Hi there...
I've been contemplating on making a blog for quite some time and I'm trying to improve my blog as well.. My blog is also a place to share all my thoughts , my feeling,what happened around me..and everything came out of my mind...
Who ever have been visiting my blog, thanks so much..


Dec 27, 2012

Demam campak

Sejak hari jumaat lepas,auni irdina ibu demam..tapi tak ketara sangat..tp ibu tau sbb badan dia hangat,mulut pun hangat..tapi tetap main mcm biasa.

Hari ahad pulak pg kenduri edy,balik kenduri tu ank ibu stat panas..masa dlm bas..terus pg klinik..

Ibu pikir sebab kena panas la jalan jauh kot..sbb kiteorg suma jln kaki sekilo sbb bas tak leh masuk..

Hari selasa,baru kuar ruam2..haa..rupanya demam cmpk ..sbb israfil pn pnh kena.

Kesian betol tgk ank ibu, auni irdina tu..bla tak selesa merengek je.
Makan langsung tak nk dekat 2 bln dh..susu pulak sejak demam ni,mnum skit je..badan lak dh makin susut..


posted from Bloggeroid

Dec 24, 2012

Demam

Semalam lepas balik dari kenduri, auni irdina menjadi2 demam..sebenarnya dah 3 hari pun...ibu cma bubuh air asam jawa je bagi sejuk badan..
tapi petang semalam memang menjadi2..
Bila sampai terus ajak pg klinik sbb risau gak..
Ni baru 1st time adik demam..
harap2 demam yg baik2 la..hehehe.
pagi tadi masa nak antar umah mak, meleleh air mata ibu tgk anak ibu tu..sedih tgk mata dia bila dia tgk ibu..
masa dah bagi kat mak, anak ibu tu terus nangis..
padahal selama demam mana ada nangis..
hari ni plan nak 1/2 day..blh jaga anak ibu..ikutkan nak cuti ari ni..
tp sebab nak stanby opis jap sebab opis kosong gila..
Dalam bas petang semalam,
Sopan+ayu..bkn senang nk tgk sopan mcm ni..
rambut kembang sebab sapu asam jawa tiap msa mlm tadi..kurang tido jugak ibu..hehe
meleleh air mata ibu tgk bila adik buat muka mcm ni


Wedding ady+hani

Semalam ahad 23/12 kami rombongan kawan2 pegi wedding edy kat Manjoi,Perak..
Best sebab lama tak naik bas ofis..yang paling seronok semestinya Adam Israfil lah..tak pernah naik bas ..berlari sana sini..

Anak dara ibu, Auni Irdina tu sebenarnya tak sihat..tapi dia kuatkan diri je..

Ibu ada snap pics, tapi tak banyak sbb tak sempat..












Dec 20, 2012

Teringin

Teringin nak main PS3 ,,jeles tgk abg+baba asik main je..
Lawak sebenarnya, sebelu ibu snap pic, irdina siap lompat macam israfil dok main..pegang move tu mcm abang die..
Bila nak snap dia sedar lak..
Silau mata tgk cahaya tu..
Add caption



Dia rajinkan?

anak dara ibu memang rajin..rajinkan tolong ibu??
rajin lah sangat..
dia bagi ibu lambat buat keje..



Manja sangat

Adam Israfil dah masuk 3y2m.Tapi sangat la manja..dulu masa kecik tak da manja sangat..dan lega sgt time tu sbb fil tak pandai manja..tapi bila dah ada adik, lain pulak..padahal adik nak masuk 2 dah..
Apa yg ibu perasan, memang sejak dari baby smpai sekarang fil mesti nak tido dengan ibu..cuma ada kes kalau tertido sendiri, br die tido dgn baba, baba yg alih letak tmpat baba..
kalau tak ibu dah siap2 tmpat tido, nak tido kan adik dia, mula la fil menyempit dan nak tido dengan ibu..
terpaksa ibu tido kan irdina dulu, pastu bari tido kan fil..siap suruh tepuk dulu..tapi sebelum tu, fil akan mintak nak barik atas badan baba, baru datang kat ibu..

dan irdina ibu tu memang akan tido sorang, dan anak dara ibu tu tido sangat lasak..jadi kalau dia tido sorang pun, dia lagi selesa..

