Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Jan 29, 2011

Guinea pig

Plan hari ni ajak israfil pegi park...somewhere kepong ...Tapi hujan la pulak..so plan B. MA ajak pegi Jusco Kepong..tmpt terdekat lah..Malas nak ajak g OU.for sure traffic sangat teruk...
Lepas makan..saja ajak israfil jalan, singgah pet's shop..comel2 hamster .ada guinea pig!!...
How the animals came to be called "pigs " is not clear.but ada
panggil tikus belanda..tikus belanda tu rasanya better kot kalau nak sebut...MA terpikat dengan kecomelan nya..dan meluahkan rasa nak bela.. - masa kat rumah -.
Then, i pun terus studymenatang nih..and for sure la kat wikipedia yang byk bg aku ilmu selama ini...
Frankly speaking, i memang takot kucing, tak tau cemana nanti bila ada GP ni..
ok...i'll try..
CUMA..kalau MA outstation..sapa nak bagi mandi..kalau ikan senang je nak cuci aquarium..memang aku la yang membela bila MA tak da..



"abg..pls get me i GP"... comel kan


******

AND.. of coz la...israfil paling happy dapat jalan-jalan








- never be replaced -

Jan 27, 2011

Baba ...Israfil ...PS3 dan bola

At my 4 months preggy, we went to ultrasound and the result is...baby boy..of coz la MA happy sangat.. Lagi pulak katanya instinct dia memang akan dapat baby boy..TAPI kami tak kisah..andai kata apa jantina baby tu..
Ok la..disebabkan anak ibu yang sulung ni boy, jadi baba banyak influence anak ibu la...

Baba suka main game...my israfil pun teringin..So i letak keyboard dekat babychair.

Baba suka main bola, my israfil pun suka main ..So baba hadiahkan ball. Setiap hari mesti main bola , even malam nak tido pn main..kadang-kadang peluk ball sambil nenen ibu.

and now..baba main PS3, israfil pun nak main..padahal joystick lagi satu baba beli utk ibu ..
Tengok la..main macam betol-betul je..israfil suka la bila , dia tekan-tekan appear papa kat tv tu..




- never be replaced -

Jan 24, 2011

Ibu rindu israfil

Lama betol ibu,baba & israfil berkepit..ala..sebenarnya hari je..ibu tau, mesti israfil rindu kat ibu dan baba..Sebab ibu tengah rindu israfil tau.

Sekarang anak ibu dah mula macam-macam..Dulu ibu tak perasan macam-macam itu..tapi pagi tadi baru ibu sedar( walau sebanarnya macam dah lama)..Ok..cam ni..Pagi-pagi sebelum ibu bangun n mandi, ibu mesti ka susukan israfil..tapi hari-hari bila ibu mandi je dengar la suara israfil nangis..ibu mesti mandi kelam kabut, susukan balik..tapi si busuk itu nenen kejap je..pastu tido..geram tau..
Pagi tadi ibu macam biasa kelam kabut, anak ibu ni nagis..tapi bilaibu kuarbilik mandi, anak ibu ni diam je..terus tido..Ibu memang malas ganggu anak ibu..ibu siap kat luar..anak ibu nanis balik...sampai dengar la tapak kaki comel kluar bulik..emm....haishhh...

Pantang ibu gerak mana,snak ibu nangis..sampai nakcari baju..baju kecik ke..nakmasak air..naksiapkan barang anak ibu..ibu kena dokong,,,napa anak ibu ni manja sangat..sayang sangat ke kat ibu ni..opsss...ibu perasan sikit boleh..
Tapikan sayang, ibu selesa bila anak ibu cam ni..macam anak ibu nak ibu ada depan mata je..Cuma kadang-kadang tak selesa gak..sebab, nak masak anak ibu mengekor ibu , pantang toleh ada kat belakang..bahaya sayang ...ibu nak mandi pun anak ibu nak ikut...sama macam baba..baba masuk bilik air je mesti nakiut..pantang baba hilang kat mata jugak..semua kena depan mata anak ibu..

Muhammad Adam Israfil Mohd Syafiq,ibusayang anak ibu sangat...adik -adik srafil nanti pun tak terkecuali..mest ibu sayang..tapi for the time being...israfil saja depan mata ibu.ibu sayang sangat,tai kalau anak ibu akal , mesti ibu kenarotan..ibu ni garang tau..kan baba?


- never be replaced -

Jan 23, 2011

Good nite to ibu & baba

'Baba,Fil dah sihat..cuma suara je sikit serak..nanti fil nak main ball ngan baba tau..'



