Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Mar 30, 2012

Baba balik yayyyy..

Hari jumaat macam biasa la.baba mesti balik,,rindu nak jmpa anakanak..
kat ibu mesti lg rundu kan..Ibu rindu sgt kat baba.
ermmmm..tak sabar nak tunggu petang ni..

Bila kembung

Sebenarnya ni semalam punya cerita..sejak hari selasa, Auni Irdina asik nangis,tak henti..mak dah risau..nangis sampai malam.stop sebab penat nangis.. dan semalam pun ( khamis ) sama jugak..pukul 11 ibu balik kejap..tengok tengok kan adik..Tapi dalam hati ibu,ibu cuma pikir adik kmbung perut.dan adik pulak 4 hari tak berak..Ibu tak pikir ada sebab lain..dan sebab lagi satu, sebab hari selasa makan seri muka kot..sebab ada pulut.
Semalam bawak adik g klinik...doctor usap2 perut, adik syok je..siap senyum2..doc buh ubat dalam punggung adik...tak lama lepas tu adik kentut busuukkkkkkkkkkk sangat..siap terberak banyak .busuk jugak..sampai tertembus...pas berak, elok je adik tido..

Bila ibu balik keje,adik tido lagi..x lama baru bangun.ibu mandikan, bagi susu, adik tido balik..

Pas mandi adik tido kejap.senang hati tgk adik tak bunyik2 mcm hari sebelum..

Bila bagun adik sembang sembang ngan ibu..ngadu kot sebab adik ngis nngis je.adik kembung perut..Ibu urut2 lagi perut..adik berak lagi.banyak .

ni betol betol selesa..senang hati sambil kayuh "basikal".senang hati ibu bila adik dah ok..


moral of the story : ibu tak boleh mkn bkn2..

Mar 29, 2012

Romance - Kuingin Kamu

demi semua yang aku jalani bersamamu
kuingin kau jadi milikku
kuingin kau disampingku

tanpa dirimu ku hanya manusia tanpa cinta
dan hanya dirimu yang bisa
membawa surga dalam hatiku

ref:
kuingin engkau menjadi milikku
aku akan mencintaimu
menjagamu selama hidupku
dan aku kan berjanji
hanya kaulah yang kusayangi
ku akan setia disini
menemani…

sentuhanmu
bagaikan tangan sang dewi cinta
yang berhiaskan bunga asmara
dan membuatku tak kuasa
back to ref

di setiap arung gerak
tersimpan di hati kecilku
bahwa dirimu terindah untukku
back to ref

ref2:
selama ku masih bisa bertahan
selama ku masih bisa bernapas
selama Tuhan masih mengijinkan
kuingin selalu menjagamu

back to ref2 [3x]
selama ku masih bisa bertahan
selama ku masih bisa bernapas



Inas Mahsuri..



Rindu la kat nadya..harap sgt nadya baca blog ni..hehehe..
sbb memang teringat kat dia n Inas..cuma masa je takmengizinkan nak sms nadya..cuma dptbaca blog je yg blh tau kabar dia..
curik pic Inas Mahsuri yg comel ni dr blog nadya..


Mar 28, 2012

Bersemangat je

Sejak Auni Irdina dah boleh guna botol, ibu bersemangat betol nak pam..klau tak sebelum ni, tgk je stok susu,rasa sedih sgt..sebab adik tak suka botol..Tp Alhamdulillah adik dengar kata ibu..
Dan sekarang ni ibu bersemangat pulak nak beli lagi botol botol untuk buat stok susu..yang ada tak cukup..

Hari Khamis lepas ibu belikan botol lagi susu baru kat adik dgn MAM's Teat..murah gila , dapat harga RM37.50 20% diskaun..Ibu tak beli botol MAM pun,sbb teat tu boleh fix kat botol Avent..Botol MAM yang adk guna memang comel..tapi leceh la..kalau org lain ok kot..tapi ibu rasa leceh nak cuci..sebab kena cerai ceraikan kalau nak cuci....Sebenarnya kalau ada botol MAM yang biasa je, ibu tak pkai botl lain..tp disebab kan kat kedai tu ada botol yang sama yang adik guna, ibu malasla nak beli..malas la cari botol2 lain..rembat Avent je la..

