Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Oct 31, 2013

Sakit itu ujian

Sakit itu ujian Allah .tanda Dia sayang umatnya..tak kisah la apa jenis sakit pun..
Minggu lepas masa saya di serang beramai-ramai oleh chicken pox..
Tapi sebelum tu,demam mmg lama dan sakit badan..Seminggu tekak sakit dan suara pun hilang..
Memang dugaan la..dah la sorang sosrang tanggung sakit.

Masa tengah sakit-sakit badan..dalam ati cuma terpikir agaknya penat kot..sebab urus rumah dan anak sendirian..Baba lak kat Manjung..dan sbelum tu anak ibu, auni irdina di serang chicken pox jugak..
Seminggu sebelum tu, anak ibu dapat .memang die taknak mnum susu..makan tak nak..bila mnum susu msti tak abis..
Bawak klinik mmg demam dan tonsil..Patut tk nak makan..

esoknya sebelum pegi office , masa dah antar ke rumah mak..saja mandikan die.sbb umah mak panas..
Tengok2 kat dada die ade blister.haa..sah sah..Chicken pox..
Kesian  ibu tgk anak ibu..alhadulillah anak ibu tak meragam..tak nangis..cuma mengaru je.
Macam biasa selain dari sapu ubat, ibu ade menggunakan cara tradisional ..
Mandi dengan daun bambu..dan daun bambu+beras di blend..
lumur kat badan macam bedak sejuk..
memang cepat kering..

Berbalik pada diri sendiri yang kena ..Memang tak sanggup..
Terpikir jugak cemana budak kena?..sakit nya..
Ibu jangkit pada anak ibu dan sebelum ni blm dapat CP..

Mula ingatkan ade kudis kat kepala..tunjuk kat baba..rupanya ,ade blister kat badan..tak perasan pulak masa siap pagi nya..Terus baba bawak pg klinik..
Rawatan diri sendiri tak macam anak ..cuma mandi air bambu..sapu calamine ,sapu krim antiviral dan makan antiviral..Alhamdulillah..lega dan cepat kering..
Msa  CP tu penuh , memang kena banyk sabar..nk pegang muka saki..pegang kepala sakit..
Nak tido pun sakit..kanan kiri depan belakang ada..menderita sunguh..
Gtal tak payah cakap lah..
Muka mmg macam monster..hehehe..
1.            Muka mula-mula sangat teruks.sakit bila pegang.. 18/10

2.            19/10 bengkak lagi..mata hidung pun.
3.            23/10 dah kurang sikit kat muka,nak kering.
4.            24/10 dah mula kering..masa ni tangan gatal je nk kopek.
5.            25/10  Alhamdulillah..dah ok sikit,,tapi muka masih sakit dan takot nak pegang dan cuci muka..


Ni masa mula mula..sebnarnya lagi teruk n banyak..
Gambar latest ,hari isnin.Alhamdulillah..dah recover skit..esp kat muka..


Oct 30, 2013

Percutian singkat

Sebnarnya tak plan pun nak pg bercuti..Petang khamis baba msg tanya nak pg PAKAR Manjung ( site baba ) tak ari sabtu sebab ade keje tak settle lagi..Esoknya pulak ,Jumaat ( 12/10/2013) baba balik macam biasa..Satu keje kan, balik ari jumaat...sabtu pg balik..dah macam pg selayang - shah Alam je..hehe..Tapi rindu anak kot sbb semingu tak jumpa..

Jadi ari sabtu pagi bertolak..Masa  tgh siap2 sempat lagi survey hotel atau chalet..
Tak berkenan jugak..Last baba suh kawan die tempahkan..
Sampai dalam tgh ari.Singgah site dulu,,
Makan dan dalam pukul 2 ptg terus check in hotel.
so, stay kat Marina Island..Berdekatan dengan jeti pulau pangkor.
Bilik ok la.Bersih,Besar dan yang penting toilet cantik dan bersih.
Memang israfil berkenan sangat..sbb ade bilik lagi dalam tu..

Petang lepas rehat2 bwak anak2 pg pool sbb Auni Irdina sejak sampai asik selak baju je.kata  "nak mandi"..
Nak je terjun jugak tapi baju tak bawak bayak.sebab ..entah la macam malas nak pack barang..baju pn bawak 3 helai..seluar tido pun beli kat PAKAR msa dinner.. Baba lak memang simple la bawak baju..Cuma anak2 je harus bawak lebih..sebab kang ade emergency ter kucil ..dan memang pun msa diner afia raisha poo poo tembus kat baju..
kalau kat umah tak pnh2 pun cam tu..

Esok janji dengan israfil nk mandi laut..naik feri/bot dlm 5 mnit tak silap
tapi cuaca masa kiteorg pg tak berapa bes..sebab ujan nmendung je..
Silap2 ujan nk berteduh kat mana..payah jugak..
last2 baba bawak pg mandi kat teluk batik..fil ngn baba je la,,auni irdina penakut air..lagi pulak dapat ombak lagi die ngeri..

Tak kisah kemana baba bawak.tak mewah pun tak pe..asalkan ibu , baba dan anak2 ada bersama..tu paling mahal..sebab hari keje mmg masa sangat singkat..
Tapi balik umah mmg penat la.nak mendobi..

Dua beradik macam tak pernah jmpa katil.. 
Kesayangan ibu ni 
"baba ..nak mandi "...dating ngan baba kat balkoni..
Untung Auni irdina..baba ngan abang die mmg jaga die.
Ini budak yang konon-konon nak mandi..masuk dlm air pun takot,,
















blog

Lama tak update blog.
InshaAllah..ada masa nnti akan cuba update..
banyak cite sebenarnya