- never be replaced -

Jan 20, 2011

Tulang Ayam

Since israfil tak berapa sihat..aah..almost 2 minggu israfil tak berapa selera makan..MEMANG tak makan langsung..except susu ibu... ibu tersangat la risau.. Tapi tadi tiba-tiba israfil nak makan dengan ibu & baba.. guess what..israfil nak makan tulang ayam.


note : ibu pun tak berapa ada masa nak berbelog.., sejak skrg lak, israfil tak tertipu dgn keyboard yan tak bernyawa..israfil nak tekan-tekan keyboard yang boleh tekan..tambah ibu mmg sibuk jugak sejak israfil demam..


- never be replaced -

Jan 18, 2011

Tenggelam timbul

rasanya lama i tak berbelog..Mood mcm takda since my israfil tak sihat..
sayang ibu..cepat la baik..TAPI..tadi masa ikut baba futsal, bukan main israfil main bola..tapi sapai umah terus melentok orang sakit..








- never be replaced -

Jan 15, 2011

Israfil demam nak tumbuh gigi kot??? - part 2

Ok..my previous entry, pasal israfil nak tumbuh gigi..Yes..israfil dah ada simptom-simptom nak tumbuh gigi..sangat-sangat kesian bila tengok israfil nangis tak tentu arah..Memang sakit la tu..Sebab my israfil setakat ni memang jarang merengek kalau tak sihat..even masa kena Chicken Pox ngan campak pun.israfil x meragam..Tapi kali ni, memang israfil meragam.. Agaknya ibu tak pernah dengar israfil meragam, tu sebab ibu jatuh kesian..sedih pun ada..Asik pegang gusi je.. Makan pun x selera..Cuma kismis je israfil boleh masuk..lagi 1, susu ibu boleh trima..
Malam ni Israfil tidor awal..tapi jenuh jugak la nak tidoka..sebab asik terjaga...Mungkin sakit kot..





- never be replaced -

Jan 13, 2011

Memori di Cawangan Perjawatan

Tho,i still have tomorrow...and tomorrow is my last day here..AND i'm gonna miss the moment while i'm here..sapa kata tak sedih?..Almost 5 years i dekat sini.. Walau i akan pindah dekat 5th Floor, I tak jamin i akan turun Bilik Perjawatan lagi..Sebab i seorang yang berat montot nak merayap.. But luckly, i still have FB..so that tak kan lost contact..Macam tak jumpa lanngsung kan,cara i cakap?.. Hp no pn ada gak kan..


This pic is captured masa majlis persaraan.tahun 2007..Cawangan Perjawatan yang uruskan majlis persaraan..Masa tu i muda lagi..Single lagi..Comel tak i dulu?

Ni Masa Majlis Augerah Khidmat Cemerlang tahun 2006..Masa ni i baru kerja..Cawangan Perjawatan juga handle majlis ni..So kami memang AJK majlis yang besar ini

This picture pulak masa Majlis Khidmat Cemerlang 2008..masa tu i just married...

Ni pulak 2009 pnya Majlis..time ni ramai ahli Perjawatan..Ramai new staff,..Ni adalah kesemua staff untuk Cawangan Perjawatan

staff perjawatan.
Ni masa dekat Langkawi..Masa Mesyuarat Masa ni i tengah pregnant 6 months

Dekat langkawi juga.Pn .Hajah muzi yg akan bersara Mei thn ni..Sedih i tak sempat bersama di hari terakhir


Note : My stuff still tak kemas lagi..Cuma dah packed sikit-sikit.



- never be replaced -

Pelengkap

Yesterday my sis, accident kat jalan Kuching. Si trelar langgar.Kesian sangat , padahal my sis
-nana-, nak pergi Uitm ada kelas after work. Alhamdulillah cuma si Ford Fiesta yang cedera parah nana tak cdera..
I pun dapat tau nana kol i..terkejut N dia masih dalam keadaan trauma..Semalaman I tak dapat tido.teringat..Walau I tak di tempat kejadian, bukan I yang alami, tapi I sayangsanga adik i..My whole family,.. -semalaman x oleh tido sebab jaga my israfil jugak,sbb demam-

Si Ford Fiesta cedera parah.

Both is my sister.. (left) ayu, ( right )nana

I sangat sayang My family.. I can’t live without them

AND NOW

I ada MA n Israfil..
Semua insan diatas adalah pelengkap hidup i.


- never be replaced -

Jan 12, 2011

Israfil demam nak tumbuh gigi kot???

My israfil blm tumbuh gigi lagi?.
Yeap..belum.. Tapi tadi baru i realize yang my israfil nak tumbuh gigi, sbb tengok ada skit terkeluar,,,
hari ni i on leave.. Biasala anak kecik, kalau demam msti nak ibu dia..kan ?..
hari ni I bawak pergi klinik..Tapi before that, MA ajak pergi banting sebab nak tengok tapak.. balik pn dah petang, singgah Jusco Kepong sbb tak makan apa lagi..
Yang bes, walau israfil sakit, langsung x merengek..TAPI biasa israfil memang nak ibu.. Sebab, biasala bila demam memang x lalu makan..nak susu je..Jadi Israfil still breasfeeding, jadi memang la nak berkepit dgn ibu..

