Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Nov 30, 2011

my 1st nephew

My sister, Ayu.dah selamat bersalin Alhamdulillah..Happy for her..dan mesti Fadz, happy dapat baby boy..tak silap nama Aqeef Naufal..

baby aqeef naufal

baru balik dari hospital..semestinya anak ibu sorang tu happy bila jmpa baby..puas di gomolgomol baby aqeef tu..ada adik nnti, tak tau cemana..tp sian tak leh jadi geng..

Dah pasti

Semalam MC..badan agak tak larat..mgkin sbb penat kemas bilik israfil + jalan-jalan time cuti..Dah alang alang g klinik, tergerak hati nak scan skali..dan kali ni betul betul pasti jantina adik israfil..baru bolrh shopping betul betul..setakat ni ibu ada simpan koleksi yang nak di beli utk adik..Memang dah scan masa 7 bln, baba dan doc dah cakap jantina adik..tp ibu tak yakin sangat sbb tak nmpk sendiri..dan semalam disebabkan nak sgt tau, dan baba pn tak da nak tgk kn..jadi ibu tgk betul betul..comel betul..dan nama untuk adik ibu dah bg baba , sama ada baba berkenan atau tak..semestinya selakat ni nama adik kena sama dgn israfil ..huruf "A" dan "I"..
mengada ngada kan ibu ni..kan baba..
.


hari ni ibu dah 35w+5d..dah nk masuk 9 bln dah.. doc skp smlm baby tegang kat bawah.dah nk dekat dah..patut la contraction dah semakin kerap..tak sabar ibu nk jmpa adik..

kat bawah ni..semestinya ibu nk jugak upload gmbr israfil..





Nov 25, 2011

Yayy

YESSS...
hari yg ditunggu dah tiba .ari ni baba balik..tak sabar nk jmpa...rinduuuuu sgt kat baba..

Oh ya..adik israfil dah berusia 35W+0d dalam kandungan ibi..ibu harap adik sentiasa sihat dalam perut ibu.lagi 37 hari adik kuar..ikut pd tarikh jangkaan.. bila dah sarat sarat cam ni, terasa tak larat sure la masa nak tido..nak tido memang saat mengerikan..ngeri la sangat ..tapi betul la..sbb sakit sakit seluruh badan..mengiring tak kena, telentang tak kena..kalau jalan lagi best,...suka berjalan..sbb tak suka dok lama.lgi lagi kat opis..sbb bila bangun sakit kaki.jadi bila byk jalan rasa sedap badan..lagi satu, bila byk jalan org kata elok masa mengandung..ye jugak..sbb pregnant kali ni tak buat sebarang exercise pn..time israfil sgt larajin..jadi solution nya..kena byk jalan la..

Copy Paste.

Meh baca artikel ni..( copy paste )..cma dalam bahasa indonesia..

Sobat, proses pembelajaran sang janin sudah dimulai semenjak dalam kandungan ibu, sang janin ikut belajar pada trimester kedua dan ketiga, seperti di dalam ruang Amphitheater yang lebih canggih dari kelas mana pun di dunia. Berikut keahlian-keahlian sang bayi yang sudah dimiliki sejak didalam kandungan, menurut Fred J. Schwartz, MD, ahli anestesi dari Piedmont Hospital in Atlanta, Georgia
  1. Kebiasaan Menghisap Jempol
  2. Wajar jika kebanyakan bayi suka mengisap jempol, karena ternyata kebiasaan ini sudah dimulai sejak dalam kandungan. Refleks isap ini membantu bayi saat akan menyusu, maka ibu tidak perlu lagi memaksakan untuk menyodorkan puting. Keahlian mengisap jempol ini sudah mulai sejak minggu ke-19 karena otak bayi telah mencapai jutaan saraf motorik sehingga ia mampu membuat gerakan sadar seperti menghisap jempol.

  3. Kebiasaan Berenang
  4. Sejak bayi di dalam kandungan ia sudah terbiasa berada di dalam air selama 9 bulan, yaitu cairan ketuban. Bayi sedang senang-senangnya berenang di usia kehamilan 20 minggu. Saat ini bayi sedang membuat gerakan-gerakan aktif yang dapat dirasakan ibu, mungkin karena panjangnya baru separuh dari panjang lahir dan beratnya baru sekitar 340 gram sehingga ia masih punya banyak ruang untuk berenang.