Baba bising jugak sbb botol yang byk beli sebelum ni tak terpakai..ibu pekak kan telinga je..sbb teats yang skrg tak sesuai botol Tommee Tippee adik tu..Ermmm...masa beli dulu tak terpikir pun..ingt adk ok je..agak agak kan nnti adik nk tak guna..akan datang nnti..sbb membazir je tak guna...
Ibu google je lah....
ni la teats pujaan hati ibu..sebab berjasa kt ibu...sebab berjasa kat ibu..adik pun suka..

ibu google lagi..
Sebenarnya botol ni unik sangat..comel..sebab senang nak cuci..bukak satu satu..tapi ibu malas sebab kena fix balik..ibu ibu lain ok kot botol ni..


Jadi sekarang ni ibu seronok betol bila tiba time pam...sebab teringat kat adik..

Auni Didina botak..

Israfil pangil adik dia Auni Didina..tak pandai sebut Irdina...comel comel je bila pangil Auni Didina botak..haa..adik dah botak dah..sebijik muka israfil msa baby dlu..baba ckp " mestila sama sbb anak baba ngn ibu "..lawak betol ayat baba..
Baba yang cukur botak rmbut adik..memang terbaik la adik ni..dkat 2 jam baba usik kepala adik adik diam je..mana tak nye ramut adik tebal sgt.

Ni la dia Auni Didina botakk..
yg bawak pulak turn fil baba gunting rambut..baba pulak sabar dgn karenah fil yg ska gerak2..
sayang sgt anak anak ibu+baba.. buah hati ibu+baba, ni la cinta hati ibu+baba..

Mar 24, 2012

Auni Irdina botak??

Tadi baba cakap nak botakkan adik..adoiii..cemana rupa adik nnti..baba cakap sbb rambut adik tak sekata, wlau lebat.
ibu dah risau risau ni..kalau kalau rambut adik lambat tumbuh,mcm fil dlu..
lambat benar tumbuh..sebab helaian rambut anak2 ibu ni jenis halus, tu sebab lambat tumbuh..cemana rupa adik nnti la kan..

ibu dah siap snap pic adik sebelum di botakkan.

Ibu berjaya juga

kalau time israfil dlu, mmg susah nak lekat botol..ermm..entry asik pasal botol anak je..
sebab silap ibu..time cuti je ibu bagi direct feeding..sebab time tu ibu tak berapa ada pengalaman sgt,.rupanya mak cakap mmg agak ssh nak bagi botol bila hari isnin-selasa..sebab weekwnd fil dok melekat ngn ibu..dah la nk ajar bkn main susah..sebab israfil pn nk puting lembut..sama kes cam adik..

dan sekarang ibu dah belajar dari kesilapan..cuti je ibu tetap bagi botol..tapi selang seli direct feeding..takot gak adik x nk isap nenen ibu nnti..heheh..Alhamdulillah..ibu berjaya bagi adik botol..semalam kuar pn ibu bagi adik guna botol..berjaya lagi..lepas ni tak da masalah nak g jalan2..terutama nak g tempat yang tak da baby room..

masa taip entry ni pn, ibu tengah pam..wat stok kat adik, dgn simpan skit utk adik bgun..

Mar 20, 2012

Surat Beranak..

Percaya tak..yang adik belum ada surat beranak lagi. ermm..sebenarnya bkn ibu+baba buat sambil lewa..atau tak sayang adik..tapi ada masalah kecik yang agak leceh..Puncanya sijil nikah ibu+baba hilang.. kena buat baru.bila buat kena tnggu 7 hari..jadi dlm tempoh baba cuti bersalin 7 ari, baba dah bawak ibu balik kulim, dan baba pulak mmg outsation kat Manjung..

Ok..Bila dah settle sijil nikah,..dah pegi JPN Gombak, buku merah ibu pulak tertingal kat Kulim.masa tu adik dah hari ke berapa pn, ibu tak ingat la..kebetulan baba memang kena naik opis 2 hari, ada urusan..ingat dah alang alang, nk buat terus..tapi ada je halangan..

