Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Jul 27, 2012

Tak sabar

Adik skrg ni dh seronok makan..mmg bila cukup masa bila mmg masa ibu selalu bg mkn,tak kisah la pagi,lunch ptg atau mlm,bila lapar,ibu bagi nenen pn tak jalan..
Mula cari akal atau bagi hint la..cth,masuk mulut apa benda yg ada dekat..kalau dlu lapar susu,suka hisap jari ..kalau blh sepuluh jari masuk..
Bila dah bagi mkn..haaaaa...muka senang,perut kenyang...
habis je stok mnggu ni,ibu nk try tambah sukatan lagi..sbb mnggu lpas dh tmbah,tp tgk mcm tak cukup.
Owhh...mnggu ni ibu buat puree keledek+epal,bubur kentang+lobak.



posted from Bloggeroid

Bila hero ibu kuat kunyah..

Bes sgt bila hero ibu+baba kuat mkn..suka kunyah..tp bdn tak naik pn..cma,naik sekilo je.tu pn sebelum ni berat yg sama sejak umur setaun..
Makan tak smpat tnggu berbuka dgn ibu+baba..






posted from Bloggeroid

Auni Irdina merajuk???

Auni irdina dah pandai merajuk ke/..
sealam mcm ibu siapkan juadah berbuka puasa..tak berapa nk sibuk pun, sebab panaskan gulai kelmarin ngn tumbuk sambal belacan..
dan, ibu paling susah kalau tak ada baba..sebab petan memang agak busy ..sebab kebiasaan,kalau bkn bln ramadhan, petang ibu akan suapkan makan petang utk adik..
cerita semalam, baba+fil gn pakteh fil pegi bazaar sebab nk tambah lauk yg ada..sebenarnya  tgh ari ibu ada ngadu kat baba, ari ni penat ngn tak larat..hehehhe..jadi baba ajak iwan buka ngn cari lauk skit wat tamah..
bila ketiadaan baba,mmg ibu kelam kabut, nak tambah ikan kat gulai, nak tumbuk sambal  belacan..
Masa ibu tgh busy, adk nangis.sian sgt..nngs smpai dtg dapor..Ibu agak marah skit sbb jam dah pukul 6.15 ptg, nasi tak masak lagi.Ibu tau adik ngantok..sbbdah lebih 2 jam main sorg..sian sbnarnya, tp ntah ibu tak ssabar dan marah skit kat adik..
Pukul  6.30 tpat adik tido..kebiasaan bila ibu+baba buka adik msti bangun..dan bila tgh buka, intai bilik,  adik tak bangun jugak..
Pukul 8.00 mlm pn sama jugak..tak bgun.ibu biar je..dah pukul 9.30 pelik adik tak nak bgun..kejut .cium..kacau pun tak nak..jadi ibu angkat letak dpn pun dia golek2..ngntok..
Ibu bawak masuk bilik.bagi susu..haiii...tido balik..pelik adik ni..cakap kat baba, adik merajuk sbb kena marah ngn ibu kot..hahaha..klakar..
tgh mlm pun, tgk mana tau   main mlm, segar ke mlm2..tak jugak..tapi kebiasaan memang adik tak pnh bgun main malam melainkan nak susu..
Pagi tadi, masa antar pun, ngntok lagi..pagi2 adik dalam pukul 7 akn bgun teman ibu siap..tapi pg ni tak.
rindu anak2 ibu la..

Jul 25, 2012

Iftar 2012

Geng baba akn wat berbuka puasa,mcm taun sudah..
bes nnti nk jmpa nadya.
" nadya..kita jmpa nnti"

Plan dorg,kat hotel..ok la..ada privacy..tapi,tekak ni x berapa ska mkn hotel..sbb mahal,mkn ciput je..sbb perut ni blh terima ciput je.
Baba slalu ckp " rugi bawak mkn mahal2,mkn skit je ".
tp,nk pg sbb time ni baba blh jmpa kwn2 baba..sbb masing2 sibuk,bila balik raya,4 sure ramai balik,lg pulak buat iftar,dpt berkumpuk ramai2..

posted from Bloggeroid

Menangis

Adik sejak 2 ari ni ska mnangis la..x tau pasal apa..terpikir angin ke apa..tp td poo poo elok je..
ptg td msa amik,nana ckp auni asik nngs je..mak cma jawab " tak la,sbb dia ingt ibu dia tu".
ye la kot.tp mak jrang komplen atau mgeluh klau fil atau adik mragam..sejak fil kcik..
sgt bsyukur mak jaga..terpikir nk antar bbsitter,tp tak yakin nk bg..

posted from Bloggeroid

Jul 23, 2012

Ibu mmg sayang adam israfil

Sayang..
tau tak ibu sgt syangkn fil..sgt2.bla dah ada adik adik,perasaan tu tetap sama..
Fil skrng dh pandai bawak diri,dah semakin cerdik dan bijak berckp..
Tiap msa ibu nk peluk cium fil mcm dlu,tp kna tnggu msa fil tido je.
Cmana pn fil tetap mnja mcm dlu..