Air mata meleleh..tanda?..israfil selsema + demam..

Melentok manja kat baba..jarang nak tengok israfil manja-manja cam ni..


NI yang paling bes..
macam biasa bila malam israfil akan tarik baby chair dia, letak pc..pastu heret ibu @ baba on pc..nak 'main game' ( sebenarnya tengok kartun @ lagu-lagu + blajar, fav israfil ). so israfil kan demam, i bagi israfil ubat..tak perasan pulak israfil boleh terlentok dan terus tido..




- never be replaced -

Jan 10, 2011

koyak

i rasa i ada bakat menjahit la..statement apa ntah ni..Sejak jait manik, Macam ada bakat menjait kot..-statement tak boleh blah-
Ok la sebenarnya..kain ni koyak..Tersangkut dekat roda kerusi kat opis..memang i duduk biasanya lupa dunia..bangun tengok melekat kat roda.Sakit hati mak..

Ni la la antara rupa kain yang koyak di tempat kejadian..



solution nya, I tanggalkan kain kat surau..pakai kain semayang, jait semua hujung kain tu..biar x nmpk cacat..kalau jait tempat kejadian, for sure buruk..amik kau sejam i jait.terkial-kial...sampai sesi nak pump susu i cancel kan..akhirnya bengkak my $%#^& ,




Note : i've been breasfeeding to my israfil dah almost 15 months..serta kesabaran i pump di office.. Congrats to myself..I harap dapat breasfeed israfil sampai 2 tahun n his siblings..





- never be replaced -

Jan 9, 2011

Kenapa asik-asik israfil..


Ok....'Kenapa asik-asik israfil'.. I memang sayang sangat-sangat my israfil... Of coz la semua ibu sayang anak kan?..main reason?..sebab i yang kandung anak i ..ibu yang lahirkan anak ibu ke dunia ..dengan izin Allah..dan restu dari MA, mak dan abah..Ok..ok..enough..
I ada reason yang sangat kuat.
I SANGAT SAYANG MY ISRAFIL..
Refer to my older post, ( click here) . I pernah miscarriage..
Masa i dapat tau i pregnant..sampai i tak percaya i pregnant, bila tgk double line..tandanya positive, i'm pregnant..Alhamdulillah..I beli pregnancy test..Test lagi..lawak masa tu..
During my pregnancy, i sangat hati-hati..bukan over excited sebab i preg..I sangat alert sebab takot miscarriage lagi.takot sangat..Israfil sangat baik.. selama i pregnant, i sangat baik juga..Tak percaya, tanya Encik Syafiq Halim.. tapi..seriously, israfil banyak bagi kekuatan.. selama dalam perut ibu, banyak dugaan,ujian Allah bagi.. I tak blh ckp..atas sebab-sebab peribadi.. dan MA masa tu outstation kat sabah..memang jarang balik..I pulak duduk sorang-sorang.. dan Allah sangat sayang kan i & israfil..Allah lindung kami berdua..

Cuba bayangkan, Ibu mengandung duduk sorang2?.. Kalau sehari dua tak apa..tapi berbulan-bulan..- walau MA ada balik, tapi sekejap je- ..Lagi satu.. I tak ada morning sickness .. muntah ..loya..pening...mengidam ke..terasa nak makan pape ke.. pokoknya.. i macam biasa.I sangat aktif.. Cuma, penat tu biasa la..sebab balik keje..People out there..jgn cakap i riak,cakap besar ke..belagak ke.. Please baca my entri sampai habis baru nak judge...ok..thanks..

Apa yang i tau, kesemua kemudahan & kekuatan itu..memang Allah bagi..sebab bayangkan kalau kalau i lemah..sapa nak nak jaga i?..husband i jauh luar semenanjung.. Jadi my israfil la yang kena jaga ibu .. Kalau Ma dekat memang i nak manja-manja.. sapa yang tak sakit badan masa mengandung??tipu kalau i kata i tak sakit.. I sakit..i tanggung sendiri.. Cuma mampu text MA je..bagi tau. " Kalau abg ada kan bes..boleh urut ayg " ..
I cuma harapkan..Muhammad Adam Israfil, dapat jadi anak yang berguna untuk Ibu & Baba..Amin..jadi anak yang baik..dengar kata.. dapat balas jasa ibu & baba.. sakit beranak , bagai nyawa di hujung tanduk..

Muka agak pale..masa ni 6 months preg..




- never be replaced -