je..cuma kemestian kerumah nadya.beraya sbb nkjmpa inas jugak.

ok..lets pics do  the talk,


 dan di kejauhan ini..sempattgk gambar my fmily dkat FB my sis..tgk  gambar je mampu..hehe
Mak dan semua adalah my sis..abah dgn bro xda dok sibuk



Aug 24, 2012

Tempat sama


Ni masa bertiga


Ni masa berempat.

Beraya umah sedara baba..tmpat sama..masa adik dalam perut ibu 2011 dan skrg adik dah kuar 2012..
posted from Bloggeroid

Aug 21, 2012

Melekat je

Sejak baliK kulim ni..adik asik melekat je ngn ibu.melekat mcm ibu ni tak bekerja..sbb adik tak nak ngn org..smpai bla org tgk org siap ckp "kerja ke"?..org mcm pelik je..Ye la..pantang ibu bangun je bunyik.
Adik bkn bdk yg mcm ni tau..dia baik je.
Fil ok je.seronok main je..lupa ibu+baba+adik..




posted from Bloggeroid

Terpaksa

Ibu dah buat keputusan muktamad..tapi keputusan yang menyedihkan..keputusan ibu buat sbb ibu terpaksa..dan ibu dah ckp kat baba.
Adik skrg dah 8 bulan..kandungan ibu dah 3 bln..ibu terpaksa bagi adik FM.terpaksa..
Memang sedih sangat..cuma ibu tak tau susu apa nk bagi adik..takot beli,nnti tak sesuai..adik tak nak..
Nak mintak cuba,mintak kat sapa??sapa ada baby lagi.
Ibu sebenarnya sedih sgt terpaksa korban perasaan ni demi kebaikan adik..ibu tak berjaya dgn misi ibu nk susukan adik smpai 2 taun..tak mcm fil dulu..
Production ibu dah merosot sgt.memang bila pam susu kuar..tp cm dpt 2-3 oz je..blh dpt byk..tp kena pam 2 jam skali..memang penat sgt.
Sejak cuti raya,jadual pam tak konsisten dah.byk df..ermm..bahaya kerap df ni..nnti payah ibu keja..adik nnti tak botol..pengalaman??.masa fil dlu..time cuti raya gak..jenuh nk ajar botol..sejak tu,fil mnum pakai cawan.sippy cup lg dia taknak..sbb tu ajar btol straw..
Adik..ibu mntak maaf..

posted from Bloggeroid

Aug 16, 2012

Separuh hari

Disebabkan mak+abah+adik pegi buka luar..tu pn mak pg awal,jadi ibu amik anak2 ibu time lunch td..
Pesan ngn mak suh adik stay esok sbb klong dorang nk bg duit raya kat mak+abah+adik..sbb nnti esok nk balik trus..
Balik tadi packed brg trus..sbenarnya mmg nawaitu smlm pg keje nk 1/2 day pn..hehehe.bkn sbb mak..mak kebetulan je mmg kena kuar dlm kol 4 takot traffic jam..
Masa packed baju,seronok btol nk raya..sbb ada ahli baju..yg tak seronok bila mgemas brg ibu..huhh..suma baju lama..tak syok tak da bj baru..baba mmg awal ada..rsa tak semangat nk raya..dkat ank2 suma baju baru,baju tido raya,baju dok kg kn baru,baju jalan2 lagi byk..suma baru..feel raya la katakan.
Ibu??mmg cerewet pilih baju..bila yg beli tu mmg selesa la..nk cri baru payah nk jmpa berkenan dihati..

posted from Bloggeroid

Mengalir laju

Last week tgk iklan Bernas..sgt2 touching dah meleleh air mata..tp,ari tu je dpt tgk..tnggu gak..tp tak da..mgkin ada,tp kiteorg bkk channel lain kot..
Lepas tgk iklan tu,cita kat baba..yang kelakar,msa cita kat baba sambil teresak2 menangis lg..mmg pandai pengarah dan pelakon pnya peranan..
Pagi td,pelakon utama,adik ahmad dan fizi namanya,di interview dgn hot.fm..mmg respons pendengar suma kata menyayat hati,dan akn menangis..ramai kata tgk kar Youtube lagi bes..sbb panjang dan tak potong.memang betol..td tgk sma2 ngn fil,menangis lagi sambil fil ckp "ibu angiss??"..lagi sedey.pulak tu fil cium2 kepala ibu mcm ibu buat kat dia selalu.hehe..

posted from Bloggeroid

Datang dan pegi

Lagi dua hari je raya..dalam kesibukan menyediakan kelengkapan raya, saya sangat lupa ramadhan juga nak pegi dah..sigh..melilih air mata masa taip ni...rindu sangat masa bersahur dgn berbuka..hari biasa memang boleh puasa sunat, tapi tak sama dengan puasa bulan ramadhan..
Ari ni plan nak berbukaumahmak,sebab esok nak balik kulim dah,tapi mak lak buka luar..