Gmbr ni msa ibu kt ward berssalin kan auni irdina..fil dok ngn baba


Msa ibu dlm pntg,fil ikut baba.


dannn.bwh ni,fil yg skrg..dah makin mmbesar..


Fil yang sgt sayangkn adik.

posted from Bloggeroid

Wayang je lebih!!!!

Auni irdina ni kan mmg kuat wayang.
Bila ngn baba dia ,blh gelak sakan..tp pantang tgk ibu,cebik je.tau dah tu msti lapar..tgk je muka ibu,tiba2 je lapar.mengada kan...blh plak kn.
adik,setakat 7 bulan ni,Alhamdulillah baik je..tak wat perangai lagi..besar nanti, haaa
.jgn harap boleh goyang kaki..anak dara kena tlg ibu..jgn jadi mcm ibu,dlu 1 keje umah tak pandai buat..masak,lg la jauh skali..nasib baik jmpa baba,..byk ajar ilmu mmasak..dan skrg terer la skit,siap blh wat open house,mmpu jamu org mkn umah tiap2 taun.cuma bab kuih kg kureng skit,kali kedua wat msti tak jadi.
.tkot wooo laki mkn kdai je..

posted from Bloggeroid

Lembik

Puasa kali ni sgt2 lah lembik..dh la br trimester pertama,..pening+pitam.tp mkn sgt2 berselera.sama mcm pregnant fil ngn adik dlu.tak pnh putus selera mkn.hehehe..cuma beza kali ni,awl2 ni,terkena bln ramadhan,jd agak lembik dan terbaring je..cma,bila t/jawab (mkn mnum,pkai), kt baba+kids selesai,br blh terbaring..
bila dh jadi isteri dan ibu,automatik t/jawab tu ada.rasa tak snang duduk bla tak laksanakan..

posted from Bloggeroid

Jul 20, 2012

budak yang tak di pedulikan

Ibu paling suka ari jumaat..sebab mcm mcm boleh buat...yang utama ari jumaat boleh basuh baju kids!!.. sebab weekdays basuh baju ibu+baba..dah la baba ari2 ada futsal@bola...
ok..berbalik pada cerita utama..
hari ni baba decide nak amik kids..hehehe,,ibu mmg suka...heheeheh.
balik ibu trus bf adik, fil trus tido..Adik lak teman ibu cuci kain dan sidai kain..ibu tidokan dia tak mau..adik dok main je..sepahkan mainan abg pulak tu.


 sian kan..auni irdina men sorang2 je..


Jul 19, 2012

Jatuh katil

Adik dh expert gila bab golek ni..memang kna alert..sbb bila dok atas katil,tak sedar dia bangun..biasa adik main sorg,sambil gigit ibu jari.hehehhe..golek2.langsung tak dgr suara.tiba tiba je "boooommm"
bunyi adik nngis..jatuh katil rupanya.hehhe..ibu lak cpt panik..sedih2 tgk..hehehe.masa fil kecik ibu slalu pantau,sbb sorg lg..time adik ni,ibu sibuk skit..sbb adik tido,mcm2 ibu buat..tmasuk layan baba+fil la..
Nasib baik je katil ibu+baba jnis rendah..mcm jepun/korea..jadi selamat sempat golek kat kayu sblm jatuh lantai.

posted from Bloggeroid

Nasi lemak.

Nasikkmk lemmmmakkkk..!fil ska nnyi cam baba..ceritanya cam ni..baba cakap msa baba skolah dlu,ada la bdk ni menjaja nasi lemak sambil nyanyi "nasi lemmmakkkk".
bdk tu sian je sbb tak silap MIL cita,bdk tu masak sendiri sbb tak da duit mak dia sakit..tu sbb dia menjaja..tp sekejap je..sbb tak tau mana bdk tu pg..
Sbb tu baba ska ibu masak nasik lemak time cuti..tak susah pn asalkan ada cili boh..hehehe.
Dannn..skrg tak susah..balik keje msti baba beli nasi lemak bungkus dkat skolah agama tu..sdap jgk..murah pn rm1.20 je..
Sebab tiap ptg baba ada futsal jadi baba akan beli la wat bg tenaga..
Sebab lagi 1..ibu bodek sbb ibu yg nk mkn..hehehe.
Entah lah..sejak preggy ni,ari2 nk sgt mkn nasi lemak.samacm time fil dulu.kat adik x rasa kot nk apa2..
kali ni baby boy kot..hehheheh

posted from Bloggeroid

Merajuk!!!

