Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Feb 27, 2013

Tanpa baba.

Isnin baba cuti..ajak g scan..
Settle dlm pkul 1.30..
my sis lak ajak pg slayang mall sbb ade paw die nk bli novel..
Sbb die dapat baucer buku..
Try ajak,tp dia malas sbb die nk masuk ofis balik sbb diw tnggu lama sgt

Tak salah kiteorg pn sbb settle klinik pkul 1.30,nk patah selayang dlam 15 mnit..

Last2 die ajak pg lpas ofis..sbb sie masuk pkul 7.30pg..jadi balik 4.30,smpat spt parking nanti..
Ajak baba die malas sbb ade futsal.

Jadi ibu+kids la pg..dgn auntie dorang.hhehe.
Mmg ssh la keluar bla tak da suami..
Tak reti handle 2 org tu..huhu..

Penat sbnarnya sbb tgh ari tu pg giant sj buang msa,sbb x jadi keluar dgn nana..
Tp sbb nk byk jalan nk suh baby cpt trun,sanggup gak..
Padahal malam tu semalaman tak tido.penat keluar pg mid valley pn x hilang lagi,hari ahad tu..

Ibu ade snap pic..mngkin jalan2 terakhir sblm deliver dan mnempuh masa pantang nnti..

Overdue?

Kalau ikot LMP, dah masuk 40w..
Baby tak keluar lagi..
Sangat lah risau..
Semalam pg scan,kepala baby tak masuk betul2 dalam rangka tulang pelvis..
Risau sangat..

Tapi scan punya tarikh edd beza ngn tarikh kiraan LMP tu..
Tapi beza tak banyak pun..ikot scan tari 3.3.2013..
balik tu terus revise buku merah israfil dan irdina..dua dua lahir 2 minggu awal..

EDD kk bagi pn beza dari edd scan..dan dua2 lahir awal dari edd Kk dan scan..

Bila pikir balik ada hikmah rasanya.sbb ibu dapat luang lbih masa dgn ank2 ibu.mmg rasa macam kite ni x bekerja..dpt duduk dgn kids betul2.dah la auni irdina tu mmg manja sgt..tambah abg dia,manja tak sudah2..yg bes jugak,sbb lunch baba balik,ptg x sabar nk tnggu baba balik keje.bes...

ermm..hati mcm nk pg esok je check up..sbb ikot zon kena pg hari rabu..
Tapi takot la misi marah sbb tak pg check up ikot tarikh.Sbb degil ptt pg 13/2 dan minggu sterusnya (mnggu lpas) pn msti kena dtg lagi,sbb dh stat sminggu skali.tapi degil ..tak pg..
Sure kena marah ni

posted from Bloggeroid

Feb 25, 2013

Stress

Stress dgn mata ni..
Rasanya dh masuk 2 minggu tak blh lena malam..
Biasa akan dpt lelap sejam,atau kurang..kadang tak lelap lngsung..
Berjaga smpai pg..

Salah satu pikir si dia dalam ni..
Sejak akhir2 ni terganggu dgn pikirkn si dia ni..

Belum ada tanda2 nk keluar..
Rasa mcm nk request induce..ada tnya nadya..
Tp tak berani nk pg hosptal..

posted from Bloggeroid

Feb 21, 2013

Berbelog di hp

Rasanya dah lama gila..gila.
Lama gla tak berblog kat pc..
Salah 1 sbb kenapa,sbb dia bla post entry msti gatal nk upload pict skali..jadi malas nk connect cabel. Terus pilih pict dan post terus.

Kt umah mmg jrang online kt pc.mlas nk psang plug.
cma on pc bla nk wat keje ,.paling koman pn on maybank2u la,klau urgent sgt,time ank ibu guna hp ibu,layan game..

Kt opis klau nk online pn kdang2 tak tau nk online apa..
Last2 terrrr online shopping la..tak pn blogwalking je atau baca berita on9 je

Erm..klau nk berblog/post entry biasa guna app bloggeroid,kalau nk post entry dan upload gna app blogger.

Mcm kat bawah ni,sy ada buat 1 folder yg mmg ari2 bkk..snang..sbb kat hp ni byk sgt game yg hero ibu tu download..jd bla buat 1 folder.snang nk cari..

Suamiku..tak ramai yg faham dia..