  5. Kebiasaan Cegukan
  6. Saat hamil, terkadang ibu merasakan gerakan continu di satu bagian perutnya. Bisa jadi saat itu janin sedang cegukan. Hal ini biasanya dirasakan sejak kandungan menginjak minggu ke-25. Hal ini menandakan bahwa janin sedang berlatih pernapasan. Saat ini janin menghirup dan mengeluarkan air ketuban, ketika air ketuban yang tertelan terlalu banyak maka ia akan cegukan. Hal ini sesuatu yang wajar.

  7. Mendengar
  8. Banyak yang menyarankan ibu hamil sering-sering berkomunikasi dengan janin dalam kandungannya. Hal ini benar, karena meski masih di dalam kandungan, janin sudah dapat mendengar suara ibunya sendiri dan suara orang lain di sekitarnya. Saat melakukan USG 4 dimensi, selain memeriksa kelengkapan organ tubuh, dokter juga akan meminta janin melakukan sesuatu dan melihat respon si janin. Misalnya, ketika janin sedang menunduk, ketika dokter meminta ia menegakkan kepala, ternyata janin bisa mengikuti perintah. Jadi sebaiknya ibu hamil berhati-hati dalam berkata-kata karena janin juga bisa mendengar jika ibunya sedang marah-marah. Hal ini terbukti dengan reaksi perut yang langsung mengencang.

  9. Membedakan Terang dan Gelap
  10. Beberapa penelitian menunjukkan bahwa bayi sejak dalam kandungan 27-28 minggu sudah bisa membuka matanya, sehingga sudah bisa membedakan antara gelap dan terang. Bisa terlihat ketika dokter menempelkan senter di perut, ia bisa melihat cahaya yang masuk melalui dinding rahim. Bahkan janin bisa mengedipkan mata jika menurutnya terlalu silau atau terang.

  11. Mengekspresikan Diri
  12. Sejak dalam kandungan janin ternyata sudah bisa mengekspresikan diri sesuai dengan yang sedang dirasakan ibunya. Jika ibu dalam keadaan bahagia, duduk santai sambil mendengarkan musik, maka janin juga akan merasakan kebahagiaan tersebut sehingga ia akan tersenyum. Sebaliknya, jika ibu sedang stres, maka janin akan menyengitkan dahi. Lihat saja pada potret USG 4 dimensi bayi Anda.

  13. Belajar Dua Bahasa
  14. Ternyata, bayi di dalam kandungan bisa belajar memahami bahasa yang sering ia dengar, bahkan hingga dua bahasa sekaligus. Dan kemampuan ini terbawa hingga mereka lahir. Dalam sebuah penelitian yang dimuat di Psychological Science, bayi yang terbiasa mendengar dua bahasa selama dalam rahim ibunya kelak akan lebih mudah belajar dua bahasa. Hal ini juga sesuai dengan hasil penelitian psikolog dari Universitas of British Columbia dan Organization for Economic Cooperation and Development di Perancis.

Source : www.wakrizki.net..

Selesai ..

Selesai sudah isi LNPT ngn SKT..4.12.2011 ni Unit HRMIS nakwat naziran...sebenarnya bkn susah pn..pnyakit malas ni ada..tu tak buat buat..nama dah ditampat kat dinding opis siap tulis 'WANTED' lagi tu.yg best sbb pengarah cawangan kiteorg pn tak wat lagi..sbnrnya bkn ssh pn, tapi antara malas atau rajin je..tapi line HRMIS kt tkt 5 ni slow skit..

Nov 22, 2011

Untung kan bila jadi bini orang.