Mengada btol kan ..
Standart kot manja2 skit dgn husband kita bla dah kawin..
Sbnarnya emosi kot,bla preggy ni.sgt sensitif skit..
Snarnya merajuk sbb lapar..mogok kot!..
semlam pg amik mykid auni irdina..tp smpai ngam2 kol 1..mmg xdpt la sbb dorg lunch.kiteorg pn g mkn..ibu mmg ska nasi ayam.sememangnya mkn kna share ngn fil..biasa blh knyang.tp smlm xckup lak..
Ermm..balik kol 4..mandi ngn golek laki bini+ank2..ptg baba ada futsal..
Malam baba+fil pg umah bul ada tahlil ngn macha+ajid..ibu kt umah menanti dgn sabar smbil layan masterchef junior..dalam kol 11 baba balik..dlm ati ..besnya msti ada baba tapau..sbb lauk bini bul sdap.
Biasa la org mniaga makanan!.
tgk2 hampa betol.balik tgn kosong..
Apa lagi ckp la kat baba " ingat abg ada bawak balik makanan,burger ke ,apa ke"
baba : "laaa..siannya,nnti abg goreng mee"
Ibu : "taknak lah,pening bau minyak"
sememangnya ibu bkn mngada2 biasa penyakit ni dtg bila ptg & mlm..siang ari sihat..sjak mngandung sblm fil lg..cma tak pnh muntah2..
sambil bgun,capai bawang,ikan bilis,tepung..buat jemput2..menitik2 air mata..pening bau mnyak sanggup tahan sbb merajuk pnya pasal.dalam ati siap ckp "smpai ati abg tak ingat org kt umah..padahal dah tau tak da apa nk makan".sbb tu air mata menderu2 je..
Malam,ibu+fil+adik tdo blik..baba?? Sorg2 kat dpn..hehehe
Tp pg td ok je..ermm..sbnarnya jarang merajuk..kalau ada pn 5 minit je..sbb ibu x leh kalau x ckp ngn baba..mlm smlm tu terlelap pn sama..sbb pnat+ngntuk..biasa kalau mlm merajuk,tgh mlm ibu akn pg baring sblh baba ..tngal ank2 kat luar.hehehhe
.

posted from Bloggeroid

Jul 18, 2012

Mykid auni irdina

Hari ni ibu+baba cuti..g amik mykid adik..
Akhirnya selesai semuanya..surat beranak ada,mykid pn ada..cma tak bes kat surat branak adik ada tulis lewat daftar kelahiran.hehehe


Adik yg kenyang

posted from Bloggeroid

Susu drop

Sebenarnya klau blh tak post pasal ni.sebab SEDIH ssngatt..
Lately ni susu drop..cma blh dpt 7-8oz skali pam..frozen ebm dh merundum..frozen ebm kt umah mak pn kurang..*menangis*
bkn salah ibu mengandung atau ank yg di kandung,tp mmg hormon msa pregnancy.yg utama nipple sakit!!
Mmg sanggup pam jgk wlau sakit & perit kt nipple.demi auni irdina kesayangAn ibu+baba . menangis lg

posted from Bloggeroid

Jul 16, 2012

Pening bangun terkejut..

Time lunch. memang kami laki bini akan balik rumah.nak lunch kat luar malas lak..baik balik rumah tido tak pun wat keje umah, jadi balik ptg tak kelam kabut sangat.
Tapi biasala Monday blues kan..pagi nak bangun msti malas,padahal dah bgun awal..dalam ati siap kata "balik lunch nak tido puas puas ".. memang puas la, sampai terbabas ukul 2.25 pm.terbang zohor,wat kat opis je la..mmang pening kepala bila bangun terkejut..berdebar debar pun ada...
Yag lawak bila masa terbangun cakap kat baba "abg, petang dah bangun ". time tu mmai skit. terus siap pakai tudng.mood pn tak bapa nak baik.

time skrg ni terus terpikir,macam mana anak anak kita yang masih baby yang ada masa bila tidi, dia terkejut trus terbangun..kesian kan..

ramadhan minggu ni???