Bila dh berkahwin dgn mohd syafiq,barula dia tunjuk semua sifat n perangai dia..

Dlu,mcm time couple n dh tunang,selalu ckp kt dia ..
"Syaf ni,knapa suka buat sombong..msra la sikit.malu bila org tgk kita senyap mcm gadoh"..
(sblum tunang pnggil syaf,stat bln april 2007,sbulan nk tunang dia suruh blajar pnggil "abg" )
dan jawapan dia tiap msa..
"Tunggu lepas kawin,br tau"

Time tu tpikir,lpas kawin?? cmana nnti??Lucah ke?..hehehe

dan bla kawin..br tau siapa dia sbnar.dia seorg yg sgt2 penyayang,..dan bertanggungjawab.apa yg sy tau,dia sgt pntingkan istri dan anak2 berbanding dgn diri sendiri..cthnya,kelengkapan,dia akn lengkapkan utk ank istri,br dri sndiri.dan kontra tau, dia jimat cermat,tp istri dia boros. Bg sy dia sgt sempurna..cukup la kt mta sy dia seorg yg sempurna..
Cuma,yg tak berubah,dpn org mmg dia takkn tunjuk msra2,atau senyum mesra kt isteri dia mcm kt dlm umh..
Dan..mak n abh pn tak faham dia yg sebenar..bg mak abh n adik2,dia tu serius je muka..tp ckup la istri dia je knal dia..

Dan percaya x,dia tak suka pimpin tgn,klau nk pgg lengan dia..
Erm..lain org lain carakn?

Sebenarnya dia dlm kategori ego!.
Tp tak pe..sy suka..sgt mncabar tau!!

Yang paling2 best,dia pndai jga bini dia bila dlm pantang..
Dari hati pertama balik,dia la mndikn ank..hari kemudian mak la..
Istri dia mndikan dkat2 abis pntg..
Sediakn mandian isteri dia, batu tungku..
Erm..ingt lagi msa pntg fil,mak smpai tak tau nk jaga apa dh..sbb cucu dan anak mak,menantu mak dh uruskn..mak cuma temankn ank mak je..hehe..
Dan byk lg bnda yg suami sy itu buat..dan kdang2 malu sndiri sbb dia byk tau dr kite..

Ini semua bkn la nk puji gila2 suami sy..tp bg sy dia sgt smpurna..
Org lain nk kta apa..kata la..
Sbb sangt sedih,bla rmai x faham dia n sifat dia..org judge bdasarkn perwatakan dia yg serius..

posted from Bloggeroid

Ingat!! Kena makan..

Sminggu ni,tak pnh lupa mkn..
Makan..makan.dan makan je..
Mna la nk tau tiba2 je baby nk kluar. Nak tdo lg la pnting..mkn jugak.
Terjaga mlm pn sma,mkn atau mnum nestum..

Ok la..sbb pngalaman lpas..
Bersalin israfil dan irdina,ibu tak smpat sentuh mkanan..

Israfil,mula sakit pkul 3 pg..tak jngka..tahan sakit sorg..
Kejut baba pn tak bngun.lpas subuh,6.30 pg br btol2 kjut baba.
Pkul 6.55 btolak hospital,dlm 8.10am israfil keluar..

Irdina pulak,stat sakit pkul 9am..
Ibu tak layan..bgun..uruskn fil..
dlm ati dh rasa "nk beranak kot"
tp,cpat abaikn..
Bersiap nk pg kenduri zia& syiera..
Kluar umh pkul 12.30..
Pkul 1.00 dh tak tahan suh baba ptah balik,dlm 7 mnit smpai hospital..
Bukaan dh 7cm..trus msuk labour room.pkul 2.14pm auni irdina keluar la dgn slmat..

Jadi,situasi ank2 ibu nk keluar,mmg tak di jangka.jd skrg ni dh prepared.
Tp..tak keluar2 jgk lg..
Syg cpt keluar ye..
smlm baba dh ckp.
"Tak sabar nk tnggu baby keluar kn fil"..
sambil usap perut ibu..

posted from Bloggeroid

Pasti rindu

Ibu pasti akan rindu saat2 main2 dn ank2 ibu..
Dengan adam israfil semestinya ibu rndu..
Tapi israfil dah besar,dh boleh bawak diri..

Dengan auni irdina lagi rindu..sebab ibu lepas ni kena bahgikan masa antara dia dan baby baru.

