Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Jul 27, 2011

Perkembangan Janin.

Lunch malas balik rumah..stay ofis je..dan sangat boring..malas nak google sana sini..cuma terajin bukak website babycentre..dan paling syokk bila tengok video animasi 3D perkembangan janin kita dari mula persenyawaan sampai lahir..Memang ada certain part video agak sensitif, bagi sesetengah orang..tak tau la...tapi for me, ok la....kita pn teringin nak tau perkembangan anak kita dalam kandungan..sekurang-kurang boleh la imaginekan..
So..i'll upload the video, one by one ok..

weeks 1-9

Weeks 10-14

weeks 15-20

Weeks 21-27

Weeks 28-37

labour and birth

boy or girl



- never be replaced -

Jul 23, 2011

movie atau novel..

hari tu MA download movie P.S I LOVE YOU.. dan totally lain la dari novel yang saya baca..memang kan kalau movie yang di adaptasi dari novel akan berubah sikit cara persembahan nya, cuma jalan cerita sama la..Pada saya, novel dia lagi bes dan sedih la..movie dia tak berapa sangat..memang sy bukan la pengemar novel, tapi ade certain novel yang saya suka baca..cthnya, Cecelia Ahern ni penulis novel ni, dulu dulu saya suka baca short story dia..tu sebab skrg rajin baca novel dia..dan kulit buku novel dia sweet je..

Rasanya agak lama tak tengok movie la..Nanti la baba israfil balik, ingat nak ajak tengok wayang pulak..





- never be replaced -

Tomato shake

Sedang menikmati tomato shake..tapi tak sedap la, sebab ais tak banyak dan tak berapa gemar ais berais..Sebenarnya perut lapar sangat..muak dah makan roti ngan biskut je..nak masak nasi, gas lak habis jadi tak de lauk la nak masak ..nak pegi kedai beli lauk, malas la rasanya ..lagi pun israfil tengah tido..jadi kena tunggu baba israfil balik pasang gas..sebab takot nak pasang..nak suh mamak kedai pasang tak sedap lak nak suh masuk umah time baba israfil tak ada..Jadinya kalau MA balik esok, esok la boleh makan nasi..Tapi untuk israfil, tak perlu baba risau, sebab perut israfil memang kenyang..nasi israfil pun ada..masak pakai rice cooker je..campur suma bahan..siap dan lembut..

Semalam balik lunch, akhirnya israfil dapat cakap dengan baba..memang anak ibu ni sangat happy bila cakap..siap senyum malu lagi..ermmm..tak sabar tunggu la..








- never be replaced -

Jul 21, 2011

Nak scan

Adik israfil dah berusia 4 bulan dalam kandungan..dan sentiasa berdoa , moga dilindungi..sama macam israfil, bila dah bersalin, bila nurse dah tunjuk israfil kat ibu , time tu baru hati lega..sebab setiap hari risau dan selalu fikir negatif..

Buku rawatan belum buat lagi..Plan minggu depan nak settle kan semua..nak daftar, nak uruskan sijil nikah dan nak pegi scan..sebenarnya, nak scan pun sebab nak tau keadaan adik israfil.kalau ade rezeki, boleh tau jantina skali..seingat dulu, masa israfil 4 bulan, ibu dan baba dah tau jantina israfil..kali ni, adik pulak..tak tau la..tgk keputusan minggu depan..

Bila tengok fizikal perut, sama macam israfil..kecik dan muncung..tapi tak nak la yakin apa jantina adik israfil..mana tau memang jenis perut macam ni..apa ap jantina pn tak kisah..kalau boy , israfil ada kawan..kalau girl pun tak pa..cuma bila timbang je tgk baru 45kg..risau pun ada..terpikir dan selalu cakap "adik tak membesar ke..berat naik ni je"..tapi perut dah nampak jugak..nafsu makan pulak, kuat sekarang ni.. dah tak pening cam dulu, dah boleh bau bawang..cuma 1 je tak leh bau,..bau softener..agaknya softener tu je kot bau lain macam..rasanya softener tu tahan 3-4 bulan dah...lama tak beli..kalau tak tiap bulan kena beli..setakat ni, Alhamdulilah, dah ok..



teringat kat nadya la..plan nak jmpa, raya ni kot...mesti banyak benda yang nak cakap ngan share..setakat ni cuma msg dan tanya kabar, tanya macam macam pakai hp je..tak puas la..dan nadya memang selalu ingat nak msg..bila lama tak sms, msti dia akan sms ...teringat lak masa kat perhentian, mcm2 kami borak sampai ngantok..