Bila tengok kalender, rupanya puasa start mnggu ni..dh alert dah tp lupa..pelupa ni biasa lakot..
Ermmm..ramadhan kali macambiasa la kot, sama macam thn sudah sudah..cuma berbuka berempat dah..

Alhamdulillah rumah dgn opis dekat sgt, jadi nak sediakan juadah buka puasa , tak la kalut..alau agakagak malas,bazaar deat je kat bawah.ahahhaha.. tu sebab sayang nak tinggalkan kawasan ni.maksudnya, nak cari rumah lain.seban plan nak cari rumah lagi satu, tapi antara malas dgn nak je lah..nak carik je jauh la..kat kawasan skrgni, single storey pn Rm300 k keatas..double lagi lah..rua kami skrg ni pn harga dia dahboleh beli sebijik rumah teres kat kulim..ada gak surVey.konon n tukar dok kulim a..ermm.bos approVe ke?
melalut je byk.

baju raya tak tau baju kaler apa.ari tu MIL kata tema merah,ikotkan merah dah ada, baju kenduri ayu  dlu.tapui encik husband macam tak nak je kaler merah.sedangkan merah tu faVorite kaler ibu.
ermm.apa pn pjam celik dah tiba pagi sahur...

si kurus Israfil...

Kalau dulu ni adalah Israfil..yg sangat la chubby sngat geram nak gigit gigit je selalu..

tapi sekarang anak ibu dah jadi kurus,,adohai kecik je tangan..ermmm.skali tgk mcm pergelangan tangan ibu..kecik mcm bdk skolah..hehehe..ari tu beli baju, saja beli saiz 1-2 years.ermm..mmg sedih kena smpan wat hiasan  dlu..fil makin meninggi, bj ngn suar dah senteng..tapi badan tak mau melebar,,..jadi kena pakai saiz L je..

 


Israfil pnya appetite sangat sangat la sedih..macam macam multiitamin ibu dah bagi..ermmm..Appeton with lysine pn ibu png bagi..lama kot..tapi tak jalan pn..
Last last ibu teringat mak pernah bagi kat adik adik, Champs M Lysine Chewable..memang la berkesan.sebulan lebih ibu  cubabagi..memang selera akan fil betambah tambah..tak sabar nak mknibu tak kisah klau tak gemok pn..yg pnting anakibu da appetite nk makan..kalau tak kna paksa je.
Skrg tgk fil makan .bes ssgt..

Menyondol

Ibu tak tau apa yang adik cuba buat...adik ni pelik skit, ibu buh atas tilam memang tak kan duk situ lama lama.mesti nak jugak pg kat lantai..lantai tu sejuk kot!!dulu time fil ada carpet,,tapi lepas fil kencing, plan nak antar dobi, tak jadi jadi ,,last last tak pakai carpet,,senangtak bahaya dengan berhabuk..
mulanya ok je..



terangkat pungkoq skit..ssaspai tinggi tak sempat snap..
yang ni apa kes ni//.penat kot smpai terlentok.




Dua beradik

Dua beradik..nanti tiga beradik..InshaAllah..
Ibu+baba paling suka bila tgk dua bradik ni bergurau senda..tapi bila salah satu tido atau fil ikut baba menfusal ibu rasa sunyi je..time tu mula lah terpikir “kalau ada adik sorang lagi kan bes, msti riuh rumah “..yang pasti ibu mesti tak menang tangan melayan karenah anak anak..baba pulak,ibu  jangan terlalu yakin,,sbb bila bila je baba akan kuar o/station..sebulan dua lagi, msti kuar..adoiii.sedih ibu..
bila ada anak kecik ni, sementara nak besar mmg banyak dugaan.memang x kan cukup rehat.macam ibu, seharian di ofis, pastu balik tak terus duduk, buat apa yg patut masak, cuci baju,kemas dapor etc..nak tido baru dapat duduk.memang super duper penat,.Jadi,orangyang memandang bila tgkibu mengandung lagi . tolong jangan mengata yee.sbb bukan mereka yang bela dan bagi makan

  ermm,,keletah dua beradik .Adam israfil & Auni Irdina buahhati baba+ibu :-



Jul 14, 2012

Pelik

Kadang aku pelik perangai manusia..
Ada suka wat persepsi sndri..ada yg mkn hati ...kan elok klau berterus terang..dari kau diam.
Bkn aku yg ptt mntak maaf rupanya,tapi kau yang sepatutnya mntak maaf..sbb kau yang tak nak cuba siasat sblm jadi..terburu buru sgt..
Sbb aku jenis manusia yg akn siasat sblm buat apa yg ptt.

posted from Bloggeroid

Jul 13, 2012

Jul 11, 2012

6 bulan Auni Irdina

17/7/2012, minggu depan Auni Irdina  genap 7 bulan.ermm..tak sabar nak tnggu adik boleh jalan..adikk???opssss..dah terbiasa panggil "adik"..
Auni Irdina  memang berkenan "big Car" fil,,
Dah suka explore satu tumah..dapor je blm masuk
Ni sbb muka tak sabar nak makan..tak sempat nk suap tak sabar sangat..