Bila dah kawin ni ...dulu masa zaman bjang selalu nk borosboros..dapat gaji je, mula mula terus bg kat mak abah..org kata bg mak abah gaji kita, kerja akan jadi berkat..tak payah bagi banyak, tp asalkan ikhlas..Pastu barula boleh belanja sakan..smpai duit selalu tak cukup..kadangkadang belanja pun mak bagi..walau dah kerja..

sekarang bila dah kawin, alhamdulillah laki kita lak yang tanggung kita..tp, dalam masa yg sama, kita boleh kurangkan boros boros tu..sbb kita pikir anak..walau laki kita yg sudah siapkan kelengkapan, tp kita pn kena take part jugak..cth yg senang, pampers anak.walau baba israfil akan beli siap siap pampers..tp kadang kadang tak cukup 1 pack..israfil sebulan pakai 2 pek..kalau abis takkan ibu nak tadah tangan mintak duit baba nak beli pampers..jadi ibu dengan rasa tanggungjawab akan beli sendiri..jadi tak la dikatakan baba yg 100%..ibu pn nak jugak belanja anak ibu..tp memang ibu suka belanja anak ibu pn..asal ada nak kuar je,ada je sumting nak dibelikan utk anak ibu ni..

Untuk baba, ibu kalau nk belanja tak, makan je lah..kalau sumting, kena baba yg pilih..sebab baba israfil cerewet sikit bab pilih barang sendiri..baba israfil suka sangat beli jam..terbaru baba tghdok survey survey jam 'POLICE'..dah tgk design kat internet dah..cantik..nasib biak jam TISSOT yg ibu bagi masih lagi baba pakai..tp, jarang jarang..sebab baba suka tukar tukar jam.. "tukar tukar jam tak pe, jgn tukar tukar bini sudah la ye abg"..

Kalau tgk tajuk post ni, sebenarnya nak cerita skit je..meleret leret crita..baba hadiahkan ibu handphone Sony Ericsson Xperia X10..dan baba pakai hp baru gak Samsung Galaxy S ii..Biarlah org lain pakai lagi canggih canggih dah..skrg dah trend pakai iPad dan baba cuma bg ibu hp Xperia je.tp rasa untung sangat..sbb sejak kawin ni baba je yg selalu hadiahkan Hp..tp ibu suka jahanam kan hp..masa dpt yg ni, baba siap warning..jgn rosakkan lagi hp..smpai lubang cacing baba cari ibu..
Sebenarnya teringin nak hadiahkan baba sumting, tp tak tau apa..kali terakhir hadiahkan baba perfume Tommy.tu pn masa zaman bercinta..tp perfume tu betulbetul bagi kenangan..ska bau dia..kalau bagipn barang hantaran..tu pn baba yg pilih sendiri..


Nov 18, 2011

Seamat pagi

Assalamualaikum..
Selamat pagi Jumaat..

Alhamdulullah hari ni adik dah 34 weeks..Beberapa minggu lagi ibu+baba+israfil akan dapat jmpa adik..Ibu hari hari doa biar anak ibu sihat dan selamat..
Hari ni baba balik cuti dari Manjung, walau 2 hari, cukup la kot. minggu depan balik cuti lagi..Tak sabar sebenarnya nak jmpa baba..dan baba ada surprise untuk ibu..tak sabar nak dapat surprise tu.
Nasib baik la kan hari ni hari jumaat, jadi masa rasa singkat skit..lunch nanti ibu balik umah kite...kemas umah+basuh baju..
Ok la..ibu nak mula kan kerja ibu..



Nov 15, 2011

Ibu tetap akan sayang

Satu yang harap sangat, ibu harap ibu+baba tetap sayang anak ibu..walau nanti dah ada adik.. setiap malam akan selalu tenung muka israfil..sayang sangat kat israfil..Tadi masa on FB, baca status syada ( cousin baba ) "tbe2 teringat tym 1st day bby fayyadh lahir...bahagianye rase...tharu sgt2 tgk bby...♥ u,syg mmy...".

Memang betol, ibu pn berperasaan sama dan smpai skrg ibu masih lagi tgk pics israfil dari baby smpai jadi toddler..especially time kat ward, masa ibu br pas delivered..Masa pas bersalin tu, sgt sgt indah bila tgk zuriat ibu+baba depan mata..Bersyukur sgt dgn kurniaan Allah itu..
Setiap malam ibu akan lcium fil lama lama sambil ckp " ibu syg fil sangat sangat.ibu marah fil pn ibu tetap syg "..ni sambil taip ni, air mata tgh meleleh ni..