Balikla kulim dlu, bawak sekali la buku tu,,nnti nak buat kat Sabak Bernam, dekat skit ngn Manjung,,bila dh pegi..hampehhh..byk benda kena sediakan,..kiranya denda la..time tu dah hari ke 46..selain buku mrah & sijil nikah, kena sediakan gambar pasport ibu, baba , israfl dan adik..gambar peuh adik..surat beranak fil, ibu,baba..kena buat akuan sumpah kat mahkamah..
Dan kemungkinan sijil adik tak sama dengan sijil biasa.kebiasaannya terus dapat sijil..tapi adik pnya kena hantar JPN Shah Alam dlu..baru pos kat JPN Sabak Bernam..dandenda mmg tetap kena bayar.cuma tak tahu berapa amount lagi.

Ni la dokumen yg kena sediakan ..

Botol Susu MAM

Kalau sebelum ni, ibu risau sgt bila ibu keja adik tak nak guna botol..yang paling sedih+kesian , selama ibu kerja minggu lepas adik tak membuang air besar..membuang pn masa hari sabtu, time ibu ada..
kalau sebelum ni ibu cuba gna botol Tommee Tippee dan Mimijumi..Puting dua dua jenis botol ni sgt best dan lembut..bulat macam puting ibu.cuma puting dan bentuk botol mimijumi ni unik skit, lagi lembut, ni kwn yg rekemen kan..tapi adik tetap tolak...

Apa yang adik nak ialah puting leper .puting MAM..asalnya try my sis pnya..dan auni irdina yangmengada ngada ni boleh terima puting ni..dan semalam ,mmg saja tak nak balik lunch..tanya kat mak,adik da boleh terima puting dan minum susu yang ibu sediakan.Alhamdulillah,..

Ni la dia botol pilihan Nur Auni Irdina..mengada2 betol..kecik kecik dah pandai pilih..nasib baik botol susu MAM ni murah je..tapi israfil dlu pn sama, sama kes macam adik pn.mcm2 puting kena cuba..
*
*
*
ini dia puteri ibu.

Ibu tetap sayang israfil

Dah lama ibu tak update pasal anak ibu ni.ermmm...ada adik pun ibu tak lupa anak iu yang sorang ni..tetap sayang israfil..Israfil dah makin cerdik...ibu yang cakap.hehehhe... mungkin sebab dah jadi abang..bahagia betol ibu bila ada fil dan adik..lengkap rasanya hidup ibu + baba..
Cuma fil bertambah manja dan asik nak berkepit dgn ibu je..hari hari kena marah @ rotan pn tetap nk manja dgn ibu..asik kena marah ngn ibu sebab suka sakat adik..ibu tau anak ibu sayang kat adik..tapi adik tak pandai main dgn adik lagi..

Israfil dah boleh baca doa tido, boleh sebut 1-10, alif ba ta.ABC....ni pn sbb hari2 dok ulang benda yg sama..mungkin sbb tu fil boleh ingat.dan sblm tido kebiasaannya isafil selalu recall apa yg dia tau...cuma doa mkn je masih blm blh hafal sepenuhnya..

Bila main pulak dah boleh main sendiri..kalau boring baru dia kacau adik..makan pn dah blh mkn sendiri..sebenarnya dari dulu lagi fil boleh mkn sendiri, tapi ibu yang manjakan dia sgt, mkn pn ibu suap..tido pulak mesti nak tido ngn ibu,,sebenarnya plan nk ajar tido sendiri.bilik israfil dah ada dh,..tgk la baba abis projek bln 5 ni, nak suh baba temanfil..cuma bila baba ada je, br blh pisah tido ngn ibu..sbb selalu teman baba main PS.

tapi blmblh tanpa PAMPERS..adoi..blm boleh lagi tanpa pampers.
Bulan 10 ni israfil genap 3 tahun.sekejap je rasa masa berlalu..rasa dah besar je anak ibu ni..



Mar 14, 2012

adik Kenyang


Adik kekenyangan minum susu..

Oh Auni Irdina

Rasanya kalau update pn msti pasal my kids..
hari ni happy sgt sgt..smlm sedih2 sbb 1st day keje ngn jauhdgn my kids..rindu sgt kat adam israfil & auni irdina...