Kadang2 ibu terfikir, agaknya anak kalau bagi susu ibu, memang rapat dengan ibu la kan?..tak bioleh jauh dari ibu kot..kan?..ke ibu yang syok sendiri..tapi cemana pun fil rapat dengan baba jugak, sebab Alhamdulillah anak2 ibu ada seorang baba yang penyayang dan sabar, compare dgn ibu ni yang garang tapi hati cepat lembut..

tapi irdina ibu setakat umur setahun ni, mmg manja dgn ibu+baba jugak, tapi anak2 ibu mesti..mesti..mesti..kena rapat dengan baba tau..sebab buktikan pada orang luar yang ada cakap " kalau ayah dia selalu outstation, mesti anak tak rapat dengan ayah".. 
ibu tak nak anak anak ibu jauh dari baba..dan ibu tak pernah jeles tau kalau anak2 ibu manja2 dgn baba..melekat dengan baba..

Baru tumbuh gigi

Umur auni irdina dah 1y 3 d, dan baru je tumbuh gigi..
baru tumbuh gigi bawah, 2 btg..Bila dia senyum , gelak , nangis..nmpk la 2 batang tu..dah tak nmmpk macam baby baby dah..hehe
Memang anak2 ibu klambat tumbuh gigi, israfil dulu pun macam tu..umur 1 thn baru naik gigi..serentak dgn berjalan..

kalau orang tanya dan ada yg pelik, sbb adik tak jalan lagi..
ibu buat bodo je..
lantak la org nk pelik ke apa ke..bkn bg susah dorang..lambat2  jalan la nnti..
Sekarang bagi ibu+baba relax dlu..
nanti bila dah nak jalan, penat oooo..nak kena kejar..
silap2 suka main bola pulak..sbb tgk baba dgn abg dia main bola..sbb mainan yg byk ada semua mainan boy..ada pn masak2 pak teh dia bagi..
ada pun jiggy dgn si kuning je..tapi jiggy ibu tu adik suka rebut dgn ibu..
padahal baba bagi ibu..

setakat ni ibu tak sempat snap pic gigi auni irdina..


Perangai baru

Lately ni Auni irdina suka tido lewat..paling awal pukul 11.30..memang ngantuk pun tak payah bagi tido pn tak pa..blh lelap sendiri..paling lewat pukul 12.00 mlm la..
2-3 lepas tu baru ibu perasan rupanya anak dara ibu ni macam abang dia, nak main sampai penat baru tido..
mcama biasa la panjat sana sini, pegi masuk celah celah nk main suis..
mcm semalam masuk celah nak main suis , last2 menangis..rupanya kepala terlekat kat aquarium..
kadang2 buat muka comel duduk tepi tv, tak nak gerak..bila panggil buat tak tau je, rupanya .. poo poo..memang dah jadi kebiasaan kalau siang tak buat isi, mlm sebelum tido mesti ada isi..tapi , bila dah salin pampers sbb nk tido je..kalau tak salin tak nak lak poo awal2..

apa yang ibu+baba perasan perangai baru anak dara kami ni, irdina ni kuat sangat menyakat abang die..
terbalik, bukan abg yg nyakat adik..
contoh nya, kalau nak tido atau malam, fil akan susun tepi kepala apa benda yg die suka..biasanya mini cooper kesayanggan die la..adik die datang pelahan2 , amik pastu tgk abg die..bila fil perasan, fil marah atau jerit adik terus bawak lari sambil gelak2..kadang kadang die suka tarik rambut abang die sampai jerit,,kalau abg die tak jerit, die yg jerit suh abg jerit..ibu+baba mmg tergelak2 tgk adegan dua beradik tu..

Kalau baba adik suka cubit puting nenen baba..huhu..lucah x bahasa?..
pastu die siap jerit sbb nak suh baba jerit..
ibu punya die teringin, tapi saja sua kat mulut die, die lari..geli kot..

Antara israfil dengan irdina, memang jauh beza..fil byk influence adik dia, smpai apa yg abg die buat mesti die ikut..Fil memang agak pendiam dan susah mesra dengan org..setakat ni. baba cakap fil mcm baba..huhu..auni irdina mcm sapa??