- never be replaced -

Bila rindu..

Hari ni cuti bersama israfil kat umah..sejak semalam hati kosong je..nasib baik ada israfil , dapat isi kekosongan ni..rindu kat baba israfil kot..memang tu kot..rasa lain je bila berjauhan cam ni..agak lama, hampir setahun tak berjauhan...kalau MA Outstaion pn, dekat je, Banting je..dan skrg stay kat ofis je la...

dan israfil pulak, dah pandai rasa rindu..dulu masa kena tinggal ngan baba, anak ibu kecik lagi..tak tau apa apa..Bila babaabisOS kat Terengganu bln 9 taun lepas, anak ibu dah besar, jadi bila baba balik , kenal baba la..dan rapat ngan baba jugak.tu sebab skrg ,asik tanya mana baba..macam siang tadi, asik dok tanya baba, paksa call baba..mulanya ingat dia cuma nak tgk gambargambar baba..rupany tak..memang anak ibu rindu baba dan nak dengar suara baba..tapi jangan tanya ibu..memang selalu teringat baba israfil lah..

sebenarnya sejak malam tadi asik cakap "baba ane".. bila cakap "baba pegi main ball"..anak ibu diam je..Memang baba israfil pegi main bola pun..sekarang tengah Sukan Tani.jadi semalam sampai esok duduk ILF, PD ada kursus dan training..Esok gerak ke UPM,weekend ni baru game .


Malam ni israfil entah kenapa tido awal..9.45 pm dah betulbetul lena..


- never be replaced -

Jul 19, 2011

Durian Party

Hari ni ada durian party..Memang tiap tiap taun FAMA akan adakan durian party..dan ada jugak buah buahan sampingan, roti dan serawa durian..Meja group kami memang melantak habis, ..tengok table lain, makan berpada pada je...tapi meja kami,..ish ish, hbat..ibu mengandung jugak makan banyak betul..sebab memang hantu durian.bes sangat,akhirnya dapat makan durian.masa preggy kan israfil, pun memang makan banyak, menurun kat israfil.baba israfil pun hantu durian.jadi kami anak beranak memang hantu durian..

Ni antara gambar yang sempat snap..





- never be replaced -

Lesung batu

Sebelum jadi bini orang ni, memang paling tak suka siang ikan...Bila dah kawin, MA akan belikan ikan yang siap siang, dan dia juga lah yang pandai pilih ikan yang cantik..dan paling tak suka kalau MA suh pilih ikan,..lagi lagi bila depan makcik jual ikan atau pembeli sebelah..rasa malu ka dorang..
tapi sekarang, bila MA tak pegi pasar, pegi NSK je, terpaksa jugak belajar dan dah pandai siang.. kebiasaannya, memang ikan atau ayam selalunya akan di asing kan dalam kuantiti yang nak masak, cukup untuk kami 3 orang..bila nak masak rendam yang nak pakai je la..jadi bila beli ikan yang belum tersiang, terpaksa juga siang, supaya mudah nak masak hari lain..dan sekarang dah pandai , semuanya sebab terpaksa dan dah jadi wajib bila beli ikan tak tersiang, terus siang sementara lambut dan terus asing..

Semalam,memang mati kutu.Tak tau nak masak apa..last last masak je la ikan cencaru ala ala minang, sebab serai tak da..buh santan ngan cili boh je..jadi la.. saya teringin makan ikan masin dan ratah bayam..sedap..Sebelum ni, cencaru kalau beli cuma nak buat cencaru belah blakang.tapi daun pandan tak de, tu sebab mati kutu..dan paling best dah pandai buang klit keras kat belakang tu.biasanya kalau masak belah belakang tak payah buang..dinner semalam awal jugak, kol 8.10 pm..

dan yang paling suka kacau ibu, semestinya israfil la..paling suka dengar ibu pakai lesung batu..mulanya nak marah, tapi bila paling tengok apa anak ibu buat, tak jadi nak marah tengok apa yang anak ibu buat.israfil oh israfil..