Masa balik lunch tadi, tgk adik main main sorg je..diam je..billa tanya mak,mak kata adik baik je..minum susu tadi..saya pn apa lagi, happy la..tapi memang agak susah jugak la mak kata sbb merengek jugak, tapi dah lapar, adik minum jugak..
Cuma kena beli botol baru, adik tak nak puting sekarang,,Adik nk puting MAM,tapi MAM tak boleh masuk kat botol Tommee Tippee..Nasib baik jugak la, baby Aqeef ada tngalkan botol susu kat umah..

Sebenarnya my sis pun ada advice guna puting MAM ni, Sbb sblm ni dia bagi baby aqeef botol Avent, tapi aqeef tak nak..sbb avent pun puting keras skit..last last tukar puting je..cuma gantikan puting je..

Lega sgt ibu..masa tgh taip ni ibu senyum senang hati..Nasibbaik la mak sgt penyabar..boleh ajar adik guna botol..ermm..sama macam fil dlu





Rindu sgt my kids

Rindu sgt my kids..ibu rindu la kat fil ngn adik..cemana adik nnti, boleh ke tak sus pakai botol..dah tentu adik melalak nanti..Risau jugak..Malam tadi masa baring baring ibu cakap kat israfil " Fil esok ibu keje , fil dok ngan mak tau, fil bagun pagi nanti ibu dah pegi keje" masa taip ayat ni air mata dah leleh leleh ni..Sebak betol hati bila anak ibu jawab " tak mau, ibu bummm (tido)"..

Tak tau cemana keadaan anak anak ibu....ibu rindu sangat adik ngn fil ibu...

Mar 11, 2012

Esok keja.

Esok genap 3 bulan cuti bersalin..yang pasti mesti ibu rindukan anak anak ibu..mesti rindu punya..3 bulan kot duduk dengan anak anak ibu..sminggu ni asik menangis je bila tengok muka anakanak ibu..ermm..sedangkan masa israfil dulu pn bila tak jumpa time lunch, rindu je kat dia..

akhir akhir ni stress jugak..mana tak nya..auni irdina tak nak minum susu guna botol..2 minggu lepas ok je...tapi lepas tu dah tak nak langsung..kalai terakhir masa pegi taman layang layang..adik tak tolah botol pun..ta esoknya..terus adik tolak..sampai hari ni..dalam pantang memang ada bagi..ingat kan dah tak da masalah mcm israfil dulu..tapi adik pn sama..

memang dah tak tau dah nak buat apa..tempat mengadu , ngadu pada baba jela..nk ngandu pd org lain, mcm segan..memang dah buntu ni ..risau sgt..

Mar 7, 2012

im happy with my life now




Alhamdulillah..Allah bagi lagi rezeki..

Saya dtg..

Bila belek blog ni..berhabuk betol..lama x jenguk..masa mmg belum sesuai nk update blog.bkn tak sayang..tp masa tak mengizinkan , with my 2 kids, mamang kelam kabut sgt..maklumlah br nk sesuaikan diri dengan life baru..
Ermm..blog sy ni kemestian agaknya mesti nak cita pasal anak2 kan..biarla jadi tatapan mereka 1 masa nnti..InsyaAllah..

Bercakap pasal anak2..Israfil sekarang asik kena marah+rotan dengan ibu..mesti dia terkejut dgn perubahan ibu dia..memang blm blh control emosi ibu, sebaba bla adk tengah menangis lapar @ tak se;esa, israfil pun sama minta perhatian..dan paling mrh bila dia geram dan gomol adik dia..dia syg adik dia..suka cium jari tangan..lama2 bla geram dia gigit..memang tak boleh tinggal kan sorg2..
hari 2 masa kat umah my MIL, dia siap tanggal pampers adik dia, dia ckp adik "yak yak"..yang adik ni nngis la..wlau mcm mana pn ibu tetap sayanggggg sgt kat isafil..sayang jugak kat adik..
Adik pulak, batuk2..risau sgt..skrg dh besar skit..dah pndai isap jari dia sebagai penyedap..penyedap sbb lapar ngn sebab nk tido..
ermm,,tu la kot stakat ni..sebab nk siap kan breakfast israfil..suka sgt mkn donut..will update later when i free..free from both ..

pic masa israfil geram kat adik..