Sebab utama ibu syg fil sgt ,sebab masa mengandungkan fil, Fil la kekuatan ibu..ibu kuat sbb fil..time tu baba fil tak da kat sisi..sakit pening ibu tanggungsorang sorang..Alhamduillahmasa tu Ibu tak da masalah, tak alahan pape dan Alhamdulillah mengandungkan adik fil pn sama..dan skrg ni baba pun tgh OS jugak, Fil la kekauatan ibu bila ibu teringatkat baba..dan kelakar sgt bila setiap kali baba call ckp ngan fil, iu yg menangis..tak tau apa maksud air mata tu..sayu atau rindu..paling meleleh kuat masa fil 'mmuaaah' sana sini baba kat fon..
rindu baba la..ari jumaat ni baba balik..
*********************************************

Israfil suka main tamiya...suka buka pasang tayar...hehehhe.bkn tamiya pn.keta keta mainan murah je..sbb kalau mula mula ska suh baba+ibu beli car, pantang nmpk kat kedai @ kat shopping mall..sekarang suka cabut tayar lak..jadi cacat.tapi yg ni la slalu yg selalu anak ibu bawak tido..

Ibu slalu cakap kat anak ibu "fil ni suka buat mulut baba"..memang pun..anak ibu ni suka buat mulut baba bila buat sesuatu, bila tgh concentrate pada sesuatu..sebijik muka baba...




Nov 14, 2011

sayukan bila anak nangis

Macam biasa bila baba israfil outstation, ibu+israfil akan duduk umah mak..dan masuk keje pn awal..pukul 7.30.

Cuma masalah bila dok umah mak ni, israfil la.sejak anak ibu ni dah besar.sebelum ni..jarang nak bgun awal..biasa akan bangun pukul 7.30, time ibu+baba nak g keje..tp bila dok umah mak kol 6 dh bgun.dan mmg payah nak siap..sebab muut dia akan ckp je " nak kut bu " ( nak ikut ibu )..tak punbila nak bangkit mandi issrafil akan cakap " bu bum..bu bum..." ( ibu baring @ tido).. dan bila kemuncaknya tgh nak capai baju, terus nangis..tapi bukan melalak.nangis jenis sedih sedih..
Bukan ibu tak pnh tinggal anak ibu, hari2 kot g keje..tp agaknya, dia rasa lain kot sbb tgk sendiri abu nak g keje..kebiasaan bila israfilbangun ibu+baba akan bawak israfil breakfastdulu, x pun terus antar..tapi at least ada masa israfil dok nganibu walau kejap je..

ni sebenarnya teringat ingat lagi ni.adoi ..sayu dan rindu anak ibuni..dan sekarang ni time lunch memang tak dapat nak balik cam anak ibu kecikkecik dulu..sbb kalau balik lunch, susah nak kar umah, sbb israfil akan nak ikot..


Nov 11, 2011

Baba israfil balik kulim sorang sorang

Hari ni ibu ngan israfil balik umah kita..yayyyy...terubat rindu kat baba..tapi sure israfil takda kawan sbb umah mak ada adik adik main ngan fil..balik umah, ibu ngan fil berdua je..

Baba tak balik umah minggu ni..rindu nya..gedik kan..padahal ari tu balik raya kat kulim,ibu+fil dapat dok lama ngan baba.baba pulak g manjung ari rabu..jadi minggu ni tak balik umah la..lagi pulak minggu ni ada wedding kawan baba, mat+eton, jadi baba ada chance la pg..selamani kalau wedding kawan2baba kalau buat kat kulim, tak pnhdapat ettend,..sbb kadang2 time majlis dorang, baba outstation.kali ni pulak baba outstation kat manjung, jadi dekat je nak pg...

ermm..tak sabar nak balik jmpa israfil..sbb lunch tadi tak balik umah mak.balik umah kita..basuh baju+kemas umah..jadi cuti ni blh habiskan masa lebih skit ngan israfil..sambil kmas umah skit2..sebab anak ibu ni memang suka sepahkan umah..



Nov 3, 2011

Kuat makan sekarang ni..