Zoo Negara

( cerita basi je pn..sbb lately ni malas nk update..lama dh kot)
Masa fil baru  pandai jalan, baba ada  bawak ibu+fil pg zoo..time tu tak berapa best sbb fil belum pandai menikmati  keadaan sekeliling lagi.
Dan ibu suh bawak fil sbb msti skrg fil dah pandai skit..memang berbaloi sbb fil tersangat enjoyed dan sgt happy..yang  paling mudah sbb adik pn baik baik je..walau cuaca panas, ok je..cukup masa adik terus tido..tak kisah walau bising ..
Penat tapi bestt











Alhamdulillah

Alhamdulillah Allah bagi lagi rezeki..
tadi wat urinne test.Syukur memang Allah nak bagi rezeki...Moga Allah lindungi..
Mesti ada  yang ckp ckp kata "baru je bersalin, ank  baru masuk 7 bulan dan ada isi"..
haaa ...bunyik mcm tu la nnti..
Cuma harap Allah lindungi rezeki ni..

Jul 10, 2012

Seronok bila mkn

Buat masa ni..auni irdina masih lagi makan masakan dari tgn ibu.belum lagi nestum atau biskut baby.
Minggu depan adik genap 7 bln..byk lagi menu blm ibu buat.

Setakat ni pagi ibu mesti bagi adik makan puri buah atau keledek...biasanya epal+kurma,epal+pisang,epal+pear+kurma,betik,keledek merah.kentang dan puri carrot..cuma carrot adik tak berapa layan sgr.tapi kalau campur dgn bubur,memang laju la..
mkn tengahari,awal masa baru masuk 6 bln ibu buat bubur nasi+susu..caranya masak sampai lembuk,pastu blend dan tapis..ibu ada juga pnh buat serbuk berak,tapi mcm leceh nk masak..walau dah di blend halus..ibu lagi prefer buat bubur nasi.
Biasanya menu tgh ari bubur+carrot+ bilis bubur+kentang+bilis,bubur+keledek,bubur+kurma.nanti ibu nk tukar campur dgn ayam+ daging..tapi ibu+baba tak brapa mkn daging,jd beli utk adik je lah..
Nanti ibu nk tukar menu pada cereal dan pasta lak..ermm..teringat kat israfil masa mula solid food jgk lah!!
petang dan malam pn mkn buah dan nasi..


Ni diantara cara ibu buat puri utk anak ibu..ibu lagi prefer steam.sbb rasa tak hilang..tapi ibu rebus jugak..dan air rebusan ibi campur masa nak blend..jadi nutrien tetap ada..


ibu pack dan bekukan utk kegunaan seminggu..ada jugak bubuh dalam ice tray
posted from Bloggeroid

Jul 3, 2012

Teringat dekat seseorang

Mnggu tersangat la busy..sejak kak chah pencen ni..tnggu pengganti bru ari ni masuk.
busy pn sbb mini maha kat pekan pahang..nk arrange je pn,biar suma yg terlibat blh pg..ok..tutup hal keje..
Tak skali sbb mnggu ni asik di sponsor dgn baba fil+adk je..td dh g wat atm baru.tp rmai lak org..janji ngn kerani bank nk dtg balik..tp kol 2 en azri lak kol..adoii..kacau..
Mlm ni teringat kat seseorang..sedih sbb tak dpt tunaikan janji..
terkilan sgt2..nadya maaf sgt2..
mnggu ni sgt worst..

posted from Bloggeroid

Jul 1, 2012

s2 screen capture

Yes..dah pandai wat screen capture kat handphone...ketinggalan zamankan..
Kalau hp lain tak tau la cmana ..tapi kalau galaxy s2 tau la..


Nk capture apa pn sukati la..ni cth yg sy uploadkan..
Pg mana2 yang nk di capture kan..
dekat bawah ada button home..
Tekan button home serentak dgn button power..tp jgn tekan lama2 nnti kuar recent application..
Bila dh bunyi mcm klik camera..pg dkat gallery..ada tak dlm folder screen capture.
Ermm..brtahun pakai hp android,ari ni br pandai buat..

posted from Bloggeroid