Dec 18, 2012

Jiggy dan si kuning blm ada nama

Ibu br noticed yg auni irdina ni mcm fil..klau nk tdo msti bawak brg nk di pgg..klau fil mesti car mainan dia..tgn x lepas.dan irdina pn sma..

Sejak akhir2 ni adik suka tdo pulak dgn jiggy dan si kuning blm ada nma..baba br beli sebnarnya..tu pn irdina yg nk..

Rupanya ank ibu dh pndai mintk2 rupanya..itu pn baba yg perasan lma dh..ibu br je,msa jumaat lepas ajak my sil jln2,lalu dekat kdai patung,tp bkn barbie doll..yg ada jual bear,mickey,minnie n etc.irdina tunjuk dan siap ckp "nak..nak"..baaa..ba ba" .. huh..pndai mntk kt baba..
Tp baba tak beli pn..layankan je..tak kan nk bli byk2.nk ke ank ibu bwk tdo atau main byk2?.

Sebenarnya,berbeza ngn israfil pn..msa kcik,fil tkot dgn bear..bla bsar je nk main.tu pun tgk adik dia lah..

jiggy

si kuning























































posted from Bloggeroid

Dec 17, 2012

Rindu











posted from Bloggeroid

Genap setahun

17.12.2011 tarikh keramat, tarikh ibu lahirkan puteri ibu, Nur Auni Irdina Mohd Syafiq..Alhamdulillah Allah mudahkan kelahiran anak ibu..Bila ingatkan kenangan hari tu sangat kelakar..

dan hari ni 17.12.2012 puteri ibu+baba genap setahun..Alhamdulillah..syukur Ya Allah..
Mcm biasa, 1st birthday ank2 ibu, no celebration besar2. 1st  celebrate dgn ibu+baba je, 2nd dgn family terdekat, 3rd year br menjemput org..sebab masa tu ank2 ibu dah cerdik skit..
lain2 parent ada cara tersendiri manage kan..tak semua sama..ermm..baba awal2 dah bagi present kat irdina kan..

Kasih sayang ibu untuk anak2 ibu, tak kan pudar.InshaAllah..wlau pun, bertambah anak..dan ibu sayang sampai bila bila..sayang sangat sangat..

Rasa macam baru semalam je ibu lahirkan anak ibu ni..
hari kedua anak ibu



3 hari sebelum genap 1 tahun
posted from Bloggeroid

Dec 13, 2012

Mencari barang sekolah

Adam israfil dah 3y2m.bermakna kalau ikot taun, januari thn depan dh umur 4 tahun..dan ibu+baba planned nk  antar sekolah..bagi anak ibu berkawan dan takboring..sebab fil dok umah mak,berkawan dgn org besar, jadi dia tak berapa pandai bergaul..

Dan ibu+baba dh jmpa sekolah yang sesuai..Insha Allah..Kami pilih tadika islamic sbb biar..sebab ibu+baba kerja dan kadang2 tak sempat ajar apa yg patut
Bila mencari barang fil, rasa mcm betul2 fil nk masuk skolah ..







posted from Bloggeroid

Tupperware oh tupperware

Dulu masa bujang-bujang dlu slalu kutuk mak sebab mak suka sangat beli tupperware..
cakap kat mak "mak ni tak abis2 beli tupperware"..
mak jawab, "nnti kaklong dah kawin nnti mesti kaklong pn nak beli jugak,"

Ha..memang betul..sejak kawin, sangat suka beli tupperware..
sejak dah kawin ni, rajin beli..
habit tu dah stop sekejap, skrg tgk offer je nak beli balik..adoi..
terbang duit lagi..
dah la sekarang punya tupperware cantik dan trendy ..
kaler pn cantik2..

Dec 12, 2012

Tarikh hari ni 12.12.12

Tarikh hari ni 12.12.12...cantik kan..memang cantik sngat..
sebenarnya tak ada cerita menarik hari ni..tapi menarik tiap tiap taun..sebab hari ni hari lahir mak yang tersayang..sayang sangat mak sampai akhir..