Kenapa eh bila pregnant mesti akan kuat makan?..kalau dulu breakfast cuma susu+pau..sekarang ni sepinggan mee/kuey tiaw+kuih 1 atau 2+air suam..kalau kuih mesti 3 biji tu pun akan lapar balik..bila pas breakfast dalam kol 11/12 mesti nk kunyah2 lagi..Kalau 3 biji tu, sekali makan je..alau dulu bilatak pregnant, kuih 3 biji blh ulang makan..kalai ni tak blh telan sebijik sebijik..

Time pregnant israfil dulu pun cam ni kot..tapi lagi kuat makan.pagi dah makan mee atau nc lemak,lunch pn mkn nasi lagi.
cuma kalau nk sedapkan hati bila dah terlebih makan , ckp kat diri " tak pe la, pas brsalin dah tak leh makan mcm2..time ni balun je lah "..salah tak agaknya kalau cam tu?



- never be replaced -

Kebaikan bila dapat breastfeeding israfil

Bila bercakap pasal kebaikan susu ibu..memang banyak..Sebenarnya dah lama nak post entri kebaikan susu ibu ni..ikut pengalaman saya sendiri la kan...Alhamdulillah, sebab Allah kurniakan susu untuk israfil..memang dah niat nak susu kan israfil dan baba israfil pun ckp .Time tu blm kawin lagi...nak anak dia dapat susu badan..

Antara kebaikan susu ibu :

Kepada Ibu :

  • Melewatkan haid dan menjarakkan kehamilan – Memang period saya lambat.Bila Israfil umur setaun baru period dtg..dan selama ni, sebelum mngandung kami tak pakai perancang apa apa.
  • Melansingkan badan – Lansing ni tak pasti, tapi berat badan memang turun sama macam blm beranak iaitu 43kg.
  • Mengecutkan rahim
  • Mengurangkan risiko buah da da..
  • Penyusuan bleh dilakukan bila bila dan dimana2..

Kepada Anak :

  • Mengandungi zat makanan dalam nisbah yang betol.
  • Menga ndungi kolostrom yang terkandung antibodi melindungi bayi dari jangkitan kuman dan alahan seperti cirit birit dan radang paru paru.. – Tapikan israfil batuk , demam dan selsema jugak.
  • Mencegah sakit per ut dan lelah. – Betul, israfil masa baby dulu blm ada masalah kembung perut atau sakit perut..Jadi anak ibu tak susahkan anak ibu terutama time dalam pantang.lagi satu najis pun bagus, cantik dan tak da sembelit.
Sebenarnya banyak lagi kebaikan susu ibu..dan yang realiti ikut pengalaman saya, bila israfil minum susu ibu, kos untuk susu pun tak banyak..Cuma ibu perlu spend duit beli breast pump, cooler bag, icepack , bottle untuk simpan EBM..dan dari penelitian saya, badan israfil memang naik sedap ..dgn hanya breasfeeding je..dan pesan baba, jgn bagi air masak..tapi memang betul sebab dalam susu ibu dah ada kandungan air..dan kalau perasan kalau kita pam, kita akan nampak 2 lapisan, lapisan lemak dan lapisan air.

Cuma bila israfil dah start solid food, badan yang sedap dulu terus susut..pelikkan?..selama minum susu, tak makan papa badan naik cepat..tapi bila start solid terus susut ..dan dah biasa bila tiap kali jmpa org msti kata “ Eh..adam kurus nya “..tak pun “eh cengkungnya sekarang”..
Israfil lak byk main..makan pun kurang..tapi lega bila israfil dah boleh terima FM ..dan mintak susu bila nak minum..dan badan tetap sama..tetap kurus.tapi yg tak bape nk risau, baba ckp selagi israfil aktif jgn risau..Cuma perlu pantau pergerakan dia..takot sakit ke ape..Harap sgt adik israfil dapat susu ibu jugak..
*************************************************************
Ada beberapa gmbar israfil dari labour room sampai terkini..tapi tak semua sbb byk sgt..jadi amik skit2 je..
dari labour room

hari ketiga

1 bulan

2 bulan

3 bulan

4 bulan

7 bulan

8 bulan

12 bulan

dan..yang terkini........

lain sangat bila dah besar..



- never be replaced -