Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Mar 27, 2014

Anak beriadah

Alhamdulillah sangat sebab di beri peluang dan rezeki lebih..Rezeki anak anak..Kalau dlu lpas bersalin adam israfil kami dapat beli sebuah rumah...5 taun dok sana..sebelum tu pas kawin kite menyewa je..
Lepas tu lpas bersalinkan auni Irdina Ibu +  Baba dapat kenaikan gaji,pelarasan gaji..
dan bila ada Afia Raisha lak dapat rezeki rumah lagi..kali selesa untuk kami berlima..

cerita asalnya lain..tu mukadimah je..

Sejak dah pindah rumah bawah..memang anak2 ada masa main kat luar..tak la terperap..klau bosan pegi playground je..
tapi biasa main depan rumah je la..main basikal.
jadi tiap2 petang ibu atau baba akan teman anak anak kat luar..wlau lorong rumah kami jalan mati ..tapi still kena tengok2 kan gak..budak2 mana reti jaga diri sngt..
Hari keje pun sama..sempat la main..tapi masa jerebu tu anak2 terperap kat umah paksa dok umah wlau ari dok mntk nk main.tambah2 dah ade kawan sekelling..

Sekarang bila adik dah jalan..bagi kuar 2 beradik tu..jaga je tiga2..
Memang galak la adik tak nak masuk umah..






Raisha dah Jalan..

Cerita dah lapok sebenarnya..tapi di sebabkan blog br update je, jad banyak cite yg missed..
Terutama hal anak2..
Cerita ari ni hal adik..byk je nak cite pasal adik..kisah hari adik bersalin pn tak cite lagi..ibu sibuk skit..

Ari ni adik  gnap 1 tahun sebulan..27/3/2014..Adik dah jalan dah pun...Sebelum masuk setaun msa bln 2 la..
Kalau anak2 org lain ade yang mmg dah jalan awal..ade seawal 10 bulan pn ade..awal pada tu pnade kot..
Tapi kes anak2 ibu, abang+kakaknya mula  berjalan bila genap setaun.maksud nya tatih , jalan jatuh..
tapi kali ni adik lak, awal skit dari abg+kakak.

Tak silap ibu adik pandai jalan sebab suka main tangga..maklumla jakun pindah umah baru umah bertangga.jadi adik suka sangat main naik tangga..cma 2 mnggu lpas br pandai trun sendiri.Cemana pn tiap kali men tangga ibu atau baba akan perhatikan..tkot salah langkah..

Kebiasaan anak2 ibu biasa jalan dalam rumah..bila ajak kluar jejak tanah dorang jadi gayat..pdahal kat umah ok je..tu tak tau pasal apa..tapi adik  ni pulak ari tu saja bawak teman sidai kain..bajet adik akan main2 kat grill atau pagar..tapi rupanya lpas pasang kasut laju je kuar pagar..
Hari mula2 jejak tanah..selama di berdokong je.erm..kawasan umah kite masih berpasir sbb tgh bikin tembok tak siap2 lagi pastu smpai la air dicatu pn tak siap2..



Penat kot kejar..sidai selai baju lari kuar tarik adik..sambung balik sidai..settle br leh teman anak2

Mar 26, 2014

Auni Irdina dah tak pakai diaper..yayyyy

Tahun ni sepatutnya auni irdina di kira dah 3 tahun..tapi di sebabkan kakak lahir bln 12.baru je masuk 2 tahun..cth kalau  bulan ni, ibu msih lagi cakap kakak baru 2 tahun 3 bln..sian kakak lahir ujung taun..macam baba la pn lahir bln 12..hihihi

ok berbalik pada cite asal..kakak dah berjaya tak  pakai diaper..yayyyy,,
Mula ajar kakak masa genap 2 tahun ..baba yang mula2 ajar..dan selebihnya ibu yang take over...tapi baba banyak bagi tunjuk ajar jugak..Masa Abang dulu 2 tahun 5 bulan baru mula belajar..agak lewat la rsanya .jadi auni irdina 2  tahun 2 bln dah lulus,berjaya  ..hihi..suka ibu tau sayang!!bila nk wee wee die akan ckp..

Cuma masa awal 2 taun sbulan dlu..kencing berterabur.kena gigih mop bagai...macam abang die dulu senang agak..bila sebulan tgk..baru tahu auni irdina ni kuat kencing..dlm sejam 2-3 kali akan kencing..pada awalnya dalam sejam tu byk kali tanya .,sekarang die  dah pandai .terus bagi au,,tak pun kadang2 kakak masuk bilik air sendiri..cuci sendiri..tapi ibu perhati la ikut blakang n guide kakak..saja je suh die berdikari ..tapi hakikatnya die la paling manja..

walaubagaimana pun..ade dugaan besar..haha..bila nk poo poo..
Adoi ni pening..die tak nak cakap..
pada awalnya kakak pandai..2-3 kali gak die cakap..tapi lama2 die geli agaknya bila tengok najis yg kuar tu kot..apa yang ibu perasan, tiap kali membuang kakak akan bukak paip..bagi najis tu lalu kot..
Dan sekarang ni..kakak klau nk membuang die akan buang skit dlm sluar..tapi tengok muka dah tau tengah kemut2 meneran..hehehe..
Bla tengok rupa mcm tu kena cpat2 angkat bawak masuk bilik air..

Apa pun kakak..Ibu ucapkan tahniah sebab berjaya dengan jayanya..




Kami sudah berpindah rumah

Bila di belek2 beberapa bulan dah tak update ape2 entri ..Sebab mngkin klau bukak blog kena betol2 ngadap..tahun ni tahun yang sangat  sibuk dan mencabar..tapi setakat ni masih boleh handle dan tak menjejaskan ape2 lagi..

Awal tahun hari tu kiteorang dah pindah rumah baru..rumah yang lebih selesa sikit..Tapi  tak bermakna tak suka dengan rumah lama  tu..sayang gilerrr kot!!!  rumah pertama yang kami miliki..mmg tiap kali tengok pict lama rumah tu..mesti nangis rindu..

Memang sibuk dan penat sangat..dari start packing barang, cuci umah lama sbb nak bagi penyewa  duduk ,cuci rumah baru pasang lampu kipas semua buat sendiri...penat sangat..ade lagi yang belum settle lagi..contohnnya laman rumah tak settle lagi..sebab tembok tak siap2 lagi..lembab btol dorang buat,,kang klau bnyk bunyik benda lain jadi..Hal tembok hal rumah biar baba  yg settlekan..

Jarak rumah ke opis 1/2 jam je,.jadi kalau kuar jam 7.30  pukul 8 tepat sampai..tu kalau lambat pun sebab kalau lori ade kat depan..pegi keje pun lalu ulu  yam..tu yang cpat smpai..
Rutin harian mcm biasa memang mencabar la pagi2..maklumlah nk siapkan bekalan anak2..pam susu lagi....
Cuma pagi2 adam israfil , baba yang akan kejutkan mandi dan siap..baju sekolah ibu mmg dah siapkan awal2..sebab..baba tu kan penyabar.blh melayan karenah israfil yang macam2 bila nak mandi pagi..
ohh ye,,,lupa nk cite..adam israfil dah sekolah tadika..

Anak2 masih hantar dekat mak..cuma israfil je la pkul 12 baba amik, hantar umah mak..dan baba pun akan lepak sana smpai pkul 2..sempat la baba melayan anak2 sementara mak blh buat keje lain.