- never be replaced -

Jul 18, 2011

Bila menyusu dan mengandung di bulan Ramadhan.

Pejam celik, pejam celik dua minggu lagi yang tinggal sebelum Ramadhan..dan taun ni jugak tak tau la sama ada bernasib macam taun lepas dan tahun sebelum ..dapat puasa penuh..tahun 2009, time tu tgh sarat mengandung 8 bulan..Alhamdulillah puasa penuh..Penat dan mengah jugak,tapi dengan izin Allah, Allah bagi kekuatan dan juga israfil yang dalam tu baik baik aja..dan israfil memang kekuatan ibu selama ni..
pastu tahun lepas pulak dapat jugak puasa penuh..sebab tak period selama setahun..dan raya kedua baru datang la period tu..dan kalau breastfeeding memang period akan lambat kan..dan lepas period setahun tu, bila bila je kalau betul betul, boleh mengandung..

Tahun ni, tak pasti la..takut takut memang kena skip puasa la..sebab tahun ni punya kes lain skit.sebab masih lagi breastfeeding kan israfil dan dalam masa sama tengah mengandung..takot tak cukup kuat badan ni..tak nak jugak paksa diri nanti, sebab kesian kat bb dan israfil jugak.

tengah hari ni macam nak makan sandae cornetto la..



- never be replaced -

Benda yang juga perlukan kesabaran..

Bila ajak israfil " Jom salin pampers " atau " Jom brush teeth ", memang laju israfil kata "jom,..jom"..laju je masuk bilik air, dan cepat je suruh bukak lampu..memang dia suka sangat main air...dan sekarang ni, israfil dah mula pandai gosok gigi sendiri..tapi kat gigi rabbit dia je la..situ memang bersih dan berkilat la..

Dan memang kami dua akan gelak gelak time main gosok gosok gigi...dan juga bila last last israfil memang akan menangis rimas, sebab ibu paksa dan pegang mulut sambil tonyoh gigi geraham belah atas...sebab anak ibu bukannya pandai gosok dalam ngan gigi depan belah bawah..dan gigi depan atau bawah, belah dalam pun dia tak pandai gosok..bila part atas je pandai..

Bila anak tengah membesar, memang banyak juga kesabaran kena ada..Sebab semakin dia membesar banyak benda dia nak tau..contohnya, israfil skrg tengah suka nak belajar dan lukis2. normal kan untuk umur dia,macam budak budak lain jugak..Memang kena ada kesabaran, sebab kadang kadang bila kita tengah sibuk atau nak rehat,time tu jugak dia akan paksa, dan kite sbg ibu atau ayah, jangan marah, sebab budak tengah nak belajar..ada rasa ingin tahu..dalam masa sama yang best mengajar budak usianya cam ni, bila apa yang kita ajar,dia ingat atau sebut..walau pelat..birpun berulang kali kadang kadang terpaksa tulis atau lukis benda yang sama,bila dia sebut perkataan tu..contohnya "dog"..terpaksa la ibu dan baba lukis walau banyak juga gambar dog..yang best sekali, bila buku bergambar tu, bila kite tunjuk, dia boleh ingat dan sebut..


ermmm...esok lusa apa lagi la benda baru yang anak ibu minat nak buat yekk..




- never be replaced -

Baba m.c

Baba israfil demam dan sejak semalam ibu ngan israfil, baba tak layan asik selubung dn selimut tebal..Jadi macam biasa, bila baba tak krja, israfil msti dok umah, tak g umah tokma..dan pagi tadi israfil bangun awal.dan siap main kereta dia...bila ibu nak salam,trus geleng kepala dan terus peluk ibu..adoiii...sangat berat hati nak tinggal anak ibu..pastu bila tutup pintu, dah tau anak ibu menangis nak ikut..dan sekarang ni memang ibu tgh rindu anak ibu....hari isnin kan..selalu ada perasaan camtu..





- never be replaced -

Jul 16, 2011

Keje pada hari sabtu..