Aug 8, 2012

Hari-hari

Hari hari tgk benda ni kt hp..
Mcm bdk2 je..


posted from Bloggeroid

Baju raya lagi

Semalam lepas buka ngn maghrib,baba ajak g selayang mall..jalan jalan je...
jalan jalan pun, sempat capai baju raya baba+Fil+adik lagi.byk baju raya dorang ni...
Ibu??? belum ada sehelai pun..sedey betol...Ibu memang cerewet skit bab beli baju..selalu tak puas ati bila nak beli baju..

Kesayangan ibu semua dah lengkap.kasut raya je belum...ibu je tak lengkap...

Aug 6, 2012

Tarikh tak sesuai.

Jengok kt group BABA,tgk je.tak komen pape..rasanya mcm tak dpt join la iftar tu.ada tanya baba,tak nk komen pape ke..baba ckp,biarla dorg.sebab tarikh dicadangkan 11.8.2012,mmg tak sesuai..byk faktor nak di ambil kira..kos balik semata nk join..bkn tak nk join tp mcm penat je sbb seminggu je nk raya..
Faktor cuti pn kena pikir,sbb cuti raya dh kena apply awal2 sbb unit pentadbiran kena tau spa yg stay time raya..raya taun ni apply 4 hari..sbb isnin nk rehat..semestinya baba nk blik ari ahad..

Dan penting skali,kena smpan cuti utk kes emergency..dh ada ank kn..tak jangka apa nk jadi..kalau balik kulim,msti kna cuti,at least shari..
Yang pnat,sbb mnggu ni balik,pnat pack ngn kmas brg la..sbb mnggu dpan nnti balik raya..

Mereka yg blm ada komitment tak tak bnda mcm..lg bilangan ahli kluarga kami lbih skit dr yg lain...pnat woooo...
Jd ksimpulan tak nk join..

posted from Bloggeroid

Cuti 3 hari

Cuti 3 ari ni,ibu+baba+ kids dok umah je..malasss nk kuar..lg pulak cuaca mendung..
Terasa nk kuar jln2 ke..g kdai ke..g umah mak ke..tp malas je ..kami ni mmg mcm ni..
Esok keje..rindu nnti kt fil ngn adik lah..

posted from Bloggeroid

Aug 5, 2012

Kurang minum susu

Ibu tak tau la..perasaan ibu atau kenyataan..apa ibu perasan,adik dh kurang mnum susu..tp kalau df,ok je..kalau pakai botol,adik katup mulut.bila lapar je nak..
Skrang ni ibu tgh gigih kumpul stok frozen..sbb akn jadi susu tak ckup bla kandungan besar..df ok,bla pam je tak byk atau tak kuar..

posted from Bloggeroid

Tak pakai bj melayu ,bj kurung.

Raya tahun ni,raya ketiga utk fil..dan kali ni,fil tak pakai bj melayu..mlas nak beli..irdina pn ibu tak beli kan..keraskan ati tak nk beli..ikutkn hati nk beli,biar ibu+baba kids sedondon..tp,suma tu mbazir..sbb jarang pakai.cthnya fil,selama 2 tahun raya,2 kali je pkai..tu pn kena paksa..sbb dia rimas n pnas kot..tp mmg pn..bla tgh ari peluh byk..bdk2 kan..yg kelakar,raya haji thun lpas..pnya la tak nk pkai..sbb fil ckp,mcm bj ibu..kelakar time tu..

Kat adik pn sma..mmg la baby gurl,nmpk comel pkai bj kurung,tp klau skali pkai,pas tu smpan nk wat pa bkn mmbazir ke..jd tahun ni kuatkn hati,tak nk di dorong nafsu,atau tak nk terikut org lain..ibu ttp dgn keputusan bg kat kids pkai bj biasa je..baju melayu @ kurung nnti dah besar skit..nnti fil blh pkai g masjid,adik pkai time kenduri..time tu tak la ralat beli.

Lain org lain cara..cara masing2 uruskan keluarga masing..ada yg kisah..ada yg tak kisah..

posted from Bloggeroid

Persiapan utk raya.

Baju raya baba,kids dah siap..cuma bj ibu je blm..baba+fil awl2 lagi dh beli..sbb alang2 bla kuar shopping,grab je mana berkenan..adik pnya baju,smlm baju beli..tu pn lpas brbuka pg..mmg minta maafa,rmai kat sogo..sbb tu ibu malas nk cari bj ibu.sbb x suka ngn pning bla beli time sale..jadi bodoh je bla tgk org rmai sgt.
Smlm main amik je bj adik..smpat gak cpai jeans utk fil..cuma nnti ibu nk curik2 bli sorang2 bj ank2..nk tmbah skit..bla shopping ngn baba payah..skit2 kata tak penting..cthnya headband adik..tak kasi ank pkai..ibu beli gak la..mna tahan tgk ank dara ibu kpala botak.biar la nmpk gegirl skit!! Kan.hehe..
Tp ibu kena ingat..hehe..baba yg sponsor suma..tak leh byk bunyik..