Ibu tak cakap,ibu menyesal..
Cuma..ibu tak dpt tumpukan sepenuhnya nya kat dia akn dtg ni.
tapi benda yg ibu slalu ckp,kasih syg ibu,layanan ibu tak pnh berubah..
Kan fil kan??? Ibu sama macam dlu kan??cuma fil kengkadang kena marah dgn ibu sbb tak dgr ckp.

Tu pn ank ibu tau..
Tiap kali lpas marah, msti ibu tnya balik.
"Sebab apa ibu marah fil"?
Anak ibu akn jawab bnda yg sama.
"Sebab tak dengar cakap".

auni irdina?.blm kena lg..tnggu turn besar skit nnti.hehe
Sikit2 ada la..mrh manja2..
tapi merajuk la kalau ibu atau baba ckp "aipppp"
terus dia tunduk..keras..
Kelakar sgt tgk muka dia..

note : Ibu pasti akn teringat di bawah ni,bila semalaman ibu kat ward..
Dia dh pandai nakal2..
Manja sgt..kalau bdk baya dia dh
pandai pgg botol..tp ank ibu manja n mengada,ibu kna pgg..padahal masa baby dlu ska lak pgg sndiri..
Skrg bila dh dapat kaki,abis 1 umah dia pusing..tak kisah la kemana..
Ikut suka dia mana nak pusing..
Israfil..ibu dh faham sgt harian dia..
Kartun..kartun..n kartun
Dh tentu channel 613,disney junior je..smpai seharian tgk.berebut ngn baba..
Kalau tak tgk tv,dia belajar atau main sendiri la..

Tak boleh lena dan memikirkan

Setiap mlm mesti mata tak boleh pejam..
Kalau pn terpejam awal,dlm jam mcm ni msti akan terjaga..
Jam dh masuk 4.15 am..

Hari2 tak tenang dan memikirkan ia.
YA ALLAH permudahkan urusan ku..
Kenapa belum smpai masa nya?

posted from Bloggeroid

Feb 19, 2013

Muka nakal

Hurmmm..
Nur auni irdina ni suka buat muka nakal..

Feb 18, 2013

Makan

Orang tua2 ckp kalau ank mkn jgn di tegur..
Hurmm..betol ke ?..ntah la..

Kalau bulan2 lepas ibu sangat risau sbb auni irdina tak nak makan.
Makan roti ikut suka dia je..kalau nk dia mkn,klau xnk,dia mnum susu je la..
Nasib baik susu nak..
Bg nestum baby yg berbiji tu,sdap pn dia xnk..
Baba ckp msa tu mgkin dia nk ringan badan,sbb nk jalan..

Dan..mgkin betul la..
Mnggu lepas,rabu malam..saja buat nestum yg smpan ,buat kat israfil..
Tiba2 irdina lak berebut..mmg x cukup la.
Pelik la..

Esoknya,baba beli nestum original utk ibu share ngn fil..saja buat secawan fil dan irdina..
Huhh..abis..esok buat lagi.habis..
Auni irdina mula berminat nk makan!!!
Alhamdulillah..
Time makan kami,ada suap..dia makan.alhamdulillah..
Hari sabtu,saja buat bubur+sweet potato..mmg anak ibu makan la..
Dah smpai ari ni anak ibu dh berminat nak makan..wlau tak byk mcm dlu..
Tak pa la.

Adam israfil,..sebelum ni pn payah nk makan..
Dan sejak skrg ni..selera dh ok..
Kalau time mkn,atau lpar fil akan mntak nk makan..
Bila dh makan nasi,tak lama,msti mntak roti,biskut atau nestum..
Kadang2 tgh malam mntak makan jugak..padahal dinner dh makan..

Kadang2 ibu terpikir..ibu tak payah la nk paksa2 mkn..
Mcm israfil dlu,selalu kena marah..
Bkn la marah betol2 pn.huhu..

posted from Bloggeroid

Santai dengan ank2

Seminggu ibu bersantai dgn ank2 ibu dua orang tu,seblum tiba adik sorang lagi.
InshaAllah..tak sabar.
Seronok betol dpt duduk dgn ank2 ibu..

Ada masa sunyi,ada msa riuh..ada masa dgr suara ibu marah fil..
dah tentu msa x dgr ckp..