Hari ni, ada meeting unit..Malas tapi datang jugak la, sebab hal halkaitan keje jugak..Kena jugak bawak israfil sebab baba ada Futsal lagi, lawan lagi hari ni..Malas nak antar israfil kat umah mak sbb biarla tokma uruskan umah pada hari sabtu macam ni..hari kerja tokma dah layan israfil puas puas.Pasni tokma israfil nak dapat cucu baru..dua orang lagi tu..InsyaAllah,..moga Allah lindungi adik israfil..sebab ibu dah rasa rumah kite dah kena tambah isi lagi, nak rasa umah kite riuh.sebab ibu pun dari family yang ramai..rindu suasana yang riuh cam dulu dulu..sekarang dah besar,..dah lain dah..umah tokma israfil pun kalau pegi rasa sunyi..

Disebab kan ibu meeting dan malas nak balik terus..teruskan sambung buat kerja kerja yang tak siap..dan israfil pun perlukan masa tido..ibu tidokan israfil kat ofis, bentang kusyen, nenenkan israfil..terus booommm..




- never be replaced -

Jul 15, 2011

nothing

Selesai majlis kesyukuran en Norizan dgn majlis tamat latihan industri farhan..Tak terasa hari jumaat hari ni sebab minggu ni busy skiy je.Dan hari ni pun tak bes sebab baba israfil tak dapat join majlis sebab ade futsal sampai ahad..Jadi tapau je lah..

Hmmm..rindu la kat kat baba dan fil..Sambil makan td tgk tgk gambar masa israfil kecik kecik dulu,masa kite pegi Perhentian dulu..tgk je lah kan gambar sni, sebab, plan kite nak g Krabi tak jadi..

rindu la kat anak ibu..Hari ni adik fil banyak main sebab kenyang
ibu makan banyak.





- never be replaced -

Jul 13, 2011

hi...lama saya tak update blog

Lama rasanya tak update blog..been busy lately..My morning started off with israfil waking up at 5.45.I had my alarm set for 6.30, so it worked out okay ( except that i went to bed at midnight so i was TIRED )..Penat makan pun sama..apettite sangat bagus sekarang ni.makan je .nak mengunyah je..Saya rasa saya tak makan cukup healthty food although i always try to avoid junk food..

Sekarang ni dah masuk 2nd trimester pregnancy...Yang best, my little bump dah mula nampak,dan tak tersorok lagi my pregnancy. Ada jugak kawan kat office yang tak tau,bi nampak, datang bertegur dan of course i was happily to share the good news dengan dorang.

Israfil pulak baikbaik saja sekarang..Cuma kesian dapat susu kurang...Agaknya bila pregnancy memang susu akan kurang la..Tapi anak ibu dah makin belajar benda baru.makin nak tahu semua benda..Mungkin ni benda biasa untuk toddler dan seusia yang dengan israfil...Yang terbaru, israfil interested sangat dengan buku dan pencil.mungkin ni kelakuan yang normal la kan..anak orang lain pun cam tu la kan.. Hari hari nak suruh baba dan ibu lukis dan tulis something..dan Alhamdulillah ada jugak certain gambar dan perkataan yang anak ibu boleh ingat.

Ni gambar ibu curi curi..upload dalam blog juga simpanan ibu untuk israfil besar..

Haa..ni mahal,sebab israfil marah sebab ibu bangkit..sebab kebiasaan ibu atau baba kena stay bila anak ibu 'belajar'..



- never be replaced -

Jul 4, 2011

Masalah yang hampir nak selesai..

My alarm went off at 6.30..I jumped up and got in the shower, trying to get up before Israfil..Sempat a shower dan iron seluar baba israfil...Isnin memang hari yang boring sebab tak puas..Missed sangat weekend, yang dapat spent time dengan baba dan israfil..

Kembali pada tajuk, sblum ni pening pasal sijil nikah yang hilang dan pagi tadi sebab mood rajin nak call Pejabat Agama, dan jawapan puan di sana sangat menyenangkan dan melegakan hati..Tak payah pegi persuruhjaya sumpah, cuma pegi kat PAID Gombak , isi borang, bayar denda RM30.. Sijil nikah baru akan susul kemudian.Cma kat sijil tu nanti akan di attach perkataan "SALINAN".. tengok la dalam minggu ni nak pegi sana,..tapi kena curi time office la..pastu boleh wat buku rawatan untuk adik israfil..



- never be replaced -