Mak yang tersayang..



posted from Bloggeroid

Dec 6, 2012

Sakit sana sini

Skrg dh 3rd trimester..dah mula sakit sana sini..nak jalan sakit kat belah bawah..nak tido sakit belakang,badan sana sini..tp semua tu ku bertahan demi anak dan suami..tanggungjawab ttap jalankan walau tgh tak larat..
Kata nk anak ramai kan?kena lah bersedia dan tau komitment..hehe.

Semalam pegi scan,sbb nk tgk kedudukan uri.sbb 3 kali scan sebelum ni uri rapat kat faraj..risau gak..tapi semalam alhamdulillah,uri dah naik..

Jantina,sama jugak..bln lpas dah nmpk,doc dah sahkan..tp tak puas hati sbb tak nmpk dgn mata sndiri..tapi scan smlm,dah nmpk.
Betapa bahagianya bila dpt tgk ank kita dlm tu..nmpk jari jemari yg comel,si dia aktif dalam tu..

Ya Allah..indah betul..
Tak sabar..tak terkata..
Ermm..gedik kan..padahal ni anak ke3 pn.

posted from Bloggeroid

Dec 5, 2012

Bila kena marah

adam Israfil ibu tu kalau kena marah atau ibu terkasar sikit cakap atau terkuat skit mesti akan cakap balik kat ibu " ibu cakap baik jangan marah, cakap elok elok "..kalau ibu marah dia, pastu ibu cakap balik kat dia ..contohnya ibu tengah sibuk, dia mintak susu, ibu akan cakap " Sabar boleh tak, ibu sibuk ni/sibuk ngn adik atau masak " fil akan jawab "ok,jangan marah, cakap elok".. 
Ibu  mana nak sampai ati marah lama lama, buat jugak..bila dah buat masa nak bagi boleh pulak fil cakap "ibu, ibu tak marah?ibu dah baik? ".. huhu..memang rasa nak senyum, tapi control lah..sebab tak nak tunjuk sgt ..
tapi ibu tak jadi marah la geli hati bila fil cakap mcm tu..tapi memang selalu la fil akan cakap..Bila tegur tak kasi buat sesuatu benda , cakap kasar dgn dia.

Sebab tu bila apa ibu ngn baba buat, atau cakap, kami hati2 ..sbb budak tengah nak bercakap, mesti dia akan cakap dan ikut apa kita buat..

Cuma anak ibu adam israfil tu, seorang yang pemalu..memang bila jmpa org yang biasa atau jarang jumpa, pada awal2 mesti dia akan diam..mcm tak pnh jmpa..tapi bila dah lama2 dia ok la..

K lah..nak balik lunch umah mak jap..baba tak da, ibu tak balik umah kite la....boleh jmpa ank2 ibu..rindu sangat...

Serba tak kena

Hari ni tertinggal hp..adoi..masalah betul la..
Rasa sunyi je hari ni ..mood pun hilang..
huhu..mengadakan??
Baba lak arini ada kursus autocad kat PJ..tak bes betol..tak leh contact/sms mcm biasa..
Effect hp ni smpai ada org tegur tadi " hai muka sedih je"
memang lah sedih sbb rasa kosong je..tapi jawab kat dia " ngantok je " ..tapi memang ngantuk pun ari ni..rasa badan tak larat sangat..padahal tido mcm biasa..

Dec 4, 2012

Ada satu masalah

Cawangan kami nk buat seminar..seronok..excited..suma ada.ye la ,sejak tukar cawangan,tak merasa pg seminar kt luar..

Seminar tu buat kat melaka 26,27,28/12/12..beskan..boleh mkn angin,jalan2 ,belanja..

CUMA..ada 1 masalah besar..huhu..besar ke??
kiteorg husband-wife ni sma cawanga,lain unit..tp mmg semua staff bahagian kena pegi..bahagianya..nnti sapa nk jaga kids?..tak nak tinggal kids dkat mak..sian lak mak..pnat nnti..

Dorang lak booking apartment.blh je duduk skali..tp rmai kot..klau bilik blh adjust skit..

Survey jugak hotel area situ,tak da msalah..ank2 la..time seminar tu..

Last bincang tadi,baba ckp,ikut mcm dorang buat..ermm..baba tu jnis tak byk bunyik,ikot je..
Fil dok ngn baba,adik dok bilik ibu..abis cita..

Tp masih lg berkira2 idea baba..

posted from Bloggeroid