Rumah?dah tentu bersepah dgn mainan..
Sepah, kemas..sepah..kemas
.tu la keje ibu .
Ermm..penat jugak jadi surirumah..huhu

Feb 15, 2013

Untung jadi ank lelaki baba..

Untungla adam israfil..
Apa minat dia,sma ngn minat baba.
Bila fil paw sesuatu,msti sma dgn citarasa baba..

Tapi bersyukur sgt,Israfil bkn jenis suka merengek2 selagi x dapat sesuatu..
kalau pn fil mntak sesuatu,kalau ibu+baba tak bagi,fil akn faham.
Sbb ada msa bnda yg fil mntk bnda yg dh ada atau yg membazir..
Baba akn ikut apa yg fil mntak,klau sesuatu tu ok je.

Hari tu baba belanja fil beli set hot wheels,..
Bes set ni sbb car bila masuk dlm tu,blh di cat dan di spray.tapi colour tu akn hilang dlm beberapa minit la..

Akan rindu

Entry kali ni pn sma,pasal rindu jugak..
Mnggu ni lama ngn israfil+irdina..
Anak dara ibu semakin mnja dan suka buat muka comel2 kat ibu..
Ohhh..mmg akn rindu msa ibu kat ward nnti..

Kalau fil,tak payah ckp,mmg sedia maklum mmg manja ngn ibu+baba.
Manja sgt,tp tak la smpai mengada2..

posted from Bloggeroid

Adam israfil+auni irdina

Ibu nk pulun upload pic ank2 ibu..nnti dh deliver nnti,turn pict baby pulak..hehehe

Feb 14, 2013

Dua beradik

Tak tau apa tajuk

InshaAllah dlm msa beberapa hari lagi ibu akn bersalin..
Dan dah tentu ibu akan rndu anak2 ibu,msa kt wad nnti..

Mmg la cma semalam brmalam..
Tapi pngalaman msa brsalin auni irdina,ibu dpt agk akn ada perasaan sama..bnda sma akn jadi..
Mlm ,msti ibu tak kn tido,teringt ank2 ibu..ibu msti tgk suma pict dan video ank2,bserta air mta yg mleleh..
Smpai lupa sakit bersalin..

Sebab tu,kali ni ibu amik jugak cuti awal..
Bagi ibu,x rugi pape pn..sbb yg pnting dpat rapat dgn ank2..sbb lpas ni,dh brtmbh ahli,mgkin nnti tak terlayan.tapii..kasih sayang ibu dkat ank2 ibu tetap sama rata..janji ibu..

Tentang baba pulak,preggy kali ni..ibu sangat beruntung sbb selama 9 bln,baba ada kt sisi ibu..teman mna ibu pg..sentiasa tman bla check up..
Sangat bersabar dgn ibu..
Klau msa preggy israfil dan irdina,baba mmg outstation..tnggl ibu..sedih msa check up,sbb suami tak da kt sisi.
betapa ibu sngt perlukn baba stiap msa..mmg tak lngkap klau baba tak de..
Dan ibu harus bsedia,sbb bla2 baba akn keluar os mcm sebelum..
Ohhh..msti tiap mlm ibu nngs smbil pluk baju baba,sbb terlalu rndu.

Erm..tgk suami dan ank2 tgh lena tido..
Betapa tenang tgk muka tiap sorg..
Sayang sangat..
Bersyukur sgt..

posted from Bloggeroid

Feb 12, 2013

Handsome boy ibu

Orang tak kata pn adam israfil tu handsome..
tapi ibu dia yg kata.
Ye la,ank sendirikan,ank ibu kan..msti ibu dia yg ckap..

Sayang kat dia sangat2 tau!!!

Dah seronok jalan sendiri

Alhamdulillah,auni irdina dah blh jalan betol,tnpa perlu pimpin..
Kedua2 ank ibu,ibu perhatikan progress berjalan sama je..

Irdina dalam umur 1y1m++ israfil pn sma jugak..nasib baik dlm blog ni ada pnh post,at least blh refer balik..

Lambat atau cpat,ibu tak kisah,asalkan blh bjalan..
Sebenarnya auni irdina dh lma blh jalan,..klau atas katil atau karpet dia brani je,tp kalau kt lantai dia tak berapa confident.
Tp tak pe..skrang dh lulus dah..