posted from Bloggeroid

Aug 3, 2012

jom tido


Eksyen je..nk main je...beria je penat jln n ngntok..

posted from Bloggeroid

Aug 2, 2012

Suka sangat pekasam

hari ni dah 13 ramadhan..rasa cepat je masa berlalu..rasa tak  sabar nak raya mesti rindu  nak kembali pada bulan ramadan semula..
Belum lagi update lauk berbuka..hehehhe..sejak awal, masih lagi masak,,belum rasa malas nk masak lagi..nnti dah keluar rasa malas,request baba beli makanan kat bazaar je..tapi yangtak bes bila beli kat bazaar, nnti time sahur tak da lauk...pagi2 memang malas tahap puaka la...nak makan sahur pn malas,,,hehehe..
semalam bes sbb ada pekasam..sangat berselera ibu makan..sgt sedap..
bes sbb ada pekasam ngn ulam..karipap sempat buat 10 biji, abai sebab goreng hitam..sebab sambil goreng tumbuk sambal belacan..malas nak jaga..sbb masa mcm tak sempat..

gian duduk

auni irdina dah semakin gian nak duduk ..padahal blm kuat lagi pun..mentor dia, abg dia la..hehehe..punca sbb meja hijau fil la..sbb fil suka mkn .belajar kat situ gak,,selalu bila fil makan mesti adk kacau je..




Kuih raya.

Musim ni ramai yang tengah mengedar sampel kuih raya.ermmm..mcm taun lepas dah bertaubat tak nak beli byk2 , tapi tak jugak ada yang terrrrrrbeli!!,, kali ni nak beli yang betul2 tak membazir..cuma kalau tak abis, fil boleh makan..kalau  tak taun lepas, berkulat kat stor..tambah pulak, bila balik raya semestinya my MIL akan  tapaukan kuih raya..setakat ni dah  order kerepek ngn biskot coklat..
teringat masa mula2 kerja order kiuh raya bagai nk gila..dekat rm300 lbih bli..kebanyakkan kerepek..akhirnya mak bising..seronok sbb time raya duit ada lbih skit,,dapat bonus kan!!
Sebenarnya seronok sbb kita kan anak yang dah bekerja,excited la..blm ada komitment..taun kedua  pun sama..ingat nak kurangkan belanja..Bila mula kawin pun sama..boros bab kuih raya..sampai baba bising..Taun kedua baru bertaubat..tapi tak jugaksampai la taun lepas..cma taun ni nk cuba kawal dugaan berbelanja..


Di Ou


Ibu yg kurang sihat..no mood..nk tnggu buka posa..


Syg fil..



Syg auni irdina
posted from Bloggeroid

Aug 1, 2012

Sangat lemah

Pregnacy kali ni,ibu sgt lemah..bulan ni brapa hari dah el..mc pn ada..semalam ngn ari ni tak keje.cuma semalam kuar pn,sbb tnb buat pendawaian..jd letrik tak da smpai kol 7 la.
Sbnarnya,pregnancy ni,sama dgn sebelum fil,fil dan adik..ibu tak ada masalah dan mabuk atau alahan teruk.sihat je..cma ada rasa pening ngn pitam je..
Dan kali ni sbb awal preg,dalam bln puasa..mmg dugaan besar la.mmg ari2 pitam,pening,nk rebah..nafas sesak..telinga bdengung..berdebar debar..dugaan btol di bulan ramadhan kali ni..tp ibu tetap bertahan puasa..
Moga Allah S.W.T lindungi ibu dan anak dalam kandungan ibu..
Aminn Ya rabbal Allamin..

posted from Bloggeroid

Memang perut melayu..

Semlm baba blanja ibu+fil tgk cita batman kat OU..lama tak tgk wayang..kalau dlu fil dah lulus ,bila ibu+baba tgk wayang..kali ni,auni irdina lak lulus..hehehe.
Buka puasa trus sekali,lepas tu balik terus..dlm pjalanan,adik tido je..smpai umah pn.
Dlm ati ibu,lega,tak payah bg makan sbb masa buka dh bagi kentang..
Rupanya,tak jugak.adik bgun,nangis nngis..bg susu tak nak..ibu malas nk panaskan puri atau bubur..bg je nestum..hehe..ari tu beli utk kes kecemasan.mcm kes ni la..ermm..gagal jugak..adik memang tak nak..
Malas ..mlas..tpaksa jgak mengalah,panaskan bubur..haaaa.habis semangkuk..baru diam gelak senang ati..adoiii..adik tak mcm ibu,tak mkn nasi tak blh..mcm baba kena mkn nasi...tp fil ikut ibu,suka mkn cereal.kalau fil,dh mkn nasi pn,ttp nk koko krunch la..nk tido mlm pn sama..tak pa la..yg penting mesti bancuh susu..

posted from Bloggeroid